Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Από την Ελλάδα ο καμικάζι του ISIS στο Παρίσι – Τι έκανε στη Λέρο

Τι αναφέρουν πληροφορίες για παρουσία του ISIS στην Ελλάδα και στην Λέρο;

Από την Ελλάδα και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο είχε περάσει τουλάχιστον ο ένας από τους οκτώ δράστες των πολλαπλών τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι που είχαν σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 127 άτομα και να τραυματιστούν 200.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr o ένας εκ των οκτώ δραστών των χθεσινών τρομοκρατικών επιθέσεων είχε φθάσει στη Λέρο στις 3 Οκτωβρίου μαζί με ακόμη 70 παράνομους μετανάστες και είχε συλληφθεί. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε μαζί του διαβατήριο και ότι κατεγράφη και ταυτοποιήθηκε στο hotspot του νησιού. Δύο ημέρες αργότερα έφυγε από τη χώρα μας και προφανώς, όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, κατευθύνθηκε στη Γαλλία.

Σημειώνεται ότι όπως έγραψε πριν από λίγο το iefimerida.gr οι γαλλικές αρχές ζήτησαν από την ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της συνεργασίας τους μετά τις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις, να ελέγξει αν έχουν περάσει απο την Ελλάδα 10 συγκεκριμένα άτομα του ISIS, δίνοντας έμφαση σε δύο εξ αυτών, που τους απασχολούσαν στο πλαισιο των ερευνών για τις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Η απάντηση των ελληνικών αρχών ήταν θετική ως προς τα δύο ονόματα, ότι δηλαδή ναι και τα δύο αυτά άτομα του ISIS έχουν περάσει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα άτομο, το οποίο μάλιστα είχε περάσει από τη χώρα μας τον Οκτώβριο είναι δράστης των επιθέσεων, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση του δεύτερου ατόμου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι ελληνικές αρχές είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες άλλων ξένων χωρών, σε επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών και ήδη έχουν αναλάβει δράση σε ότι αφορά άτομα που ενδεχομένως να έχουν σχέσεις με τζιχαντιστές. Ταυτόχρονα έχουν δοθεί εντολές να ενταθεί η επιτήρηση χώρων και ατόμων στην Ελλάδα, ενώ για όλες τις ενέργειες ενημερώνεται συνεχώς ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, απο τον αρχηγό της Αστυνομίας, αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη και τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι που να προκαλει ανησυχία για κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπηματος στην Ελλάδα, αλλά οι αρχές είναι σε στενή επαφή με τις αλλες χώρες και είναι σε επαγρύπνηση για κάθε ενδεχόμενο.

Συσκέψεις από το πρωί στην Αθήνα

Εντωμεταξύ, από το πρωί στην Αθήνα γίνονται συνεχώς συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης όπως αυτής διαμορφώνεται μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Στο Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το μεσημέρι βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, του διοικητή της ΕΥΠ και του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα. Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ελήφθη η απόφαση για τη λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας.

Μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

Παράλληλα, συσκέψεις γίνονται από το πρωί και στην ΕΛ.ΑΣ. με τη συμμετοχή του Αρχηγού και του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης αποφασίστηκε να ενισχυθούν τα μέτρα ασφαλείας σε κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχους, δηλαδή πρεσβείες και επιχειρήσεις, γαλλικές, ιταλικές και βρετανικές.

Την ίδια ώρα η ΕΥΠ βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους αστυνομικούς συνδέσμους των προαναφερθέντων χωρών (Γαλλίας, Ιταλία, Μεγάλης Βρετανίας), αλλά και με τις αρχές αντικατασκοπείας όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Επίσης η Αντιτρομοκρατική ερευνά με προσοχή τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και επαφές μέσω διαδικτύου που έχουν άτομα που ζουν στην Αθήνα και κατάγονται από τη Συρία.

Η ΕΥΠ Κύπρου παρακολουθεί δύο ευρωπαίους υπόπτους

Δύο υπόπτους, ευρωπαίους υπηκόους που θεωρούνται ακραίοι ισλαμιστές έχει βάλει στο στόχαστρό της η ΕΥΠ Κύπρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο αρχηγείο της κυπριακής αστυνομίας, τέθηκε το θέμα για τους δύο υπόπτους που βρίσκονται στην Κύπρο. Οπως επισημάνθηκε, επισκέπτονται σε καθημερινή βάση μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ενώ μετέβησαν και στα κατεχόμενα όπου είχαν συναντήσει με διάφορα άτομα.

Παράλληλα η κυπριακή αστυνομία παρακολουθεί και άλλους ύποπτους, κυρίως Σύρους που διαμένουν μόνιμα στη Κύπρο. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν γίνει έρευνες σε σπίτια. Υπό παρακολούθηση βρίσκονται και τα μουσουλμανικά τεμένη στις ελεύθερες περιοχές ώστε να εντοπιστούν άτομα που ενδεχομένως επιχειρούν να στρατολογήσουν νεαρούς μουσουλμάνους για λογαριασμό του Ισλαμικού κράτους.




fimes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου