Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Απαλλάσσονται από τα τεκμήρια άνεργοι και φοιτητές

Tον δρόμο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015 ανοίγει τροπολογία που κατέθεσαν το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,  κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης.


Η τροπολογία περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, με τις οποίες ορίζονται
 α) ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2015
 β) η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια και
γ) η χορήγηση της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές.

Αναλυτικότερα:

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια

Με την πρώτη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η απαλλαγή από τα τεκμήρια για εισοδήματα, τα οποία αποκτούν περιστασιακά απασχολούμενοι ή ευκαιριακά απασχολούμενοι (άνεργοι, νοικοκυρές, φοιτητές, συμμετέχοντες σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας). Οι ομάδες αυτές «σώζονται» από τα τεκμήρια, εφόσον δεν είναι επιτηδευματίες, ήτοι δεν έχουν κάνει έναρξη εργασιών. Επομένως, θα φορολογούνται ως εισόδημα από μισθωτή εργασία, με την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Σύμφωνο συμβίωσης

Με τη δεύτερη διάταξη της τροπολογίας προβλέπεται η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια. Ειδικότερα, βάσει της απόφασης, ο ένας από τους υπογράφοντες το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να δηλώνεται από τους ίδιους ως υπόχρεος της υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Επιχειρήσεις

Με την τρίτη διάταξη της τροπολογίας χορηγείται η δυνατότητα υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές και συγκεκριμένα μέχρι το πρώτο 15νθήμερο από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης των επιχειρήσεων ή νομικών οντοτήτων.



news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου