Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Απεργία Πέμπτη 7 Απριλίου: Παραλύει η χώρα. Ποιοι απεργούν

Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί σήμερα Πέμπτη 7 Απριλίου
 η χώρα, καθώς πραγματοποιείται η 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ.
Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν εκτός των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δάσκαλοι και καθηγητές (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ),ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ, μηχανικοί, διοικητικού υπάλληλοι του ΕΚΠΑ, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και δικηγόροι,
ενώ στην απεργία συμμετέχει και η ΕΣΗΕΑ αρχίζοντας
 από τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής,
 8 Απριλίου 2016.

Στη διάρκεια της απεργίας, η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ επιτρέπουν τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30 και τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων θα μεταδίδουν απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), καθώς και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων .

Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, οι προνοιακές δομές και το ΕΚΑΒ, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενώ η AEGEAN και η Olympic Air ακυρώνουν και τροποποιούν πτήσεις τους λόγω της συμμετοχής των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, της ΟΣΥΠΑ καθώς και του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ στην απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ.

Το κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ

Στο κάλεσμά της η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι δεν θα περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και ότι με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μπορούν να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "μέτρα-σφαγείο" που δεν συνιστούν μεταρρύθμιση που θα σώσει την Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά τμήμα των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου που συνεπάγονται περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια.

Ειδικότερα, αναφέρεται:  «Η βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη "μεταρρύθμιση" της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική λιτότητας των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έρχεται να προστεθεί στους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου-Κουτρουμάνη κ.λπ.), στην αύξηση των ορίων ηλικίας στα 67 χρόνια (ή στα 62 με 40 χρόνια εργασίας), στην αύξηση των εισφορών για την περίθαλψη στους ήδη συνταξιούχους, καθώς και νέες μειώσεις σε παροχές και συντάξεις για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σημερινών και μελλοντικών. Ήδη αποφάσισαν τη νέα περικοπή (κατά 32,5%) του μερίσματος του ΜΤΠΥ.

Παράλληλα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί νέες σημαντικές αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους για να εξασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων φορολογικών εσόδων ύψους 2 δισ. ευρώ το 2016 και το 2017. Τα νέα μέτρα στο ασφαλιστικό μαζί με την υπερφορολόγηση των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων, των αυταπασχολουμένων, των αγροτών κλπ, φτωχοποιούν και εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα και στέλνουν τη νεολαία στην ξενιτιά.

Στις "διαπραγματεύσεις" το κουαρτέτο των δανειστών θέτει το δίλημμα "είτε απελευθερώνεται η πώληση όλων των κόκκινων δανείων στα funds είτε θα βρεθείτε προ του κινδύνου κουρέματος των καταθέσεων" και η Κυβέρνηση υποχωρεί ατάκτως».

Οι απεργιακές συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα σε όσους απεργήσουν να παραβρεθούν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί της ίδιας μέρας στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενάντια στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στις 10:30 στην Ομόνοια καλούν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου.

Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, κανένα σωματείο από εκείνα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δεν είχε ανακοινώσει κάποια απόφαση για συμμετοχή στην απεργία (καθώς ανήκουν στη δύναμη της ΓΣΕΕ και όχι της ΑΔΕΔΥ) και ως εκ τούτου θα κινηθούν κανονικά χωρίς διακοπές.

Ποιοι συμμετέχουν στην απεργία αναλυτικά

Ιατρικός Σύλλογος

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της 7ης Απριλίου 2016, που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ ενάντια στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο. Το Διοικητικό Συμβούλιου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  κατά τη συνεδρίασή του τη Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, αποφάσισε να συνεχίσει, σε συνεργασία με όλους τους  κοινωνικούς φορείς, να αντιδρά ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταστρέφει, μαζί με το φορολογικό, κάθε παραγωγική διαδικασία οδηγώντας πολύ κόσμο στην ανεργία και στη μετανάστευση. Όσον αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, συνιστά σε όλα τα μέλη του να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, συμβάλλοντας στην περίθαλψη αυτών των ανθρώπων, αλλά και στην προστασία της Δημόσιας Υγείας. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας, ιδιαίτερα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου, είναι υποχρέωση όλων μας.

το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «το Διοικητικό Συμβούλιου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου,  κατά τη συνεδρίασή του τη Παρασκευή 1 Απριλίου 2016, αποφάσισε να συνεχίσει, σε συνεργασία με όλους τους  κοινωνικούς φορείς, να αντιδρά ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταστρέφει, μαζί με το φορολογικό, κάθε παραγωγική διαδικασία οδηγώντας πολύ κόσμο στην ανεργία και στη μετανάστευση». «Το ΕΚΑΒ συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ που έχει προκηρυχθεί για την Πέμπτη 07-04-2016 ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση και κατάργηση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων που θέλουν να οδηγήσουν η Κυβέρνηση με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ τον Ελληνικό λαό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας

Κάλεσμα στα μέλη της, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 7 Απριλίου, απηύθυνε το Δ.Σ. της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος (ΕΕΕΚΕ). Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΕΕΚΕ Σεραφείμ Πέτρου και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Χατζάκης.

Aegean: Δείτε ποιες πτήσεις ακυρώνονται λόγω της απεργίας της Πέμπτης
Ακυρώσεις πτήσεων την Πέμπτη, λόγω της απεργίας της ΑΔΕΔΥ
ΟΛΜΕ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο δημόσιο, που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 7 Απριλίου, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ. Όπως αναφέρει η ομοσπονδία των καθηγητών στο κάλεσμά της: «Όλοι και Όλες στην Απεργία, την Πέμπτη 7 Απρίλη 2016 και στην απεργιακή συγκέντρωση, Πλ. Κλαυθμώνος 11:00π.μ. Η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν θα περάσει. Μπορούμε να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ. Αντίσταση – Ρήξη – Ανατροπή».

Απεργούν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του ΕΚΠΑ

Στην απεργία θα συμμετάσχουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος των υπαλλήλων.

Απεργεί και η ΕΣΗΕΑ
Χωρίς δημοσιογράφους θα μείνει αύριο η χώρα, λόγω της συμμετοχής της ΕΣΗΕΑ στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Άγνωστο παραμένει ακόμα αν θα υπάρξει απεργιακή κινητοποίηση από εργαζομένους στα μέσα μεταφοράς.

Την Παρασκευή απεργούν οι λιμενεργάτες με αίτημα τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών. Συνεχίζουν την αποχή έως τις 15 Απριλίου οι δικηγόροι.




protothema
 madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου