Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Πώς επηρεάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού μισθούς και συντάξεις

O λόγος πάλι για μειώσεις που επιβαρύνουν τους συνήθεις μισθωτούς και συνταξιούχους.
Με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών στο σύνολο των αποδοχών από το σχεδιο νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μείωση τω μισθών της τάξης του 7% ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Οι εργαζόμενοιόταν βγουν στη σύνταξη θα δουν μειωμένες έως και 30% τις αποδοχές τους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και των σημαντικά μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης.

Οσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού, θα υπολογίζονται με βάση όσα ίσχυαν έως την 31/12/2014.

Aυτοί που θα αποχωρήσουν την επομένη θα υποστούν όλες τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, δηλαδή θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη 384 ευρώ μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και την ανταποδοτική που θα υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

H μεγάλη ανατροπή σύμφωνα με την Καθημερινή στο ύψος των μελλοντικών συντάξεων, έγκειται στο γεγονός ότι για να υπολογιστούν οι συντάξιμες αποδοχές θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κάθολη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου.

Το 2016 ο υπολογισμός του ανταποδοτικού σκέλους των συντάξεων θα γίνεται με βάση το μηνιαίο μισθό των τελευταίων 10 ετών πριν από την κατάθεση της αίτησης.

Από την 1/1/ 2017 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν επίσης το εισόδημα τους να μειώνεται καθώς όπως προβλέπεται οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως ειδοδήματα.


sofokleousin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου