Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ποιες σώζονται, ποιες κόβονται

Το υπουργείο Εργασίας έχει έτοιμο το σχέδιο. Έχει γίνει ποσοτικοποίηση των προτάσεων και όλα δείχνουν ότι τελικά δεν θα μείνουν αλώβητες όλες οι κύριες συντάξεις.
Επικουρικές, εφάπαξ και μερίσματα του Δημοσίου ήταν και εξακολουθεί να θεωρείται δεδομένο ότι θα περικοπούν και μάλιστα δραστικά, ωστόσο πλέον υπάρχουν πληροφορίες ότι έρχονται και περικοπές στις κύριες με το υπουργείο Εργασίας ωστόσο να έχει βάλει ένα πλαφόν ώστε να μην μειωθούν περισσότερο οι μικρές και οι μεσαίες συντάξεις.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι στις εναλλακτικές προτάσεις του υπουργείου Εργασίας οι οποίες θα παρουσιαστούν στους δανειστές περιλαμβάνονται περικοπές σε κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ή 1.300 ευρώ. Οι μικρότερες συντάξεις επιχειρείται να διαφυλαχθούν.

Με βάση αυτόν τον γενικό σχεδιασμό όλα δείχνουν ότι με το νέο Ασφαλιστικό πάμε σε μειώσεις στο άθροισμα κύριων συντάξεων πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά και σε μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης στα 2.200 ευρώ, από 2.772 που είναι σήμερα.

Ταυτόχρονα φαίνεται ότι υπάρχει και πρόβλεψη για μείωση της εθνικής σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης με τη μείωση να είναι κλιμακωτή από τα 15 ως τα 20 έτη ασφάλισης, ενώ για τους κάτω των 15 ετών θα προβλέπεται μονάχα προνοιακό επίδομα.

Οι μειώσεις στις επικουρικές θα κυμανθούν από 2% ως 8%, ενώ το εφάπαξ μπορεί να μειωθεί από 15% ως και 35%.
Αναλογικές θα είναι οι μειώσεις στα μερίσματα του Δημοσίου με τις περικοπές να ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις το 40%.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου