Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Οι πρόσφυγες βουλιάζουν στη λάσπη και την απόγνωση - Το εμπόριο ελπίδας αυξάνεται

Απελπιστική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη, με τους πρόσφυγες να βουλιάζουν στη λάσπη και την απόγνωση.
Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες και στήνουν τα αντίσκηνά τους μέσα στα λασπόνερα.

Η βροχή των τελευταίων ημερών έχει μετατρέψει τον καταυλισμό των 13.000 προσφύγων σε έναν απέραντο λασπότοπο, το κρύο παραμένει τσουχτερό και οι σκηνές τους βρεγμένες, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν άρρωστοι στο νοσοκομείο του Κιλκίς 14 προσφυγόπουλα, μαζί με τους συνοδούς τους. Στο μεταξύ μάχη για τη ζωή του δίνει το 12χρονο παιδί που χτυπήθηκε από ρεύμα στη σιδηροδρομική γραμμή της Ειδομένης, το οποίο παραμένει νοσηλευόμενο στο θάλαμο εγκαυμάτων της Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το Συντονιστικό Διυπουργικό όργανο χθες βρίσκονταν συνολικά στην Ελλάδα 34.183 πρόσφυγες και μετανάστες. Ασφυκτική παραμένει και η κατάσταση στον Πειραιά όπου βρίσκονται περίπου 3.070 πρόσφυγες και μετανάστες. Χθες μάλιστα κάποιοι εξ αυτών έκαναν πορεία φωνάζοντας «Είμαστε άνθρωποι» και «Ανοίξτε τα σύνορα»

Την ίδια ώρα δεν λείπουν οι επιτήδειοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δράμα των προσφύγων. Χθες συνελήφθη ένας 25χρονος οδηγός λεωφορείου, που επιβίβασε στο όχημά του 25 Σύρους, ενώ αναζητούνται οι συνεργοί του. Επίσης στη Λέσβο εμφανίστηκαν κάποιοι αετονύχηδες ως ταξιδιωτικοί πράκτορες, που πήραν χρήματα για να τους μεταφέρουν στην Ειδομένη.

Στο λιμάνι του Πειραιά στήνουν σκηνές

Στους 3.070 ανέρχονται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, με αποτέλεσμα πολλά άτομα να έχουν στήσει σκηνές έξω από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 , καθώς πλέον δεν χωρούν.

Στις 7 το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι το πρωί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 529 μετανάστες και πρόσφυγες. Το πλοίο μετέφερε 50 άτομα από τη Χίο και 479 από τη Μυτιλήνη. Σε λίγη ώρα αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Blue star 2 από τα Δωδεκάνησα με 144 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα το πλοίο μεταφέρει 74 άτομα από τη Ρόδο και 70 από την Κω.

Περιστατικά αισχροκέρδειας κατά των προσφύγων από επιτήδειους

Ο κ. Γιάννης Σαμιώτης, μιλώντας στο mega, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά με τα περιστατικά αισχροκέρδειας κατά των προσφύγων από επιτήδειους που εμφανίζονται σαν τουριστικοί πράκτορες και το εμπόριο ελπίδας.

«Δυστυχώς εμφανίστηκαν άτομα, «αλεξιπτωτιστές» και από το πουθενά, από την Αθήνα, από το Αγρίνιο, από την Πάτρα, οι οποίοι πήραν μία άδεια υποκαταστήματος. Γέμισε ο κόσμος με τσιλιαδόρους που μιλούσαν αραβικά, οι οποίοι όμως δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο, διότι αισχροκερδούν εις βάρος των προσφύγων», αποκάλυψε ο Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου.

«Βλέπαμε ουρές έξω από τα γραφεία τους και λέγαμε: «καλά, είναι δυνατόν να αφήνουν τα τοπικά πρακτορεία και να πηγαίνουν εκεί;» Υπήρχε η εξήγηση, αλλά δεν την καταλάβαμε εμείς», τόνισε ο Γιάννης Σαμιώτης.

Ο κ. Σαμιώτης δήλωσε η γλώσσα είναι η αιτία για αυτό το φαινόμενο. «Είναι θέμα γλώσσας», είπε χαρακτηριστικά.

«Στη γλώσσα τους λένε ότι τους συμφέρει κατά περίπτωση», είπε ο κ. Σαμιώτης για τον τρόπο που οι επιτήδειοι πείθουν τους μετανάστες για να τους εμπιστευτούν.

«Εμείς τους ξέρουμε, τους καταγγείλαμε. Έχουμε καταγγείλει 6-7 άτομα. », πρόσθεσε.

  `
από Enikos_gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου