Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων-part 1

Τώρα είναι η στιγμή που αυτή η πλευρά του Πηλίου θα “εκδικηθεί” τη Μακρινίτσα, την Πορταριά, τον Άγιο Λαυρέντιο και τα Χάνια που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χειμερινών αποδράσεων στο χιονοδρομικό αλλά και το Χορευτό, τον Άγιο Ιωάννη και τη Νταμούχαρη, τα χωριά του ανατολικού Πηλίου με τις παραλίες στο Αιγαίο.
Το Δυτικό Πήλιο "βλέπει" στον Παγασητικό κόλπο και είναι η ήρεμη, γαλήνια, και σπαρμένη με γραφικά χωριά και απάνεμες ακρογιαλιές πλευρά του Πηλίου.



Αποχαιρετιστήριες Βουτιές
Μυλοπόταμος Χωρίς αμφιβολία αποτελεί την παραλία-σταρ του Πηλίου. Μια συστάδα βράχων την κόβει στη μέση, ενώ ένα στενό πέρασμα ανάμεσα στα βράχια ενώνει τις δύο αμμουδιές με το ψιλό, λευκό βοτσαλάκι που βρέχονται από το Αιγαίο. Τα φουντωτά πεύκα και τα νερά ενός χειμάρρου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την εξωτική εικόνα. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ στον βράχο υπάρχει και αναρριχητικό πεδίο. Βρίσκεται κάτω από την Τσαγκαράδα. 



Νταμούχαρη Εδώ έκανε τις βουτιές της η Μέριλ Στριπ στα γυρίσματα σκηνών του Mama mia! Αποτελείται από δύο μικρούς ορμίσκους, που χωρίζονται από μια γλώσσα στεριάς, πάνω στην οποία βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κάστρου. Στον νότιο ορμίσκο θα απολαύσετε βουτιές σε μια μικρή και ωραιότατη παραλία με ολόλευκα χοντρά βότσαλα. Θα φτάσετε με λιθόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από το χωριό.


Φάκιστρα Απομονωμένη, άγρια και άκρως εντυπωσιακή, συναγωνίζεται τον Μυλοπόταμο για τον τίτλο της ωραιότερης παραλίας του Πηλίου. Μικρή σε μέγεθος, με άμμο, πετραδάκι και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά. Δεν υπάρχει οργάνωση, παρά μόνο κάποια παγκάκια και τραπέζια πικνίκ διάσπαρτα. Βρίσκεται 5 χλμ. από τον κεντρικό δρόμο κάτω από την Τσαγκαράδα. Αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί που καταλήγει ο δρόμος και κατηφορίζετε για 200 περίπου μέτρα το μονοπάτι.

  

Πάου Από τις καλύτερες παραλίες του Παγασητικού. Bρίσκεται λίγο βορειότερα από το Xόρτο και δεν είναι ορατή από το δρόμο. Προσεγγίζεται από την Aργαλαστή, ακολουθώντας καλό, αλλά με πολλές στροφές, ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Στην διαδρομή θα επισκεφθείτε τη Mονή του Aγίου Nικολάου στη θέση Kεφαλάρι με θεόρατα κυπαρίσσια, βελανιδιές, πλατάνια και δροσερό νερό. Στα κοντινά χωριά Αργαλαστή, Μήλινα και Χόρτο υπάρχουν άφθονες ταβέρνες, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.


 Τσαγκαράδα

Θα κάνουμε μια εξαίρεση και θα πάμε λίγο πιο ανατολικά. Δεν γίνεται να αντισταθούμε στην ομορφιά της Τσαγκαράδας, αφού η ίδια αντιπροσωπεύει όλα όσα αγαπάμε στο Πήλιο: γιγάντια πλατάνια, καλντερίμια, γειτονιές κρυμμένες στην οργιώδη βλάστηση, αρχοντόσπιτα που συνδυάζουν νεοκλασικά με ανατολίτικα στοιχεία, σκαλιστές κρήνες που μοιάζει να αναβλύζουν το πιο δροσερό νερό του κόσμου και μονοπάτια που ξέρουν μόνο οι ντόπιοι για να μας οδηγήσουν σε πανέμορφες χρυσές αμμουδιές στα σπλάχνα του βουνού. Και τέσσερις πλατείες, μια για κάθε γειτονιά.

  

Εδώ βλέπουμε το Φθινόπωρο να συμβαίνει γύρω μας χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστούμε τον ήχο της θάλασσας και τον αλμυρό αέρα. Αυτή είναι η εποχή που στο χωριό επικρατεί αναβρασμός. Ντόπιοι κι επισκέπτες περιμένουν τις πρώτες φθινοπωρινές βροχές και την υγρασία για να βγουν τα πιο διάσημα προϊόντα της Τσαγκαράδας, τα μανιτάρια. 

Οδηγός μας ο κύριος Φιλάρετος από τον ξενώνα Αμανίτα, ο οποίος πριν μερικά χρόνια άφησε τη θέση στελέχους επιχειρήσεων για χάρη της Τσαγκαράδας όπου διοργανώνει σεμινάρια μανιταρογνωσίας. Στάση μέσα στο δάσος με τις καστανιές, ανάμεσα σε τοξωτά γεφύρια και ρυάκια με κρυστάλλινα νερά. Βαθιά εισπνοή. Τα πνευμόνια γεμίζουν με ένα υπέροχο άρωμα βουνού.
  

  





arttravel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου