Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Έκδοση Νέου Νομίσματος: Ποιοι και πώς ετοίμαζαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Συνταρακτικές αποκαλύψεις, για τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργαζόταν η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κάνει η «Καθημερινή». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για την έξοδο από το ευρώ, με αποστολές προς τη Μόσχα, τη Λατινική Αμερική και εταιρείες έκδοσης νομίσματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών, που είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, αλλά και επαφές με εταιρείες έκδοσης νομίσματος και με χώρες για την προμήθεια τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Η μία ειδική αποστολή ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής, εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Η ομάδα αυτή απασχολήθηκε και με το πως θα πληρώνονταν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου (μισθοί και συντάξεις) στο σενάριο κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει τη χρήση παράλληλου συστήματος πληρωμών. Το σχέδιο απορρίφθηκε, εξαιτίας φόβου εκρηκτικών αντιδράσεων ιδιαίτερα από συνταξιούχους σε περίπτωση πληρωμής τους με IOUs και επικράτησε η σκέψη να χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά σε ευρώ που φυλάσσονταν στο Νομισματοκοπείο (μη εγκεκριμένα προς κυκλοφορία από την ΕΚΤ).

Παράλληλα όμως, είχαν γίνει και ενέργειες προετοιμασίας της χώρας για έκδοση νέου νομίσματος. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχαν γίνει δύο ταξίδια, σε δύο διαφορετικές ηπείρους, για επίσκεψη σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια προέκυψε το συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον έναν μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή για να κυκλοφορήσει νέο νόμισμα.

Επιπλέον, είχαν πραγματοποιηθεί αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, για τη σύναψη συμφωνιών για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, έως και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων, που βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε πρώιμη φάση. Ο πρωθυπουργός φοβήθηκε την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.

Λαφαζάνης για το πλάνο Χ Βαρουφάκη: Δεν το γνωρίζω, δεν το αποκλείω

Στο μεταξύ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ύπαρξης plan X, το οποίο αποκάλυψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

«Δεν ήξερα κάτι σχετικά και το λέω ειλικρινώς. Δεν ήξερα, παρά το γεγονός ότι είχα πολύ στενή συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλη εκείνη την περίοδο και είχα κι ένα οικονομικό υπουργείο. Δεν ήξερα και αν με ρωτάγατε, θα σας έλεγα τότε ότι δεν πίστευα ότι υπήρχε σχέδιο Β, ούτε σχέδιο Χ, ούτε σχέδιο Ζ, ούτε οποιοδήποτε εναλλακτικό σχέδιο το οποίο θα αμφισβητούσε τη μία, μοναδική και καθαρή επιλογή, εκείνη της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», είπε ο κ. Λαφαζάνης, μιλώντας στο liberal.gr.

«Δεν θέλω να διαψεύσω τον Γιάνη τον Βαρουφάκη και να πω ότι δεν είναι ειλικρινές αυτό που ισχυρίζεται», συμπλήρωσε όμως. «Υπάρχει ενδεχόμενο να είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, σε έναν άλλο κύκλο μεταξύ Τσίπρα και Βαρουφάκη. Εμένα αν μου το λέγατε τότε, θα το αρνιόμουν, επειδή ακριβώς ήμουν ήδη σε συνεχή σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα για το θέμα του ευρώ και της εξόδου από την Ευρωζώνη. Ουδέποτε μου είχε κάνει λόγο για ένα τέτοιο σχέδιο. Δεν μου είπε, ας πούμε, κοίταξε να δεις, εντάξει, δεν έχω σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, έχω όμως σχέδιο για παράλληλο νόμισμα ή για ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών. Αυτό δεν μου το είχε πει ποτέ. Από την άλλη δεν θέλω να αμφισβητήσω τον Γιάνη τον Βαρουφάκη. Μπορεί να υπήρχε ένα σχέδιο που να μην ήταν γνωστό σε εμένα ή στα θεσμικά κυβερνητικά όργανα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου