Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Συνέδριο με θέμα: "Όταν η τέχνη ψεύδεται"από το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτ.Μακεδονίας

Η Ένωση Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας «Νικόλαος Κασομούλης» και το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα:
 Όταν η τέχνη ψεύδεται. 
Το  Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 22-24 Ιανουαρίου 2016
 στην Κοζάνη.
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες επιστήμονες που θα ήθελαν να παρουσιάσουν σχετική εισήγησή τους στο συνέδριο, να το δηλώσουν έως τις 28 Δεκεμβρίου, καταθέτοντας ταυτόχρονα τον τίτλο της εισήγησής τους και σύντομη περίληψη (15-20 σειρές) .

Τα πρακτικά  του Συνεδρίου θα δημοσιευτούν σε ειδική Έκδοση της Ένωσης Επιστημόνων Δυτικής Μακεδονίας "Νικόλαος Κασομούλης". Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι/ες που θα συμμετάσχουν με εισήγηση να σεβαστούν το περιεχόμενο, την στοχοθεσία καθώς και τους θεματικούς άξονες του συνεδρίου με τους οποίους θα πρέπει η προτεινόμενη εργασία να παρουσιάζει συνάφεια.


Όταν η τέχνη Ψεύδεται

Οι απαρχές της τέχνης έχουν τις ρίζες τους στις πρώτες προσπάθειες του ανθρώπου να συγκροτήσει την κοινωνία του, την θρησκεία του, να βελτιώσει τον τόπο που ζούσε. Με την πάροδο του χρόνου η Τέχνη άρχισε να αποτελεί σκοπό: να περνά μηνύματα πολιτικά, θρησκευτικά, κοινωνικά και  να «κατευθύνει» ιδεολογικά ρεύματα και συνειδήσεις .
Κάθε καλλιτεχνική δημιουργία  αποτελεί αντικατοπτρισμό  του ανθρώπινου πνεύματος τον τρόπο δηλαδή  που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον κόσμο γύρω του   και για αυτόν τον λόγο ίσως να είναι και υποκειμενική. Ότι μας είναι ορατό αποτελεί μια απεικόνιση  της πραγματικότητας, η οποία θεμελιώνεται  σε υποκειμενικές,  ή προκατειλημμένες  θεωρήσεις. Τα αποτελέσματα αυτών των θεωρήσεων έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στην διαμόρφωση αντίληψης για τον εξωτερικό κόσμο αλλά και στον τρόπο ερμηνείας  και περιγραφής του.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα αναπτυχθεί ο επιστημονικός λόγος είναι:

-λογοτεχνία
-θέατρο
-κινηματογράφος
-φωτογραφία
- ζωγραφική
- γλυπτική
-αρχιτεκτονική
-μουσική

Οργανωτική Επιτροπή

Κάτια Βόντσα
Σταύρος Καλογιαννίδης
Αθανάσιος Πουπνάρας
Ιωάννα Πέτκου

Επιστημονική Επιτροπή

Βίκυ Βόντσα
Γεωργία Καραμήτρου-Μεντεσίδη
Όλγα Κούρτογλου
Κλαίρη Καγιόγλου
Αγνή Παπαδοπούλου
Δημήτρης Κασαπίδης


Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: kasomoulisnikolaos@yahoo.com
 Όλγα Κούρτογλου: 6970341723

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου