Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Τι μπορεί να πάθετε από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο

Μπορεί για κάποιους να είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου αλλά για κάποιους άλλους είναι η χειρότερη.
Ο λόγος για τα Χριστούγεννα και ο,τι αυτά συνεπάγονται.
Και αυτό γιατί υποφέρουν από αλλεργίες και προβλήματα του αναπνευστικού λόγω... στολιδιών. Λέγεται και Σύνδρομο Χριστουγεννιάτικου δέντρου και μπορεί να επηρεάζει κάποιους ακόμη και αν δεν το καταλαβαίνουν.

 Προκαλείται αφενός από διάφορους οργανισμούς που ζουν στα φυσικά δέντρα και αφετέρου από τις σκόνες που έχουν τα τεχνητά καθώς κάθε χρόνο συσκευάζονται και επαναχρησιμοποιούνται και φυσικά δεν πλένονται ποτέ. Την αρνητική κατάσταση ενισχύει η θέρμανση στα σπίτια αλλά και η ήδη υπάρχουσα σκόνη σε αυτά.

Όσον αφορά τα φυσικά δέντρα διάφοροι κόκκοι γύρης μπορεί να κολλήσουν στο φλοιό τους, όχι από το ίδιο αλλά και από άλλα φυτά. Αυτά μεταφέρονται μέσα στο σπίτι και τα εισπνέουμε προκαλώντας φτάρνισμα και αλλεργίες. Επιπλέον τα φυσικά δέντρα μπορεί να έχουν ακόμη και μούχλα στον κορμό τους την οποία επίσης εισπνέουμε μέσα στο σπίτι. Παρόμοια προβλήματα προκαλούν και τα τεχνητά δέντρα τα οποία αποθηκεύονται για έναν ολόκληρο χρόνο γεμίζοντας ένα «παχύ» στρώμα σκόνης με αποτέλεσμα όταν το ανοίγουμε να τινάζονται τα κλαδιά και να διασκορπίζουν τη σκόνη σε όλο το σπίτι. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και τα επίσης σκονισμένα στολίδια τα οποία τουλάχιστον μπορούν να καθαριστούν πιο εύκολα.

Περίπου το 35% των ανθρώπων σε Βρετανία και ΗΠΑ παρουσιάζουν αυξημένες αλλεργικές αντιδράσεις κατά την περίοδο των Χριστουγέννων σύμφωνα με έρευνα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας βγήκαν από τον εξειδικευμένο στην αλλεργία Δρ Lawrence Kurlandsky, ο οποίος ενδιαφερόταν να ανακαλύψει γιατί οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στην εποχή κοντά στα Χριστούγεννα.

Κατέληξε λοιπόν σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τα φυσικά δέντρα και τις αλλεργίες που προκαλούν αλλά και τις σκόνες που συγκεντρώνονται στα τεχνητά. Ζήτησε από την ομάδα στην οποία συμμετείχε στην έρευνα να του φέρει βελόνες από το έλατο αλλά και τμήματα τεχνητών δέντρων για να τα εξετάσει.

Ο ίδιος και η ομάδα του βρήκαν 53 διαφορετικά είδη μούχλας στα 23 δείγματα, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Annals of Allergy, Asthma and Immunology. Αυτά τα δείγματα δεν ήταν καθημερινή μούχλα: 70% ήταν του τύπου που μπορεί να προκαλέσει κρίσεις άσθματος, φτάρνισμα και ρινική καταρροή σύμφωνα με την έρευνα. Εάν λοιπόν είστε αλλεργικός θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός αφενός με τα φυσικά δέντρα και να αερίζετε τα χριστουγεννιάτικα αντικείμενα που έχετε αποθηκευμένα.





newsbeast

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου