Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Φωτιά τα πρόσθετα μέτρα. Δεν γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο

Χωρίς να έχει κλείσει η εκκρεμότητα για το αφορολόγητο, χωρίς να έχουν αποκλειστεί επί του παρόντος οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και χωρίς να έχουν γλιτώσει τα “κόκκινα” δάνεια από τα funds, η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμα πιο βαρύ πακέτο μέτρων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mega, το πακέτο… προληπτικών μέτρων θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, όπως ζητάνε οι δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που πληρώνει 595 ευρώ ετησίως, καταναλώνοντας 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη το 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών.

Στο στόχαστρο έχει μπει, επίσης, ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Στο πακέτο εκτιμάται ότι θα είναι έκπληξη αν δεν συμπεριληφθούν περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται, με τις επιλογές να είναι οι εξής: ή 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ ή 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται, ακόμη, το “πάγωμα” των προσλήψεων μέχρι νεωτέρας, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων που ήδη βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.



ekorinthos
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου