Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Η Αθήνα ζητάει ένα τρίτο μνημόνιο διάρκειας δύο ετών - Νέες προτάσεις στο Eurogroup

Αίτηση για ένα νέο τρίτο μνημόνιο διετούς διάρκειας υπέβαλλε χθες αιφνιδιαστικά η Αθήνα, λίγο πριν από τη λήξη του δεύτερου προγράμματος και ενώ η οφειλή προς το ΔΝΤ δεν πληρώθηκε και κατέστη επισήμως ληξιπρόθεσμη. Το ελληνικό αίτημα συζητήθηκε χθες σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, κατά την οποία δεν ελήφθησαν αποφάσεις, αφού η Αθήνα ζήτησε χρόνο για να προσκομίσει πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα.
Η συνεδρίαση του Eurogroup θα συνεχιστεί και σήμερα.

Η Αθήνα ζήτησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ΕΣΜ να συνάψει ένα νέο πρόγραμμα διάρκειας 2 ετών, που θα καλύπτει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 29,1 δισ. €, θα συνοδεύεται από διαρθρωτικά και δημοσιονομικά μέτρα, περίπου στην κλίμακα της πρότασης Γιούνκερ και θα προβλέπει αναδιάρθρωση και ελάφρυνση του χρέους.

Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών σε σχέση με όσα ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση τους προηγούμενους μήνες (υποστηρίζοντας ότι δεν συζητάει για τρίτο πρόγραμμα), αλλά και για μια απολύτως αιφνιδιαστική εξέλιξη σε σχέση με ότι εμφανιζόταν σύμφωνα με πληροφορίες να συζητάει η κυβέρνηση ως τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας, δηλαδή την αποδοχή της πρότασης Γιούνκερ βελτιωμένης ως προς τη διατήρηση του ΕΚΑΣ και με την προσθήκη μιας συγκεκριμένης δέσμευσης για διάσκεψη που θα εξετάσει το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους τον Οκτώβριο.

Το αίτημα για νέο διετές μνημόνιο προς τον ΕΣΜ υπεβλήθη γραπτώς από τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα χθες το απόγευμα δεσμεύτηκε να αποστείλει συμπληρωματικές προτάσεις που θα συζητηθεί εκ νέου στο Eurogroup που αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμφωνήθηκε μετά από μία σειρά από επικοινωνίες μεταξύ του κ. Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν, αλλά και τους προέδρους της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς κατά την οποία έγινε σαφές στον κ. Τσίπρα ότι μπορεί να γίνει μια τελευταία προσπάθεια υπό τον όρο η Αθήνα να δεμευτεί γραπτώς ότι αποδέχεται την πρόταση των θεσμών, να συμφωνήσει ότι θα ταχθεί υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα και σε αντάλλαγμα το Εurogroup να δεχτεί την ελληνική πρόταση για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών μέσω του ΕΣΜ.

Το Μαξίμου έστειλε την επιστολή με μόνο τη χρηματοδοτική πρόταση και αίτημα για μικρή παράταση του υφιστάμενου προγράμματος καθώς και για ελάφρυνση του χρέους. Στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι σήμερα θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο αναστολής του δημοψηφίσματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Γ. Δραγασάκης, δήλωσε χθες στη ΕΡΤ ότι η κυβέρνηση έστειλε μετά τη λήξη της τηλεδιάσκεψης επιστολή για την κάλυψη των διαφορών σε έξι σημεία.

Και ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι η απόφαση η κυβέρνηση που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση για το δημοψήφισμα, μπορεί να πάρει και κάποια άλλη.

Ένας από τους στόχους της αιφνιδιαστικής νέας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης φαίνεται να είναι να τεθεί το ΔΝΤ εκτός ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο ο ρόλος του ταμείου δεν συζητήθηκε χθες στην τηλεδιάσκεψη.

Σκοπός της πρωτοβουλίας, πάντως, ήταν να δείξει ότι η Αθήνα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να καθησυχάσει τις ανησυχίες των πολιτών για την επόμενη μέρα του «όχι» στο δημοψήφισμα , όπως καθιστά σαφές non paper του Μαξίμου που συνόδευε τη συμφωνία:

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης», αναφέρεται στο κείμενο.

Μάλιστα, διαβεβαιώνεται, πως «η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου