Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Το χρονικό της τραγωδίας με τους 3 νεκρούς στην Κίναρο

Ήταν λίγο μετά τις 8.15 το πρωί της Πέμπτης όταν εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του Αgusta Bell 212, το στίγμα του οποίου είχε χαθεί από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα, στη νησίδα Κίναρο, κοντά στη Λέρο.
Πρόκειται για το μοιραίο ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, το πλήρωμα του οποίου αποτελούσαν οι υποπλοίαρχοι Πανανάς Κωνσταντίνος και Τουλίτσης Αναστάσιος και ο μηχανικός ανθυπασπιστής (χειριστής ραντάρ) Ευαγγέλου Ελευθέριος.

Στις 11:00 το πρωί έγινε γνωστό ανεπίσημα ότι έχουν εντοπιστεί οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών σε χαράδρα της Κινάρου και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση από το σημείο που βρέθηκε το ουραίο τμήμα του ελικοπτέρου.


Σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της νησίδας, συνεχίζονται οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρίτου αγνοούμενου και των υπολοίπων συντριμμιών, κυρίως του κοκπιτ.



  To ελικόπτερο σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να έπεσε σε ορεινό όγκο ύψους 230 μέτρων κάτω από τον οποίο υπάρχει χαράδρα. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι το ουραίο τμήμα αποκολλήθηκε μετά τη σύγκρουση και τα υπόλοιπα τμήματα του ελικοπτέρου έπεσαν στη θάλασσα. 
Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Στο πλαίσιο της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ που διεξαγόταν στην περιοχή το ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212έκανε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, και εκτιμάται ότι ίσως πετούσε χαμηλά. Ωστόσο επι του παρόντος ουδείς μπορεί να γνωρίζει αν στο ελικόπτερο σημειώθηκε κάποια αιφνίδια βλάβη, η οποία υποχρέωσε το ΑΒ212 να χάσει απότομα ύψος. Το κέλυφος του ελικοπτέρου που κατέπεσε είναι κατασκευής 1984. 
Η τελευταία φορά που το Agusta Bell έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού. Δεν υπήρξε καμιά επικοινωνία από την πλευρά του ελικοπτέρου. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κανονικές, ο καιρός ήταν καλός, 5 με 6 μποφόρ.  Το ύψος του ελικοπτέρου ήταν στα 400 πόδια.
Oπως όλα δείχνουν οι άτυχοι πιλότοι δεν πρόλαβαν κατά την πτώση να ενεργοποιήσουν το σύστημα εντοπισμού. Λίγο πριν από τις 8 το πρωί ελικόπτερο sea hawk εντόπισε θερμικά ίχνη σε ένα σημείο και στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα ΥΔΡΑ.  Το AB 212 ASW / EW είναι ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο και έχει πλήρωμα δυο πιλότους και ένα μηχανικό. Είναι παρόμοιο αυτού που είχε πέσει στα Ίμια τον Ιανουάριο του 1996. 


Παλαιότερη φωτογραφία του μοιραίου ελικοπτέρου
Παλαιότερη φωτογραφία του μοιραίου ελικοπτέρου

Το χρονικο της τραγωδίας

01:48: Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 ΠΝ-28 απονηώθηκε από την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς για νυχτερινή πτήση. Αποστολή του πληρώματος του ελικοπτέρου στο πλαίσιο της άσκησης «Αστραπή» ο εντοπισμός στόχος επιφανείας, δηλαδή πολεμικών πλοίων που για το σενάριο της άσκησης θεωρούνται «εχθρικά».
 02:45: Απώλεια ίχνους και απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον κωδικό αριθμό ΠΝ-28.
04:40: Εντοπισμός θερμικού ίχνους από το ελικόπτερο ΠΝ-56, οργανικό ελικόπτερο της φρεγάτας Σπέτσαι. 
07:01: Εντοπίστηκαν συντρίμμια από το ΠΝ-56 και από τα δύο Super Puma που είχαν απογειωθεί από Χίο και από Ρόδο για έρευνα και διάσωση. 
11:00: Ανακοινώθηκε ανεπίσημα πως εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για τον τρίτο. Οι δύο νεκροί, που δεν έχουν ακόμα αναγνωρισθεί, εντοπίστηκαν σε μεγάλη απόσταση από τα συντρίμμια, γεγονός που θεωρείται ενδεικτικό της σφοδρότητας της σύγκρουσης του ελικοπτέρου.



Παρών ο Βίτσας, επιστρέφει εσπευσμένα ο Καμμένος

Από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την πορεία των ερευνών ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας. 
Στην πρώτη του αντίδραση ο Πάνος Καμμένος στον λογαριασμό του στο twitter διέψευσε ότι βρέθηκαν οι σοροί των τριών αξιωματικών, ενώ ανακοίνωσε πως επιστρέφει εσπευσμένα από το εξωτερικό.
Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν οι φρεγάτες Ύδρα, Έλλη, Νικηφόρος Φωκάς, Αδρίας, Σπέτσαι και η πυραυλάκατος Γρηγορόπουλος. Από αέρος τα ελικόπτερα Aegean Hawk ΠΝ-56 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Σπέτσαι), το ΠΝ-30 τύπου ΑΒ-212 (οργανικό ελικόπτερο φρεγάτας Αδρία) ακόμη δύο ελικόπτερα Super Puma και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130. Στην επιχείρηση συμμετέχουν και ορειβάτες της ΕΜΑΚ.

Η επίσημη ενημέρωση του ΥΕΘΑ

Όπως αναφέρθηκε κατά την επίσημη ενημέρωση, το ίχνος του ελικοπτέρου χάθηκε στις 02:45 και στις 04:40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στην νήσο Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο. Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού.
Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε τις πρώτες πρωϊνές ώρες το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού: 
«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου.  Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16.  Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα.  Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας».    

Τα συλληπητήρια της πολιτικής ηγεσίας

«Εκφράζω την βαθύτατη οδύνη μου για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας. Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για τον θάνατο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια άσκησης στο Αιγαίο. Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος. Τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων», υπογραμμίζει οΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του.
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε σήμερα τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου, εν ώρα καθήκοντος προς την Πατρίδα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, εξέφρασε με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις, πενθούμε» και δηλώνει «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας» τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.
"Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου οδύνη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου, μα και στη μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον Ελληνικό λαό και τη χώρα", τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.
Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο των Ελλήνων αξιωματικών Π.Ν. χειριστών ελικοπτέρου, "που με τραγικό τρόπο έφυγαν σήμερα από τη ζωή, στο πλαίσιο άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού. Πρέπει να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα. Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων".
"Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο. Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα. Το Ποτάμι συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ΄ όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του". ανέφεραν από το Ποτάμι.
«Αποφράδα ημέρα είναι δυστυχώς η σημερινή. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε την οδύνη μας και τη βαθύτατη θλίψη μας για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέπεσε τα ξημερώματα στα νερά του Αιγαίου. Σήμερα όλη η Ελλάδα θρηνεί για τα παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την Πατρίδα. Τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας στις οικογένειές τους», υπογραμμίζουν οι ΑΝΕΛ.
"Θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού που σήμερα τα ξημερώματα κατέπεσε στην Κίναρο. Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράσταση μας στην θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους", επεσήμανε η Ένωση Κεντρώων.  



thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου