Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων - part 3

Άγιος Γεώργιος Νηλείας

Όλη η ζωή στο μικρό αλλά περιποιημένο χωριό του Αγίου Γεωργίου περιστρέφεται γύρω από την υπερυψωμένη πλατεία με τα γέρικα πλατάνια και τα ταβερνεία.
Ο οικισμός είναι αμφιθεατρικά χτισμένος σε δύο ράχες, προστατευμένος από τον βοριά, με τρεις ρεματιές να τον αυλακώνουν, πνιγμένος στο πράσινο και με πολύ ωραία θέα στον Παγασητικό. Χρόνια πριν, πολλοί Αϊγιωργήτες έφυγαν στην Αίγυπτο και όταν επέστρεψαν έχτισαν ωραία νεοκλασικά,
σεβόμενοι όμως πάντα την τοπική αισθητική.
Όσοι έμειναν είναι χορτάτοι, αφού ο τόπος τους
προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της φύσης.

  

Μια βόλτα στην ύπαιθρο, είναι σαν μια βόλτα στο καλύτερο οικολογικό μανάβικο της Αθήνας: σπάνια μανιτάρια και κατακόκκινα μήλα, κάστανα και κούμαρα, καρύδια, ακτινίδια, ελιές και βατόμουρα. 
Οι ντόπιοι μας στέλνουν στην πλατεία, στο αρχοντικό που εδώ και 20 χρόνια περίπου στεγάζει το Εικαστικό Μουσείο του ντόπιου γλύπτη Νικόλα, όχι μόνο για να δούμε τα έργα του αλλά και να απολαύσουμε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα με τον φθινοπωρινό ήλιο να βάφει κόκκινο τον Παγασητικό.

  


Πινακάτες
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου οι ανήσυχοι ταξιδιώτες να προσπεράσουν τις Μηλιές και τη Βυζίτσα και να συνεχίσουν για ακόμα λίγα χιλιόμετρα προς το απομακρυσμένο χωριό. Κι από τότε τα πέτρινα κτίρια, η μεγάλη πλατεία, η κρήνη, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, η γκρι πέτρα και η πυκνή βλάστηση στο φόντο τους κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να παραδοθούν στην παραμυθένια αύρα του χωριού.


Μπαίνοντας στο χωριό, στην πλατεία, ο αέρας μυρίζει κρέας που τσικνίζεται. Συνοδοιπόροι μας οι μυημένοι που άφησαν στην άκρη του χωριού τα τζιπ τους για να καθίσουν στις ταβέρνες. Δίσκοι υπερφορτωμένοι με πηλιορείτικες λιχουδιές, σπετζοφάι που σπάει μύτη, πικάντικα λουκάνικα και ντόπιο γαλοτύρι, μυρωδάτες χορτόσουπες και τραχανάς καυτός. Κόσμος που πίνει και γελάει. Έξω η υγρή οσμή των φύλλων που σε λίγο καιρό θα έχουν στρώσει τα πάντα. Τα πανύψηλα πλατάνια δύσκολα αφήνουν το φως του απογευματινού ήλιου να περάσει ανάμεσα από τις φυλλωσιές τους. Οι μυρωδιές από τους ώριμους καρπούς του δάσους είναι μεθυστικές.



  


arttravel

Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων - part 1 -  2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου