Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Ακίνητα: Νέο χαράτσι για 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες λόγω κτηματολογίου, πόσα θα πληρώσουν

Μέχρι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, θα ξεκινήσει η διαδικασία της είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους που εκκρεμεί από τις παλαιές κτηματογραφήσεις του 1995-98, δηλαδή από την πρώτη γενιά κτηματογράφησης που ολοκληρώθηκε το 2010.

Το τέλος διαμορφώνεται σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα (πλήρη κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα κ.λπ.) και υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί από περίπου 1,5-2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί στις μελέτες κτηματογράφησης της πρώτης γενιάς.

Πρόκειται για ακίνητα που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αντιστοιχούν 6,7 εκατ. δικαιώματα των 3,6 εκατ. ιδιοκτησιών και βρίσκονται στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Πάτρα, η Λάρισα, το Ηράκλειο και τα Ιωάννινα.

Επίσης, σε παράλληλο χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 θα ξεκινήσει και η είσπραξη του αναλογικού τέλους – χαράτσι που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008 και αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων, που συνδέονται με τα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται αναλογικό τέλος, ξεπερνά το 1 εκατομμύριο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε, χθες, το Εθνικό Κτηματολόγιο και η Κτηματογράφηση (ΕΚΧΑ), έως τον Δεκέμβριο, οι ιδιοκτήτες, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά τα τέλη, γεγονός που σημαίνει ότι μία ακόμη επιβάρυνση θα προστεθεί τη στιγμή που η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή.

Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς, το συνολικό προβλεπόμενο έσοδο ανέρχεται σε περίπου 385 εκατ. ευρώ (95 εκατ. από απλήρωτα κτηματόσημα και 290 εκατ. από το αναλογικό τέλος).


Πώς προέκυψε το αναδρομικό αυτό τέλος;

Στην “πρώτη γενιά” κτηματογραφήσεων, που χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη Κτηματολογίου, καθώς αυτό δεν προβλεπόταν.

Ωστόσο, με το νόμο Σουφλιά, το 2007, μετά την απόφαση της Κομισιόν για “πάγωμα” της χρηματοδότησης του Κτηματολογίου, “κλείδωσε” η αναδρομική καταβολή του τέλους και από όσους κτηματογραφήθηκαν στα πρώτα προγράμματα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Την ίδια στιγμή, στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και έπειτα και καταβλήθηκε το κτηματόσημο των 35 ευρώ, αντιστοιχεί αναλογικό τέλος ίσο με το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (με αφορολόγητο έως 20.000 ευρώ).

Πάντως, οι ιδιοκτήτες, ενδεχομένως, να μην χρειάζεται να ανησυχήσουν ιδιαίτερα, μιας και η αναδρομική είσπραξη των κτηματοσήμων από την “πρώτη γενιά” κτηματογράφησης “σέρνεται” εδώ και πολλά χρόνια.





capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου