Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Και ένας Έλληνας πίσω από σημαντική ανακάλυψη για τον ιό του AIDS

Ένας  διακεκριμένος, Έλληνας, ανάμεσα στους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον βιοχημικό μηχανισμό μιας «αχίλλειου πτέρνας» στον ιό HIV του AIDS, την οποία θα μπορούσαν στο μέλλον να αξιοποιήσουν οι γιατροί.

Πρόκειται για τον καθηγητής γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Στυλιανός Αντωναράκης.

Οι επιστήμονες, από Αμερική και Ευρώπη, μεταξύ τους και ο κ. Αντωναράκης, που δημοσίευσαν δύο ξεχωριστές μελέτες στο περιοδικό "Nature", ευελπιστούν ότι η ανακάλυψή τους θα οδηγήσει σε μια νέα θεραπευτική στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού HIV-1.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ορισμένες πρωτεΐνες με την ονομασία SERINC, που βρίσκονται στη μεμβράνη των κυττάρων που μολύνει ο ιός, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να τον καταστήσουν ανενεργό, αρκεί προηγουμένως, με το κατάλληλο φάρμακο, να κατασταλεί η δράση μιας άλλης πρωτεΐνης, της Nef, την οποία χρησιμοποιεί ο HIV για να νικήσει τις άμυνες των «καλών» πρωτεϊνών SERINC.

Συνεπώς, οι νέες μελέτες αναδεικνύουν ένα νέο στόχο για τα αντιϊκά φάρμακα: το μπλοκάρισμα της πρωτεΐνης Nef, ώστε οι πρότεινες SERINC, οι οποίες για πρώτη φορά απομονώθηκαν βιοχημικά, να μπορέσουν να δράσουν κατά του ιού. Όπως δήλωσε ο καθηγητής Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, «οι πρωτεΐνες SERINC μειώνουν πάνω από 100 φορές τη δυνατότητα του HIV-1 να μολύνει τα κύτταρα».

Οι πρωτεΐνες SERINC θα μπορούσαν να εμποδίσουν τον ιό να απελευθερώσει τα γονίδιά του σε άλλα κύτταρα και να πολλαπλασιασθεί, με αποτέλεσμα να «φρεναριστεί» η εξάπλωσή του. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει στο μέλλον είτε να ενισχυθεί κατάλληλα η δράση της SERINC στον οργανισμό του ασθενών με AIDS, είτε να τροποποιηθεί η δομή της πρωτεϊνης SERINC, έτσι ώστε να ξεφεύγει πλέον από τη Nef.



madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου