Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Κλείδωσε η νέα αύξηση στα τσιγάρα

Κλείδωσε όπως φαίνεται ένας από τους έμμεσους φόρους που ζητούσαν οι δανειστές από την κυβέρνηση. Ο λόγος για την αύξηση στα τσιγάρα, που η επιβολή του έχει προκαλέσει ήδη την αντίδραση των εταιριών και των ιδιοκτητών περιπτέρων.

Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, η οποία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τους καπνιστές αφού στα λεγόμενα φθηνά πακέτα θα είναι από 0,15 με 0,20 ευρώ, ενώ στα ακριβά η αύξηση μπορεί να αγγίξει ακόμα και το ένα ευρώ.

Αντιδράσεις για την αύξηση στα τσιγάρα

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μισθωτών Περιπτέρων και Αναπηρικών Κυλικείων σε ενδεχόμενη αύξηση στο φόρο των καπνικών προϊόντων, με επιστολή που έστειλε προ ημερών προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος Θεόδωρος Μάλλιος και ο Γεν. Γραμματέας Λεωνίδας Σπάλας.

Όπως τονίζεται στην επιστολή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των φόρων στα καπνικά προϊόντα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης επιπλέον εσόδων. Μάλιστα γίνεται αναφορά για αυξήσεις που θα φτάσουν ως και ένα ευρώ το πακέτο!

«Τα καπνικά προϊόντα αποτελούν τον "εύκολο στόχο" αλλά όπως γνωρίζετε καλά, κάθε αύξηση οδήγησε σε μείωση εσόδων και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων» επισημαίνει η ομοσπονδία στην επιστολή της.

Συγκεκριμένα και σε ότι αφορά το κλάδο, μετά από τις επτά απανωτές αυξήσεις στους φόρους των καπνικών προϊόντων από το 2010: Τα περιθώρια κέρδους έχουν μειωθεί δραματικά, σε ολόκληρη τη χώρα έχουν βάλει λουκέτο 10.000 σημεία πώλησης στον κλάδο της λιανικής, ήτοι το 1/3 των σημείων. Επίσης, 20.000 οικογένειες, που εργάζονταν στον κλάδο έχουν μείνει στον δρόμο.

Την ίδια ώρα, η φορολογία στα τσιγάρα είναι 84% στη μέση λιανική τιμή, το λαθρεμπόριο των τσιγάρων ξεπέρασε το 20% της αγοράς από 3% το 2009, η νόμιμη αγορά τσιγάρων συρρικνώθηκε κατά 50% ενώ τα κρατικά έσοδα, παρά την υπερφορολόγηση, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2009.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του βαθμού αναποτελεσματικότητας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καπνικά σε ό,τι αφορά τα δημόσια έσοδα ήταν η τελευταία αύξηση τον Ιανουάριο του 2014, που αποφασίστηκε ως ισοδύναμο μέτρο για να αρθεί η επιβολή εισιτηρίου 25 ευρώ στα νοσοκομεία. Η συγκεκριμένη αύξηση, που στόχο είχε την αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 50 εκατ. ευρώ, είχε ως τελικό αποτέλεσμα ακριβώς το αντίθετο: Μείωση των εσόδων από τα καπνικά κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013!

«Αυτό που ζητάμε όμως είναι να σταματήσει κάθε συζήτηση για αύξηση του φόρου και να αφεθεί η αγορά να ξαναβρεί έναν κανονικό ρυθμό λειτουργίας, όπως έχει διαφανεί τους τελευταίους μήνες που για πρώτη φορά αφέθηκε απείραχτη. Οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση στο φόρο θα μας αφανίσει εντελώς με μοναδικούς κερδισμένους τα μεγάλα σουπερμάρκετ, χωρίς κανένα απολύτως δημοσιονομικό όφελος, αφού τα δημόσια έσοδα θα εξακολουθήσουν να πέφτουν όσο οι φόροι αυξάνονται» τονίζεται στην επιστολή.

Εταιρείες του κλάδου

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) αναφέρεται σην περαιτέρω αύξηση του παράνομου εμπορίου των προϊόντων καπνού και τη συνέχιση των απωλειών στα δημόσια έσοδα θα επιφέρει ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού.

Σημειώνει χαρακτηριστικά πως, παρότι ο κλάδος συνεισφέρει σημαντικά στην ελληνική οικονομία με το 7% των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού, έχει πληγεί σημαντικά από την φορολογική πολιτική των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχόμενη συνέχιση της φορολογικής στρατηγικής των συνεχών αυξήσεων, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης σε έναν από τους πλέον παραγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια:

- Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού σήμερα έχει φτάσει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα για την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνώντας το 20% από 3% που ήταν το 2009, μετά από 7 συνολικά αυξήσεις στους φόρους των καπνικών.

- Η μέση φορολογική επιβάρυνση στα προϊόντα καπνού ξεπερνά πλέον το 85% της λιανικής τιμής, και η νόμιμη αγορά έχει μειωθεί κατά 50%.

- Περισσότερα από 10.000 σημεία πώλησης έχουν κλείσει.

Η αγορά των καπνικών προϊόντων σήμερα χρειάζεται φορολογική σταθερότητα και δικαιοσύνη, ώστε να προστατευθούν τα δημόσια έσοδα και ο κλάδος.

Mέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Καπνικών Εταιρειών Ευρώπης (ΕΣΚΕΕ) είναι οι ανώνυμες εταιρείες British American Tobacco Hellas S.A.,Japan Tobacco International HellasΑ.Ε.Β.Ε. και Imperial Tobacco Hellas S.A.,οι πωλήσεις των οποίων αντιστοιχούν περίπου στο 50% της αγοράς καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα.



sofokleousin



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου