Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Νέα Προγράμματα για βρέφη και νήπια στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης – «Μουσική για Μωρά και Μαμάδες», «Χορωδία για Νήπια»

Το Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε πέρυσι το πρόγραμμα του «Μουσικοκινητική Αγωγή με Βιολί» για νήπια 3-6 ετών, ξεκινoύν φέτος στις 23 Νοεμβρίου 2015 δυο καινούρια προγράμματα μουσικής.
Το πρώτο απευθύνεται σε βρέφη από 12 μηνών μέχρι 3 ετών και στους γονείς τους  και το δεύτερο σε νήπια 3-6 ετών.

Το νέο πρόγραμμα «Μουσική για Μωρά και Μαμάδες»

Βασισμένο σε ένα καινοτόμο μουσικοπαιδαγωγικό σύστημα, έχει εφαρμοστεί εδώ και δεκαετίες σε όλο τον κόσμο με καταπληκτικά αποτελέσματα καθώς δίνει την ευκαιρία στους γονείς να διαπιστώσουν την ανταπόκριση του παιδιού τους στη μουσική από την πιο τρυφερή του ηλικία! Χάρη στο πρόγραμμα γονείς και παιδιά διευρύνουν τους ορίζοντές τους γενικότερα και μοιράζονται δημιουργικές μουσικές στιγμές.

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ικανότητές μας να γνωρίσουμε τον κόσμο γύρω μας έχουν τις ρίζες τους στη βρεφική ηλικία. Τα μωρά διαθέτουν, ακόμα και από τη γέννησή τους, ιδιαίτερα ανεπτυγμένους μηχανισμούς εκμάθησης.
Ένα περίπλοκο «λογισμικό» καθιστά τον εγκέφαλό τους ικανό να αναπτύσσεται με κάθε άγγιγμα, μυρωδιά, άκουσμα, εικόνα.

Σύμφωνα με τους παιδοψυχολόγους, η ενασχόλησή μας με τη μουσική πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν νωρίτερα στον κύκλο της ζωής μας. Η επαφή με τη μουσική πρέπει να καλλιεργηθεί όταν η ανταπόκριση του βρέφους στους ήχους είναι έμφυτη και αντανακλαστική. Η αντίδραση του βρέφους στη μουσική από ακούσια μετατρέπεται σε εκούσια, μόνο όταν το βρέφος πάρει τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε βρέφη και νήπια από 12 μηνών μέχρι 3 ετών και στους γονείς αυτών. Ο τρόπος διδασκαλίας συμβαδίζει απόλυτα με τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών της ηλικίας αυτής. Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να τραγουδούν, να χορεύουν, να αφουγκράζονται τη μουσική από την πιο τρυφερή τους ηλικία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομαδικό τραγούδι, παιχνίδι, μουσικές ακροάσεις και κίνηση.

Οι γονείς που θα προσφέρουν στα παιδιά τους το προνόμιο να συμμετέχουν στο σύστημα αυτό θα έχουν θετικά αποτελέσματα πολύ γρήγορα, όπως πιο ήρεμο ύπνο και αλματώδη ανάπτυξη της συναισθηματικής και κοινωνικής συμπεριφοράς του βρέφους. Το πρόγραμμα τους προσφέρει ακόμα ασφάλεια, ικανοποίηση, ηρεμία. Και κάτι παραπάνω: είναι ένα σημαντικότατο ερέθισμα που τα βοηθά να προχωρήσουν με μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα από το ένα στάδιο ανάπτυξης στο επόμενο.

Οι μουσικές συνεδριάσεις του προγράμματος θα γίνονται κάθε 15 ημέρες  και η κάθε μια θα διαρκεί 45 λεπτά. Με τα κρουστά όργανα ως απαραίτητο «μουσικό» εξοπλισμό, τα υλικά και τα παιχνίδια που θα χρησιμοποιούνται θα είναι μαλακά, υποαλλεργικά και στόχο θα έχουν να εξάψουν τη φαντασία και να επιστρατεύσουν όλες τις αισθήσεις των λιλιπούτειων μαθητών. Όλα αυτά, πλαισιωμένα από πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, από κλασική μέχρι… ροκ και με ποικιλίες ρυθμών, ώστε η διασκέδαση κατά την ώρα του μαθήματος να είναι κάτι περισσότερο από εγγυημένη.

Το δεύτερο πρόγραμμα «Χορωδία για Νήπια» θα έχει ως βασικό του φυτώριο την τάξη της Μουσικοκινητικής, αλλά απευθύνεται και σε καινούρια νήπια 3 έως 6 ετών. Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε εβδομάδα.

Πληροφορίες καθημερινά στο ΔΩΚ 3-8μ.μ.  στο τηλ.24610 34932

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου