Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Επιδείνωση του καιρού - Η πρόγνωση μέχρι την Κυριακή

Νέο κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την χώρα. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και οι καταιγίδες στην Πελοπόννησο και τη Στερεά, με τα φαινόμενα κατά τόπους να είναι έντονα, αλλά και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτών των περιοχών, αλλά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο της Ανατολικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Οι χιονοπτώσεις κατά τόπους θα είναι έντονες. Οι νοτιοανατολικοί άνεμοι στις κεντρικές περιοχές του Αιγαίου θα φτάσουν σε ένταση τα 8-9 μπ.

Ενδεικτικά οι έντονες χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας και Πιερίας.

Σταδιακή βελτίωση του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ τα χιόνια την Τετάρτη καθώς περνάει η μέρα θα περιοριστούν σταδιακά σε μεγαλύτερα υψόμετρα.

Πιο αναλυτικά σήμερα:

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 4 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από 2 έως 5 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 12 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 4 έως 14 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα και από 6 έως 14 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και από το απόγευμα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και στο υπόλοιπο Αιγαίο νότιοι νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και κατά τόπους στις Κυκλάδες θυελλώδεις και πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους μέτριους.

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές και χιόνια στην Πάρνηθα, περιμένουμε στην Αττική. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 11 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις και το μεσημέρι πρόσκαιρα πολύ θυελλώδεις, στρεφόμενοι από το βράδυ σε βόρειους μέτριους.

Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, θα εκδηλωθούν στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 3 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Βαθμιαία τα χιόνια θα περιοριστούν στα ορεινά και ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς έως και 4 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως και 7 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ηπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, θα αναπτυχθούν νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά αλλά και στα πεδινά της Ηπειρου και της δυτικής Στερεάς τις πρωινές ώρες. Καταιγίδες περιμένουμε κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα τα οποία κατά τόπους θα είναι έντονα, βαθμιαία από το απόγευμα και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μέτριοι έως και 5 μποφόρ και αργότερα θα στραφούν σε ισχυρούς στα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο, θα σημειωθούν βροχές - χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Καταιγίδες περιμένουμε στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα των νοτιότερων περιοχών. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα και βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι σε ενίσχυση στα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη, περιμένουμε νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Τα φαινόμενα τα οποία θα είναι κατά τόπους έντονα βαθμιαία από τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως και 12 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, αναμένονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες τις μεσημβρινές ώρες στις νοτιότερες περιοχές αλλά και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα από υο απόγευμα θα είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι σε ενίσχυση στα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως και 13 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη

Καιρός: στα δυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικές με βροχές, χιόνια στα ηπειρωτικά ορεινά και στα νοτιοανατολικά καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ οι όποιοι από το απόγευμα βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ιδία ένταση. Στις υπόλοιπες περιοχές από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Παρασκευή

Καιρός: στα δυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Στη Μακεδονία και τη Θράκη πρόσκαιρες νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο αιγαίο 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: σε σταδιακή πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα δυτικά και κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.



Σάββατο και Κυριακή

Καιρός: λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα ανατολικά και νότια με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και της Κρήτης. Σταδιακή βελτίωση την Κυριακή.

Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από την Κυριακή και από τα βόρεια.

Θερμοκρασία: σε χαμηλά. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κατά τόπους ισχυρός κυρίως στα δυτικά και βόρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου