Κυριακή 3 Απριλίου 2016

Στο χείλος του χάους η Ελλάδα για το προσφυγικό - Περιμένουμε βία!

Το ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται για ξέσπασμα βίας ενόψει της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. – Άγκυρας, που προβλέπει ότι από αύριο, Δευτέρα, ξεκινούν οι μαζικές απελάσεις προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, αναφέρει ο «Guardian». Mάλιστα, σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση αναμένει βία!

«Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι», δηλώνει ο κ. Κυρίτσης. «Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες», προσθέτει.



Ο «Guardian» επισημαίνει πως, μία ημέρα πριν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία, έχουν ξεσηκωθεί οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες σε όλη την Ελλάδα, με τα νησιά να έχουν γίνει «σημεία ανάφλεξης». Παράλληλα, η εφημερίδα τονίζει πως η Frontex δεν έχει στείλει το απαραίτητο προσωπικό για την επίβλεψη της επιχείρησης επαναπροώθησης.

«Ακόμη περιμένουμε νομικούς και μεταφραστές που θα έπρεπε να έχουν στείλει. Ακόμη και το προσωπικό της Frontex δεν έχει φτάσει ακόμη», προσθέτει. Αλλά και η ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για την Ελλάδα έχει καθυστερήσει», λέει ο κ. Κυρίτσης, επιβεβαιώνοντας τον αρθρογράφο.

Στο μεταξύ, δηλώσεις προσφύγων που βρίσκονται στη Χίο σοκάρουν. «Αν με αναγκάσουν να γυρίσω στην Τουρκία, θα πέσω μαζί με την οικογένειά μου στη θάλασσα», λέει, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Μουσταφά, ένας Σύρος που περιμένει με τη σύζυγο και τα παιδιά τους στο λιμάνι της Χίου και προσθέτει: «πήγαμε από την κόλαση, στην κόλαση».



Star

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου