Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Κρίσιμo 48ωρο για την Ελλάδα - Νέες διαπραγματεύσεις. Έκτακτο Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής

Το δημοψήφισμα και το ηχηρό ΟΧΙ φέρνουν πολιτικές εξελίξεις και νέες διαπραγματεύσεις.
Ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει  συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών στις 10 το πρωί στο προεδρικό μέγαρο.

Η  συνάντηση αυτή που θα έχει δύο νέα πρόσωπα στην σύνθεση της, την Φ. Γεννηματά από το ΠΑΣΟΚ και τον Ευ. Μεϊμαράκη από τη ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους στο συμβούλιο δεν θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Ν. Μιχαλολιάκος.

Ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο προεδρικό μέγαρο λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και στη συνάντηση που είχε με τον Προκόπη Παυλόπουλο έθεσε και επίσημα το αίτημα του για την σύγκληση του ανώτατου πολιτικού οργάνου.

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και σημείωσε την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι προέχει να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ενότητα και ομοψυχία να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύση στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας.

Όπως είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας και ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, λογικές και ότι είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση και ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς όχι μέσα από διαιρέσεις.

Την ίδια στιγμή, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται σαφές ότι η κυβέρνηση θα βάλει εκ νέου στο τραπέζι το θέμα του χρέους, μετά και την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που ανέφερε ότι δεν είναι βιώσιμο και θα χρειαστεί να «κουρευτεί» 30%

Έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup  την Τρίτη για να συζητήσει την πορεία των εργασιών μετά το ελληνικό δημοψήφισμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το Eurogroup αναμένει τις πρωτοβουλίες των ελληνικών αρχών.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, στη γραπτή του δήλωση, χαρακτηρίζει το απότελεσμα του δημοψηφίσματος “πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας” και υπογραμμίζει πως “τα δύσκολα μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης για το βράδυ της Τρίτης με θέμα την Ελλάδα.

Τηλεδιάσκεψη Γιούνκερ με Τουσκ, Ντραγκι, Νταισελμπλουμ

Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα.

Σε ανακοίνωση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι «λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ διαβουλεύεται απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των άλλων 18 μελών της ευρωζώνης καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. Τη Δευτέρα το πρωί ο πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς παράγοντες της ευρωζώνης (με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ο πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη».

Την ίδια στιγμή η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θέλουν τη σύγκληση συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα την Τρίτη, ανακοίνωσε το Βερολίνο. Την είδηση επιβεβαίωσε και το Ελιζέ.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου