Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Έρχονται 3.500 προσλήψεις στην Υγεία - Πως θα γίνουν

Πρόσληψη 3.500 εργαζομένων στον τομέα της Υγείας επιβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Συγκεκριμένα:
«Το συμπέρασμα έχει βγει και η διάγνωση έχει γίνει. Είναι ένα σύστημα το οποίο με διαχρονική παθογένεια, στρεβλώσεις, πεδία τα οποία ποτέ δεν είχαν αντιμετωπιστεί ριζικά. Δεν υπήρξε ποτέ ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων...
Έχουν γίνει αλλαγές που είχαν τη λογική να προσαρμοστούμε στις μνημονιακές απαιτήσεις, χωρίς να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, χωρίς να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες. Φέτος, έπρεπε να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να σταματήσουμε μια πορεία συνεχούς αποδιοργάνωσης και διακινδύνευσης της λειτουργίας πολλών δημόσιων δομών.

Ενισχύσαμε χρηματοδοτικά το σύστημα. Αν αφήναμε τα πράγματα να τρέξουν με αυτό τον τρόπο, περίπου στις αρχές του φθινοπώρου, θα είχαμε πλήρες λειτουργικό black out στα νοσοκομεία. Αυτό αποφεύχθη. Αυξήσαμε τις δαπάνες κατά 150 εκατ. ευρώ και σχεδιάσαμε ένα πλάνο προσλήψεων -μονίμων και επικουρικών-, για τις πιο επείγουσες ανάγκες.

Έχουμε περισσότερα από 22.000-23.000 κενά. Έχει δρομολογηθεί ήδη και περιμένουμε αυτές τις ημέρες, την πρώτη ομάδα διορισμών από το ΑΣΕΠ, περίπου 1.000 νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Ακολουθεί μια δεύτερη δέσμη 2.500 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, που θα μπορούν μέσα στο 2016 να ενισχύσουν τις δομές».

Ανακοίνωση του υπουργείου

Στο μεταξύ, στις 22-1-2015 εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας αναλυτικό δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρονται οι δράσεις του Υπουργείου σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την Υγεία γενικά αλλά και τα νησιά ειδικά:

 1.Ανασφάλιστοι

Είναι έτοιμη η νομοθετική διάταξη και βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα διασφαλίζει την πλήρη και ελεύθερη πρόσβαση σε περίπου 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους –χωρίς δικαιολογητικά, χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, φραγμούς και έγκριση από τριμελείς επιτροπές-. Λαμβάνεται μέριμνα ακόμα και για το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστών χωρίς χαρτιά (παιδιά, έγκυες, ψυχικά ασθενείς, τοξικοεξαρτημένοι, αιτούντες άσυλο, χρόνιοι ασθενείς, κλπ). Η βασική φιλοσοφία της νέας ρύθμισης είναι η ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας για όλους βάσει του ΑΜΚΑ και η πλήρης νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική κάλυψή τους. Το κόστος της ρύθμισης θα αναλάβει ο ΕΟΠΥΥ.

2.ΕΚΑΒ

Την προσεχή εβδομάδα ορκίζονται 186 διασώστες/στριες. Εντός του 2016 βγαίνει προκήρυξη για ακόμα 100. Μέσα στους επόμενους μήνες προσλαμβάνονται επιπλέον 50 για τα νησιά του Αιγαίου. Είναι οι πρώτες προσλήψεις από το 2008. Τα πρώτα 90 ασθενοφόρα παραλαμβάνονται το επόμενο δίμηνο ενώ προχωράμε τάχιστα τις διαδικασίες για τα υπόλοιπα 96, από ένα διαγωνισμό που «βάλτωνε» από το 2007. Τοποθετούμε άμεσα όσους επικουρικούς χρειάζονται τα νοσοκομεία και στελεχώνουμε τις ΜΕΘ με 500 υγειονομικούς.

3.Προσλήψεις – Ανθρώπινο Δυναμικό

Θεσπίζουμε ένα πλέγμα κινήτρων και απλοποιούμε τις διαδικασίες για την πιο γρήγορη στελέχωση του ΕΣΥ και της ΠΦΥ με έμφαση στις απομακρυσμένες περιοχές. Το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισε τη δυνατότητα πρόσληψης 3500 υγειονομικών εντός του 2016. Οι τελευταίες προσλήψεις στο χώρο της Υγείας έγιναν το 2009. Απλοποιούμε τις διαδικασίες κρίσεων. Για πρώτη φορά καταγράφονται on time οι ελλείψεις σε προσωπικό και το νέο σύστημα καταγραφής αποτελεί τη βάση της σχεδιαζόμενης κατανομής προσωπικού.

4.Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η βασική μεταρρυθμιστική τομή της κυβέρνησης στην Υγεία είναι η αναδιάρθρωση της ΠΦΥ ώστε να αποτελέσει τον πραγματικό πυλώνα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και να διασφαλίσει καθολική πρόσβαση για όλους τους πολίτες. Τα βήματα προς την επίτευξη αυτού του στόχου έχουν αποτυπωθεί πλήρως στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο των “100 δράσεων” στην Υγεία αποτελούμενο από τους τρεις παρακάτω άξονες : Εξασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε ποιοτική φροντίδα, Διαφανής, χωρίς αποκλεισμούς, εκσυγχρονισμένη διακυβέρνηση υγείας μέσω αποτελεσματικής και αποδοτικής δημόσιας διοίκησης, Δίκαιη και βιώσιμη χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης ολοκληρώνεται άμεσα το σχετικό νομοσχέδιο, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ – ΥΠΕ, συγκεντροποιούνται οι εργαστηριακές εξετάσεις, επεκτείνεται το ωράριο των πρωτοβάθμιων δομών υγείας, μεταστεγάζονται δομές σε ιδιόκτητα ακίνητα, ενισχύονται η πρόληψη και η αγωγή κοινότητας, δίνεται έμφαση στην οδοντιατρική φροντίδα και τομεοποιείται η ΠΦΥ.

5.Προσφυγικό

Το Υπ. Υγείας εξασφάλισε κονδύλι ύψους 3.270.000 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη 141 θέσεων σε Νοσοκομεία, ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία και ΕΚΑΒ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι προσλήψεις αφορούν συμβάσεις έργου ορισμένου χρόνου. Έχουμε πετύχει 24ωρη υγειονομική κάλυψη των ανοιχτών δομών φιλοξενίας μέσω εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΑΕΜΥ), εθελοντών και αλληλέγγυων και ΜΚΟ με κεντρικό συντονισμό, οργάνωση και εποπτεία από το ΥΥ. Είναι σε τελική φάση ο σχεδιασμός του τελικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την βιώσιμη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών.

6.Προμήθειες

Έχει ετοιμασθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την κεντρικοποίηση όλου του φάσματος των προμηθειών Υγείας είτε αυτές αφορούν στα φάρμακα και υγειονομικά υλικά είτε σε υπηρεσίες, σε έναν ενιαίο οργανισμό που θα συγχωνεύσει όλες τις περιφερειακές δομές που εποπτεύονται από το Υ.Υ και που εμπλέκονται στις αποφάσεις των προμηθειών, υλοποιήσιμος μέχρι τον Ιούλιο 2016. Βασικοί στόχοι της μεταρρύθμισης είναι η εξάλειψη των παραβατικών επιβαρύνσεων στον προϋπολογισμό των προμηθειών, η αναστροφή του κλίματος αναξιοπιστίας και της βιομηχανίας ενστάσεων στους διαγωνισμούς, η έγκαιρη ικανοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας όλου του συστήματος και η επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους περί το 24% στις δαπάνες (οργανικές & λειτουργικές) των προμηθειών.

7.Φάρμακο

Από το 2009 μέχρι το 2015 η φαρμακευτική δαπάνη μειώθηκε περίπου κατά 60%. Καθιερώνεται μηχανισμός αυτόματης επιστροφής (claw back) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Το όριο δαπανώ των δημόσιων νοσοκομείων για τη φαρμακευτική δαπάνη, πέραν του οποίου εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής. Οποιαδήποτε φαρμακευτική δαπάνη υπερβαίνει τα παραπάνω καθορισθέντα όρια, επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ή τους κατόχους αδείας αγοράς. Στον κρατικό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 707 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη για το 2016. Μεριμνούμε ώστε φάρμακα τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών να εξαιρούνται από τον μηχανισμό claw back. Η πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακό τους διασφαλίζεται μέσω της επαρκούς χρηματοδότησης των νοσοκομείων και της αλλαγής των διοικήσεων.»



Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου