Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Reuters: To προσχέδιο του Eurogroup. Ποια μέτρα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων που συζητούνται στο Eurogroup, δημοσιεύει σήμερα το Reuters, ενώ ουσιαστικά στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα επιπλέον μέτρα/μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης από την Ελλάδα, προκειμένου να καταλήξουμε σε συμφωνία στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Εν ολίγοις, η ελληνική κυβέρνηση, οφείλει να νομοθετήσει άμεσα θέματα εργασιακά, την ανεξαρτητοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, να θέσει σε εφαρμογή αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με προσχέδιο που μέχρι αργά χτες το βράδυ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, τo Eurogroup θεωρεί ως καλή βάση συζήτησης τις νέες προτάσεις. Θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ. Η πρόταση θα πρέπει να ενισχυθεί κι από άλλα μέτρα ώστε να λάβει βοήθεια από τον ESM.
Τα επιπλέον μέτρα που καλούμαστε να εφαρμόσουμε άμεσα:

* Ο στόχος είναι μέχρι το 2018 να επιτυγχάνεται στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%.

* Μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εφαρμοστούν οι δικαστικές αποφάσεις για μειώσεις συντάξεων, καθώς και η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

* Να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις για μη συνταγογραφημένα φάρμακα, κλειστά επαγγέλματα, αγορά γάλακτος, κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων.

* Επίσης, το Eurogroup ζητά να μην καταργηθούν οι νόμοι για τα εργασιακά, να επανεξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις, αλλά και οι ομαδικές απολύσεις και να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια.

* Στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ζητούν βελτιωμένη διοίκηση, δηλαδή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ομάδα εργασίας σε συνεργασία με θεσμούς. Αναφέρεται δε, ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλες οι υπολειπόμενες μεταρρυθμίσεις στο ΠΛΑΙΣΙΟ της πέμπτης αξιολόγησης που δεν έγιναν από τον Δεκέμβριο του 2014, με πρώτη και βασικότερη την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ



news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου