Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νέο Eurogroup αύριο για την Ελλάδα. Απόψε χρεοκοπία. Νέο μνημόνιο, πιο σκληρούς όρους


Ετοιμο να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για νέο Μνημόνιο εμφανίζεται το Eurogroup, με τους υπουργούς Οικονομικών να συνέρχονται εκ νέου αύριο το πρωί για να συζητήσουν εκτενέστερα το ελληνικό αίτημα.

Η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να υποβάλλει αίτημα στον ESM μπορεί να αποδειχθεί game changer, δίνοντας νέα δυναμική στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο απόψε τα μεσάνυχτα λήγει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας -όπως ανακοίνωσε ο ESM- τα λεφτά του EFSF που αποτελούσαν το κεφαλαιακό μαξιλάρι των ελληνικών τραπεζών αποσύρρονται, η Ελλάδα αθετεί την πληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ και η επόμενη ημέρα καθίσταται απρόβλεπτη.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις Γιούνκερ και Σουλτς για απρόσμενες εξελίξεις και για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας απόψε. Σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα καλείται είτε να αποδεχθεί ντε φάκτο την πρόταση των θεσμών, είτε να βρεθεί αντιμέτωπη με κατάρρευση των τραπεζών. Από την άλλη πλευρά η πρόταση της Αθήνας μπορεί να αποτελέσει βάση συζητήσεων, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες η λήξη του προγράμματος θα έχει δραματικές επιπτώσεις αν δεν αντιμετωπιστεί πολιτικά.

Οι εξελίξεις εντάσσονται στο πλαίσιο που από τα ξημερώματα έχει σκιαγραφήσει το sofokleousin.gr, ωστόσο φαίνεται πως η ελληνική κυβέρνηση είχε υποτιμήσει κάποιους τεχνικούς παράγοντες. Η πρόταση για την αποφυγή τεχνικής χρεοκοπίας είναι μεν στο σωστό δρόμο αλλά τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και χωρίς Σύνοδο Κορυφής δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση-λύτρωση.

Ετσι η Αθήνα οδηγείται σε τεχνική χρεοκοπία έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά τα μεσάνυχτα απόψε, ενώ στις 15 Ιουλίου θα χρεοκοπήσει και έναντι της ΕΚΤ, ενώ σε εξέλιξη θα βρίσκονται οι διεργασίες για νέο πρόγραμμα στήριξης.

Παράλληλα όμως η ασφυξία στην οικονομία θα εντείνεται, οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε ολοκληρωτική αδυναμία πληρωμών και οι συνθήκες στην κοινωνία θα γίνουν εκρηκτικές.

Υπ αυτό το πλαίσιο η ανάγκη επίτευξης πολιτικής συμφωνίας για την αποφυγή του σπιράλ θανάτου καθίσταται επιτακτική, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν δείξει διάθεση για κάτι τέτοιο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αύριο το πρωί θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup οριστικοποιώντας το μετασχηματισμό του ελληνικού αιτήματος σε πρόταση εργασίας ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες διαμόρφωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Το Eurogroup

Μόλις μια ώρα διήρκησε η σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, εν μέσω έντονης νευρικότητας σε όλα τα επίπεδα τόσο στο εσωτερικό όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές προτάσεις. Όπως γίνεται γνωστό θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη αύριο, οπως γνωστοποιούν κυβερνητικές πηγές. Πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο πως οι εταίροι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους ή σε παράταση του προγράμματος αλλά σ' ένα νέο πακέτο (Μνημόνιο) με τις γνωστές διαδικασίες, όπως ανέφερε τουλάχιστον ο Φινλανδός Υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ.

Όπως από το πρωί ανέφερε το sofokleousin.gr, Πρόταση Τσίπρα για 2ετές Μνημόνιο και αναδιάρθρωση χρέους στον ESM

Όπως ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού λίγο μετά την κατάθεση της τελευταίας ελληνικής πρότασης, από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ.  Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής.





sofokleousin







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου