Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Η νέα Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κοζάνης: Χρήσιμες πληροφορίες – Το νέο πλαίσιο λειτουργίας

Το Επιχειρησιακό Σχέδιο Οργάνωσης και Λειτουργίας της Νέας Βιβλιοθήκης Κοζάνης 2016 – 2019 αποτελεί την εξειδίκευση και ουσιαστικά τον επιχειρησιακό βραχίονα του αντίστοιχου Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδίου του Δήμου Κοζάνης από πλευράς του Αυτοτελούς ΝΠΠΔ «Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκης Κοζάνης».

Στόχος του Σχεδίου είναι η προετοιμασία της μεταφοράς καθώς και η οργάνωση και λειτουργία της ΚΔΒΚ στο Νέο Κτίριο με χρονικό ορίζοντα αναφοράς το διάστημα 2016 – 2019, όταν και ολοκληρώνεται η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΔΒΚ.

Το Σχέδιο διαμορφώνεται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα λαμβάνοντας υπόψη τις περιοριστικές συνθήκες αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα του Δήμου στον οποίο υπάγεται η ΚΔΒΚ και κατ’ επέκταση της χώρας, καθώς και τους λοιπούς διοικητικούς περιορισμούς που αφορούν στην αδυναμία πρόσληψης προσωπικού αλλά και στον αυστηρό έλεγχο σκοπιμότητας – νομιμότητας ακόμη και βασικών δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια διαδικασιών και διάθεσης πόρων. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση για την κατασκευή του έργου της Νέας Βιβλιοθήκης δεν συνοδεύτηκε από την ανάλογη στρατηγική για την Οργάνωση και Λειτουργία της.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η μετάβαση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται με το Νέο Κτίριο αποτελεί κυρίαρχο ζητούμενο για την ΚΔΒΚ στο διάστημα 2016 – 2019 αλλά και προαπαιτούμενη ενέργεια που θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνθήκες κανονικότητας και λειτουργικότητας της Νέας Βιβλιοθήκης.

Η λήξη της τριετίας αναφοράς του σχεδίου θα πρέπει να σηματοδοτηθεί από το ανωτέρω πλαίσιο ώστε ακολούθως και με ευνοϊκότερους όρους στο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον να διαμορφωθεί η στρατηγική της περαιτέρω λειτουργίας της ΚΔΒΚ με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, παράλληλα με μια βιώσιμη στρατηγική για τον Πολιτισμό από την πλευρά του Δ. Κοζάνης.

Το παρόν σχέδιο περιγράφει τη σημερινή λειτουργία της ΚΔΒΚ καθώς και την προβλεπόμενη χωροθετημένη λειτουργία της στο Νέο Κτίριο, θέτει τα κρίσιμα ζητήματα και τις ανάγκες για τη λειτουργία της Νέας Βιβλιοθήκης και διαμορφώνει το Σχέδιο Δράσης τόσο για το άμεσο αλλά και ιδιαίτερα κρίσιμο, λόγω της μετακίνησης, διάστημα του 2016, όσο και για την πρώτη τριετία 2017- 2019 της μεταβατικής νέας λειτουργίας.

Αναλύονται ειδικότερα οι απαιτούμενες άμεσες ενέργειες αλλά και το πλαίσιο υλοποίησης (περιγραφή, μεθοδολογία, προϋπολογισμός, πηγή χρηματοδότησης) του συνόλου των δραστηριοτήτων της ΚΔΒΚ για το συγκεκριμένο διάστημα. Τονίζεται ότι το Επιχειρησιακό Σχέδιο θέτει το βασικό πλαίσιο όλων των βασικών οργανωτικών και λειτουργικών δραστηριοτήτων και η περαιτέρω εξειδίκευση θα προκύψει μέσα από ομάδες εργασίας που κατά περίπτωση απαιτούνται για την υλοποίησή τους.

Συνολικά η υλοποίηση του Σχεδίου αποτελεί ευθύνη της ΚΔΒΚ, δηλαδή του Διοικητικού της Συμβουλίου καθώς και της Υπηρεσίας, μέσα από την εποπτεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κοζάνης. Η παρακολούθηση της υλοποίησης του Σχεδίου διασυνδέεται άρρηκτα με τις προβλεπόμενες διοικητικές και οργανωτικές διαδικασίες του ετήσιου απολογισμού, της εκτέλεσης του ετήσιου σχεδίου δράσης και του προϋπολογισμού, ενώ στα ίδια πλαίσια η επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου κατ’ έτος είναι απαραίτητη.



Η ΚΔΒΚ στο νέο κτίριο

Το κτιριολογικό συγκρότημα

Η Νέα Βιβλιοθήκη θα στεγαστεί στον χώρο όπου βρίσκονταν οι αποθήκες της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης. Χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2007 – 2013 και ακολούθως από το αντίστοιχο πρόγραμμα 2014 – 2020 με συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 15 εκ. € που αφορά την κατασκευή της Βιβλιοθήκης και του Μουσείου – Εκθεσιακού Χώρου καθώς και την προμήθεια του απαραίτητου κινητού εξοπλισμού των δύο κτιρίων, ενώ χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών αντιστήριξης προήλθε και από το ΕΑΠ Ν. Κοζάνης 2011 – 2014.

Πρόκειται για ένα σύνθετο κτιριακό συγκρότημα που ξεπερνά τα 7.000 τ.μ. μαζί με τους εξωτερικούς χώρους, του οποίου οι κύριοι χώροι χρήσης ξεπερνούν τα 5.000 τ.μ.

Ο σκοπός αυτής της νέας δομής είναι να αναδείξει το υφιστάμενο πολιτιστικό απόθεμα της Βιβλιοθήκης, να αναπτύξει νέες δραστηριότητες αλλά και ευρύτερα να αποτελέσει ένα πολιτιστικό ορόσημο στην πόλη της Κοζάνης και σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα στο  κτίριο της Βιβλιοθήκης και στους ενδιάμεσους κοινόχρηστους χώρους (έκτασης 4.000 και πλέον τ.μ.), προβλέπονται οι εξής χρήσεις:

κεντρικός χώρος βιβλιοθήκης (δανειστικό τμήμα, αναγνωστήριο, χώρος βιβλιοστασίων, χώρος καταλογογράφησης και επεξεργασίας υλικού)
χώρος υποδοχής (φουαγιέ, βεστιάριο, πωλητήριο)
καφέ
αίθουσα σεμιναρίων
αμφιθέατρο (140 θέσεων)
παιδική βιβλιοθήκη
εργαστήριο συντήρησης χαρτιού
εργαστήριο εικόνας
εργαστήριο ήχου
αίθουσα παλαιτύπων
αίθουσα συλλογών (Μητροπολίτου Διονυσίου, Φάνη Πάμπα)
αίθουσα αρχειακού υλικού
κέντρο πληροφορικής (media lab)
χώροι διοίκησης (γραφεία προσωπικού, διεύθυνσης, δημοσίων σχέσεων, αίθουσα συσκέψεων, λογιστήριο κτλ)
βοηθητικοί χώροι και χώροι υγιεινής

Στο  κτίριο του Μουσείου (περίπου 1.000 τ.μ.) αναπτύσσονται:
ο χώρος υποδοχής
η κεντρική έκθεση του Μουσείου
ο χώρος έκθεσης των ευεργετών
η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων
βοηθητικοί χώροι
Επιπροσθέτως, στο κτίριο προβλέπεται υπόγειος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και αποθήκες στο Β” υπόγειο με ειδικά διαμορφωμένη πρόσβαση επί της οδού Δεληβάνη.

Λειτουργία και Δραστηριότητες της Νέας Βιβλιοθήκης

Η Νέα Βιβλιοθήκη καλείται να εμπλουτίσει και να ενδυναμώσει τις λειτουργίες της με στόχο να διαμορφώσει την πολιτιστική ταυτότητα στην Κοζάνη ως αναγνωρίσιμο μέγεθος της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Το κέντρο αυτό γνώσης, που ίσως είναι σκόπιμο και ελκυστικό να επαναλάβει τον τίτλο “Οίκος Βελτιώσεως” που κάποτε είχε η λέσχη ανάγνωσης της Κοζάνης, πρέπει να έχει εμβέλεια πέραν των ορίων της πόλης και του Δήμου και να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας.

Το νέο κτιριακό συγκρότημα της Βιβλιοθήκης διαθέτει χώρους συνεδριάσεων, σεμιναρίων, βοηθητικούς χώρους συντήρησης, έρευνας και μουσειολογικής ή αρχειονομικής εργασίας. Είναι σαφές πως η Δημοτική Βιβλιοθήκη έχει πλέον την ευκαιρία να είναι ένας πολυχώρος για τους χρήστες, για τους ερευνητές, για το κοινό κάθε τύπου εκδηλώσεων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών δράσεων για όλες τις ηλικίες και ιδιότητες.

Στο πλαίσιο αυτό και αξιοποιώντας το σύνολο των υποδομών της, η ΚΔΚΒ καλείται να ενισχύσει περαιτέρω υπάρχουσες λειτουργίες καθώς και να αναπτύξει νέες.

Ειδικότερα:

– Τεκμηρίωση –Καταλογογράφηση

– Συντήρηση – Ψηφιοποίηση

– Μουσείο – Χώρος Εκθέσεων

Η λειτουργία του Μουσείου αποτελεί ίσως το μεγάλο στοίχημα της Νέας Βιβλιοθήκης. Πρόκειται να βασιστεί στην υλοποίηση της σχετικής Μουσειολογικής Μελέτης που εκπονείται, αποτελώντας παράλληλα πόλο προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και φιλοξενίας πολιτιστικών δημιουργών της περιοχής αλλά και ευρύτερα. Στόχος είναι να αποτελέσει ζωντανό και αναπόσπαστο κύτταρο της Νέας Βιβλιοθήκης, με οργανωμένο πρόγραμμα εκθέσεων και επισκέψεων όλο το χρόνο σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικές και λοιπές εκδηλώσεις.

Για την απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου είναι απαραίτητη η απασχόληση υπεύθυνου επιμελητή – Μουσειολόγου με εξειδικευμένη γνώση, στελέχους το οποίο η ΚΔΒΚ δεν διαθέτει και θα πρέπει να αναζητηθεί. Εκτός των προηγούμενων, το Μουσείο καλείται να οργανωθεί και να λειτουργήσει κατά τρόπο ικανό να παράξει έσοδα για την ΚΔΒΚ.

– Εκδηλώσεις – Συνέδρια στο Μουσείο, στο Αμφιθέατρο και στους λοιπούς χώρους

– Δημιουργικά και Ερευνητικά Εργαστήρια

– Εκδόσεις

– Παιδική Βιβλιοθήκη

– Ανάπτυξη συλλογών – αρχείων και Δημιουργία νέων

– Ανάδειξη του αποθέματος των πολιτιστικών υποδομών και δημιουργία δικτύου μουσείων – βιβλιοθηκών – αρχείων του Δήμου της Κοζάνης

– Δικτύωση με άλλες βιβλιοθήκες και πολιτιστικές δομές

– Προβολή – Προώθηση (Marketing, Πωλητήριο, Ανάπτυξη Κοινού)

Το πλαίσιο λειτουργίας της Νέας Βιβλιοθήκης

Ειδικότερα, αναφορικά με το πλαίσιο λειτουργίας:

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης αποτελεί Brand Name για την πόλη, την ιστορία και την ταυτότητά της.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει την ευθύνη να διαμορφώσει το περιβάλλον εκείνο, που θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και την πλήρη αξιοποίηση του νέου κτιρίου (Βιβλιοθήκη, Μουσείο), όπως προβλέπεται και από τις Συμβατικές Υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν στα πλαίσια της συγχρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ.

Η ενίσχυση του ρόλου της Βιβλιοθήκης αποτελεί στρατηγικό στόχο του Δήμου Κοζάνης λόγω και του νέου κτιρίου, με δράσεις και αρμοδιότητες που προβλέπονται στη λειτουργία του και χωροθετούνται σ’ αυτό, αξιοποιώντας παράλληλα και άλλες πολιτιστικές δομές και υποδομές μέσα από συνεργασίες και συνέργειες.

Κατά συνέπεια αποτελεί ζητούμενο η εκπλήρωση των γενικών κατευθύνσεων του πλαισίου πολιτικής του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου για τον Πολιτισμό με άμεση ή έμμεση επίπτωση στη Βιβλιοθήκη

Σύμφωνα με τον εγκεκριμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Στρατηγικό Σχεδιασμό του Δήμου Κοζάνης 2014 – 2019, οι γενικές κατευθύνσεις και οι αρχές λειτουργίας του Δήμου στον τομέα «Πολιτισμός» για την τρέχουσα δημοτική περίοδο που αφορούν τη Βιβλιοθήκη, εκτός των άλλων, είναι οι εξής:

1. Εξορθολογισμός και λειτουργική διασύνδεση διοικητικών δομών πολιτισμού
2. Εξασφάλιση χρηματοδότησης και κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου λειτουργίας της ΚΔΒΚ
3. Δίκτυο πολιτιστικών χώρων και Μουσείων, συμμετοχή του Δήμου στην αξιοποίηση του Λαογραφικού Μουσείου
4. Κατάρτιση ετήσιου προγράμματος πολιτιστικών δράσεων
5. Στήριξη – εποπτεία ανεξάρτητων πολιτιστικών δραστηριοτήτων
6. Πολιτιστικός σχεδιασμός σε συνεργασίας με όμορους Δήμους
7. Δημιουργία πλατφόρμας υποβολής προτάσεων από τους δημότες
8. Δράσεις εξωστρέφειας και προβολής του πολιτιστικού προϊόντος

Νέα  Οργανωτική και Διοικητική  Δομή

Η Οργανωτική και Διοικητική Δομή της Νέας Βιβλιοθήκης, σύμφωνα με τη Λειτουργία και τις Δραστηριότητες που αναφέρθηκαν προηγούμενα, επιβάλλει αλλά και προϋποθέτει την Αναμόρφωση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, του Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών καθώς και την τροποποίηση της συστατικής πράξης αναφορικά με τον σκοπό της ΚΔΚΒ και τα μέσα εκπλήρωσής του, όπως και το ύψος επιχορήγησης της ΚΔΒΚ από τον Δήμο Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου