Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Σύνταξη φιλοδώρημα κάτω των 300 ευρώ - Εθνική σύνταξη με κριτήρια. Κατάργηση Εφάπαξ

Ολο τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την εθνική σύνταξη θέλουν να ανατρέψουν οι δανειστές, όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις που προέβαλαν στη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Το κουαρτέτο επέμεινε ότι η εθνική σύνταξη μπορεί να φτάνει τα 384 ευρώ, όπως θέλει η Αθήνα, μόνο για όσους έχουν συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης (6.000 ημέρες ασφάλισης). Ωστόσο:

- Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος έχει 15 έτη ασφάλισης (4.500 ημέρες ασφάλισης), το ποσό της σύνταξης δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 300 ευρώ, και μάλιστα όχι για όλους, αλλά για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία οι δανειστές επιμένουν να τεθούν.

- Ακόμη χειρότερα, για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης οι πιστωτές αξιώνουν να παίρνουν... φιλοδώρημα, δηλαδή προνοιακό επίδομα ύψους 200 ευρώ!

Σε κάθε περίπτωση, το κουαρτέτο θεωρεί ότι αν όλοι παίρνουν ούτως ή άλλως εθνική σύνταξη 384 ευρώ, με τουλάχιστον 15 χρόνια ασφάλισης, δεν θα έχουν κίνητρο να ασφαλίζονται μετά τη συμπλήρωση 15ετίας, άρα το νέο καθεστώς θα οδηγήσει σε απώλεια εισφορών και σε κύμα ανασφάλιστης εργασίας.

Οι δανειστές, πέρα όλων αυτών – όπως προκύπτει από την ανταλλαγή σημειωμάτων με την Αθήνα – αξιώνουν επιπλέον:

- Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και μειώσεις από 6% έως 30% για τις κύριες συντάξεις.

- Ποσοστά αναπλήρωσης, που οδηγούν σε σύνταξη ίσης με τον μισό μισθό του ασφαλισμένου.

Η κυβέρνηση θεωρεί εξωπραγματικές τις εκβιαστικές απαιτήσεις των δανειστών και πιστεύει ότι ο ρόλος της εκπροσώπου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου είναι καταλυτικός και οδηγεί στη διαμόρφωση των πιο ακραίων θέσεων.

Ετσι θα επιμείνει στην υλοποίηση των δικών της προτάσεων, χαράσσοντας ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία των κύριων συντάξεων και ιδιαίτερα των 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης.

Όσον αφορά την αναλογική σύνταξη που θα προστίθενται στην εθνική σύνταξη και τον επανυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να παρουσιάσει το τελικό της σχέδιο για τα ποσοστά αναπλήρωσης των συντάξεων σε σχέση με τον μισθό των ασφαλισμένων το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του ίδιου μήνα.

Ζητούν πλήρη κατάργηση του εφάπαξ!

Εξωπραγματικές απαιτήσεις προβάλλουν οι δανειστές στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για το ασφαλιστικό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ζητούν, μεταξύ άλλων, την πλήρη κατάργηση του εφάπαξ, αλλά και εθνική σύνταξη κάτω από τα 300 ευρώ, αντί των 384, που προτείνει η Αθήνα.

Ταυτόχρονα, οι Βρυξέλλες θέλουν να μην ξεπερνά καμία σύνταξη τις 2.000 ευρώ και, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στη Realnews, απορρίπτουν όλα τα ποσοστά που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο ως «ελληνικές ακοστολόγητες ιδέες».



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου