Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Κοζανίτικη Αποκριά 2016: Μια μεγαλειώδης γιορτή του Λαϊκού Πολιτισμού.Οι εικόνες μίλησαν από μόνες τους, το στοίχημα κερδήθηκε

Χθες έπεσε η αυλαία της Κοζανίτικης Αποκριάς 2016. Αν και είναι πολύ πρώιμη ακόμα η συνολική αποτίμηση αυτού του κορυφαίου για το Δήμο Κοζάνης αλλά και για τη Δ. Μακεδονία πολιτιστικού γεγονότος –  κυρίως λόγω της μεγάλη διάρκειας της γιορτής , του πλήθους των εκδηλώσεων (βασικών και παράλληλων) όπως  και του μεγάλου πλήθους των συλλογικών  φορέων  και των απλών θεατών  που συμμετείχαν ενεργά στα δρώμενα – μια πρώτη  εκτίμηση ωστόσο κρίνεται απαραίτητη.

Το κυριότερο χαρακτηριστικό της φετινής Αποκριάς ήταν η ευρύτατη λαϊκή συμμετοχή που διέκρινε όλες τις εκδηλώσεις και όλα τα δρώμενα. Η μαγική χρυσόσκονη που σα νέφος κάλυψε  όλη  την πόλη και τα περίχωρα της «μόλυνε»  σε αξιοθαύμαστο  βαθμό όλους τους Κοζανίτες, μικρούς και μεγάλους με αποτέλεσμα για 12 ολόκληρες μέρες να  αγκαλιάσουν  όλες   τις εκδηλώσεις και να συμμετέχουν με  ενθουσιασμό σ’ αυτές. Στις θεματικές βραδιές και στα χορευτικά της καινούριας  κεντρικής  πλατείας, στους Φανούς , στις παρελάσεις των χορευτικών και των αρμάτων,  στα διάφορα party με προεξάρχων το party Νεολαίας , στα Sourd Games και στους παιδικούς  αποκριάτικους χορούς,  στα καθημερινά γλέντια στα μαγαζιά και στα café της πόλης ή  στα υπαίθρια γλέντια στα πεζοδρόμια και στους δρόμους της πόλης υπό τους ήχους των χάλκινων.

Επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά ότι η ψυχή της Κοζανίτικης  Αποκριάς είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι , οι οποίοι για περισσότερο από 400 χρόνια συμμετέχουν ενεργά στη μεγάλη αυτή γιορτή του λαϊκού πολιτισμού, οργανώνονται εθελοντικά  από μόνοι τους, μασκαρεύονται, γλεντούν,  ξεφαντώνουν. Δεν ενεργοποιούνται   μηχανικά από καμιά επιταγή και καμία αρχή.  Δεν περιμένουν καμιά εντολή για να εκτελέσουν  βαριεστημένα  το καθήκον τους.   Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τους  καλεί  απλά η καρδιά και η  ψυχή τους , ακολουθώντας σταθερά μια αρχέγονη προγονική παρόρμηση.

Οι γειτονιές μες στην πόλη και στα περίχωρα της αλλά και σε πολλά τοπικά Δημοτικά Διαμερίσματα  ντύθηκαν τα καλά τους, συσπειρώθηκαν οι γείτονες και οι φίλοι για ακόμα μια φορά, κτίστηκαν νέες σχέσεις ζεστές και πολύτιμες.

Ο κόσμος  άφησε στην άκρη τα προβλήματα του , παραδόθηκε στην αγκαλιά  και στην ομορφιά της Κοζανίτικης Αποκριάς , ξαπόστασε για λίγο , χάρηκε και πήρε και πάλι δύναμη για τα δύσκολα.

Τέλος αξίζει να υπογραμμιστεί  για ακόμα μια φορά ότι η Κοζανίτικη Αποκριά είναι παντός καιρού.  Τόσο η μεγαλειώδης συμμετοχή της Νεολαίας στο πάρτυ Νεολαίας, όσο και η πολυπληθής συμμετοχή  των καρναβαλιστών στην παρέλαση των αρμάτων αλλά και η συμμετοχή στους Φανούς την Κυριακή το βράδυ υπό καταρρακτώδη βροχή απέδειξαν ότι η γιορτή καλά κρατεί και δε φοβάται τους άσχημους οιωνούς και τις πάσης φύσης Λαιστρυγόνες.

Γι’ αυτό ως  πρόεδρος του Οργανισμού Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Κοζάνης  θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς, μικρούς και μεγάλους, δημότες του Δήμου Κοζάνης, ανθρώπους των Φανών και μη,  που κρατήσατε ζωντανό το έθιμο  και φέτος και το παραδώσατε και λαμπερό στα επόμενα χρόνια και στις επόμενες γενιές.




Η Πρόεδρος του ΟΑΠΝ
Φανή Φτάκα – Τσικριτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου