Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Το ξεκάθαρο σχέδιο της Τουρκίας για να μπει στο Αιγαίο

Η στρατηγική αποσταθεροποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη
 - Ο ύπουλος ρόλος του Γιούνκερ και οι πιέσεις της Γερμανίας 
- Το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας

Μπροστά σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση, σε ένα καθαρό σχέδιο των Τούρκων, να χρησιμοποιήσουν ως δόλωμα τους πρόσφυγες για να μπουν στο Αιγαίο με το βοήθεια των Γερμανών και των Ευρωπαίων βρίσκεται η Ελλάδα.

Πίσω από ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι με θύματα μικρά παιδιά και βρέφη που πνίγονται κάθε μέρα στον υγρό τάφο του Αιγαίου, η Άγκυρα εξελίσσει τα σχέδιά της για να βάλει πόδι στο Αιγαίο.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι Τούρκοι που ενισχύουν οργανωμένα το σχέδιο μεταφοράς προσφύγων στην Ελλάδα και κατ' επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη για τους ίδιους και να υλοποιήσουν τα πιο σκοτεινά σχέδιά τους. Ένα σκοτεινό σχέδιο για αποσταθεροποίηση της Ελλάδας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Μάλιστα είναι εξίσου ξεκάθαρο ότι πλέον υπέρ τους λειτουργούν τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άνγκελα Μέρκελ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φροντίζουν και ασκούν ασφυκτική πίεση τις τελευταίες εβδομάδες προς τον Τσίπρα για κοινές περιπολίες των δύο χωρών και στενή συνεργασία, ενώ χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα οι Ευρωπαίοι. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος έχει παρουσιαστεί πολλές φορές ως φίλος της Ελλάδας δήλωσε ότι δεν μπορεί να καταλάβει πώς κάποιοι ασχολούνται με... 10 χιλιόμετρα θάλασσας!

Γερμανία και Ευρωπαίοι ασκούν πίεση για κοινές περιπολίες Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο και στον κ. Γιούνκερ  του προκαλεί έκπληξη που η Αθήνα αντιδρά σε κάτι τέτοιο. «Να τσακωνόμαστε για 10 χλμ. θαλάσσιου πλάτους στο Αιγαίο;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων...

Το θέμα εξελίχθηκε γενικά σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας αφού ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «συντεταγμένης» κατάστασης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος και ζήτησε κοινές περιπολίες.

Η Αθήνα λέει «όχι» και η ελληνική πλευρά έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτη μπροστά σε ένα τέτοιο  σενάριο, καθώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει να εκμεταλλευθεί την έναρξη μιας τέτοιας συζήτησης με βάση τα συμφέροντά της και προκειμένου να εξυπηρετήσει και να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της.

«Είχα προτείνει και αντιμετώπισα μεγάλες αντιδράσεις, Έλληνες και Τούρκοι να διαθέσουν μια κοινή ακτοφυλακή μεταξύ της Τουρκίας και των ελληνικών νησιών. Οι Τούρκοι συμφωνούν, οι Έλληνες όχι. Πού ζούμε; Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές; Μερικές φορές μιλάμε μακριά από τα πραγματικά θέματα της ζωής», ήταν η σχετική αναφορά του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έτσι για να μαζέψει λίγο την κατάσταση συμπλήρωσε ότι μιλάει για «ευρωπαϊκά οργανωμένη ακτοφυλακή».

Αυτό που δεν εξήγησε είναι τι ακριβώς θα κάνει αυτή η Ακτοφυλακή, την ώρα μάλιστα που ο ίδιος έχει προτείνει να μπει ο Ευρωστρατός στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να καταπολεμήσει τα κυκλώματα εμπορίας προσφύγων.

Μάλιστα η Ελλάδα ζήτησε από τον Γιούνκερ να την συμβουλεύεται πριν κάνει οποιαδήποτε συζήτηση με την Τουρκία, ενώ φαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν βάζει στην άκρη για την ώρα της κοινές περιπολίες -όπως προέκυψε από τη Σύνοδο στη Μάλτα- τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής. Και αυτό γιατί ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.


Η Τουρκία παρόλο που απροκάλυπτα κάνει τα στραβά μάτια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τον πόνο των προσφύγων και ενδεχομένως με το... αζημίωτο για κάποιους αξιωματούχους, εμφανίζεται ξαφνικά ως φιλεύσπλαχνη που θέλει τις κοινές περιπολίες στο Αιγαίο (κάτι που πάντα ήθελε) για να σώσει ανθρώπινες ζωές! Βέβαια οι Τούρκοι είναι που στοιβάζουν παιδιά και βρέφη στις βάρκες του θανάτου οργανωμένα και κατά σειρά και τις στέλνει στη Λέσβο.

Αν ήθελε, η Άγκυρα θα είχε σταματήσει το δουλεμπόριο, ο τζίρος του οποίου ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ τον χρόνο... Θα το είχε σταματήσει από τα παράλια της Τουρκίας και νωρίτερα...

Ωστόσο το περίεργο αυτή τη φορά είναι ότι η Τουρκία έχει ουσιαστικά τη στήριξη των Ευρωπαίων και βεβαίως των Γερμανών που δίχως να ενδιαφέρονται για την Ελλάδα λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο να προστατεύσουν τις χώρες τους.

Η πίεση που ασκείται προς την Αθήνα είναι διαρκής και οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει τη βασική ευθύνη για τη μαζική εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία δεν στέλνει συνειδητά πρόσφυγες μέσω Ελλάδας, κάτι που, αντιθέτως, κάνει η Αθήνα προωθώντας τους στην ΠΓΔΜ.

Η Αθήνα αντιμέτωπη με προκλήσεις

Η Αθήνα είναι κάθε μέρα αντιμέτωπη με την αγωνία σωτηρίας των χιλιάδων προσφύγων αλλά και με έναν διαρκή πόλεμο αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Τουρκία. Η Αγκυρα αντί να προσπαθήσει να ανακόψει το ρεύμα των προσφύγων, το ενισχύει με όλες τις δυνάμεις της και επιχειρεί με αφορμή την αρμοδιότητα και τη ζώνη ευθύνης Ερευνας και Διάσωσης (Search and Rescue - SAR) να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Ελλάδα πρέπει να απαντά συνεχώς σε ΝΟΤΑΜs (Notice to Airman - Αναγγελίες Aεροναυτιλίας) που εκδίδει η Τουρκία, διεκδικώντας επέκταση της τουρκικής ζώνης ευθύνης μέχρι το μέσον του Αιγαίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει συμφωνημένη οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων και ότι θεωρεί την περιοχή του ελληνικού εναέριου χώρου μεταξύ των 6 και των 10 ναυτικών μιλίων ως «διεθνή εναέριο χώρο».



Η Τουρκία με κάθε τρόπο θέλει όχι μόνο να αμφισβητήσει την ελληνική δικαιοδοσία στο Αιγαίο και τώρα το κάνει χρησιμοποιώντας τους πρόσφυγες. Μάλιστα ενώ η τραγωδία με τους πρόσφυγες κλιμακώνεται η Τουρκία θέλησε να ενεργοποιήσει τα πεδία βολής που είχε δεσμεύσει μέχρι το τέλος του χρόνου στο κέντρο του Αιγαίου.
Η ΝΟΤΑΜ Α/4941/15 αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πυρά από την Τουρκία για την περίοδο από 2 Νοέμβριου έως 31 Δεκεμβρίου μεταξύ Ψαρών - Σκύρου - Καρύστου και Χίου. Η Αθήνα απέρριψε την τουρκική ΝΟΤΑΜ με την Α/2203/15(29 Οκτωβρίου 2015.11") τονίζοντας ότι υπερκαλύπτει «περιοχή ελληνικής εθνικής κυριαρχίας».

Το ισχυρό χαρτί της Ελλάδας

Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται σε μια διαρκεί οικονομική κρίση και αυτή να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια, ωστόσο ένα χαρτί ενισχύει τη θέση της Ελλάδας. Η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας θα ήταν αδύναμη, αν δεν υπήρχε η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας όπου, για να ικανοποιηθεί η πάγια επιθυμία της Τουρκίας για την δυνατότητα ελεύθερης (χωρίς βίζα) πρόσβασης των Τούρκων πολιτών στις χώρες της Ε.Ε., θα πρέπει να δεχθεί την επανεισδοχή των μεταναστών που μπήκαν παράνομα από την χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΜΕΡΚΕΛ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Η επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Μέρκελ και Ερντογάν επιδόθηκαν σε ένα ανατολίτικο παζάρι. Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι στηρίζει την αναβίωση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι μόλις 10 ημέρες πριν είχε εκφράσει την αντίθεσή της.
«Ελπίζουμε ότι οι τελματωμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ θα αναβιώσουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα επιταχυνθούν. Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε εντατικές έρευνες και ελπίζουμε ότι τόσο η συμφωνία Σένγκεν όσο και η συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2016» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Η Άγκυρα απαιτεί να καταργηθεί η βίζα για τις χώρες του Σένγκεν σε 78 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Σε αντάλλαγμα η ΕΕ ζητεί συνεργασία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη και την επανεισδοχή προσφύγων στο έδαφός της.
Το σχέδιο δράσης για τη συνεργασία με την Τουρκία περιλαμβάνει, πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, οικονομική στήριξη, το ύψος της οποίας προσδιορίζεται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι η βελτίωση της ζωής των προσφύγων που ήδη βρίσκονται στην Τουρκία και η ενθάρρυνσή τους να παραμείνουν εκεί.
Το βασικό ζητούμενο για την ελληνική πλευρά παραμένει ένα. Να μην βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων με τις διαπραγματεύσεις που κάνουν οι Τούρκοι με χώρες της Ευρώπης μεμονωμένα. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να πάει τις επόμενες μέρες στην Τουρκία...



newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου