Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Γιατί η Γερμανία δεν θέλει την Ελλάδα αποτυχημένο κράτος

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις συνεχείς εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση αλλά και στο προσφυγικό, η Ελλάδα περνάει όλως περιέργως σχετικά χαμηλά στη γερμανική ειδησεογραφία.
Δεν απασχολεί τόσο τα πρωτοσέλιδα, δεν γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Στην ατζέντα, όμως, της πολιτικής σκηνής της Γερμανίας παραμένει ψηλά, όσο και τα προηγούμενα έξι χρόνια. Ίσως ακόμη περισσότερο...

Όπως είμαστε, μάλιστα, σε θέση να γνωρίζουμε από υψηλόβαθμες πηγές στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, η ιεραρχία των προτεραιοτήτων, όσον αφορά την Ελλάδα, έχει μετατοπιστεί πλέον αρκετά.

Σύμφωνα με την αντίληψη που κυριαρχεί στους χριστιανοδημοκράτες, η Ελλάδα το 2010 αποτελούσε συστημική χώρα για την επιβίωση του ευρώ. Στα δυο πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης το κοινό νόμισμα βρισκόταν σε κίνδυνο, με την Ελλάδα στο επίκεντρο των αναταράξεων και την ανησυχία για πιθανό «ντόμινο» να κορυφώνεται.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική, κατά τις ίδιες γερμανικές πηγές. Οι Χριστιανοδημοκράτες εκτιμούν πως πλέον η Ελλάδα δεν είναι συστημική χώρα όσον αφορά τη σταθερότητα του νομίσματος και ότι ο συγκεκριμένος κίνδυνος έχει ξεπεραστεί, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη χώρα μας. Η Ελλάδα, όμως, είναι τώρα συστημική χώρα σχετικά με το προσφυγικό, που έχει εξελιχθεί σε Νο 1 θέμα της γερμανικής ατζέντας τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό φαίνεται κι από τις υποχωρήσεις και τις διαρκείς επαφές της Μέρκελ με την τουρκική πλευρά. Όλοι στην Ευρώπη παραδέχονται, άλλωστε, ότι το κλειδί του προσφυγικού κρατούν (πρώτα) η ανεξέλεγκτη Τουρκία, η οποία ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα κατά βούληση, και (μετά) η Ελλάδα ως πρώτη ευρωπαϊκή πύλη.

Ως εκ τούτου, σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση Μέρκελ δεν επιθυμεί η Ελλάδα να αποσταθεροποιηθεί και να κινδυνέψει να μετατραπεί σε «failed state». Τυχόν μεγάλη πολιτική αστάθεια και τεκτονικοί κλυδωνισμοί της χώρας, θεωρούν οι Χριστιανοδημοκράτες, θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για το προσφυγικό, με μη διαχειρίσιμες πλέον συνέπειες για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Μια Ελλάδα σε καθεστώς «αποτυχημένου κράτους», με κοινωνικές εκρήξεις, ανεξέλεγκτες ροές από και προς παντού, χαοτικό συνωστισμό στα «κλειστά» σύνορα θα έχει σοβαρές, κι όχι στιγμιαίες, παρενέργειες σε όλη την περιοχή, επηρεάζοντας συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Το Βερολίνο, με τόσες παράλληλες κρίσεις στην Ευρώπη κι ένα πιθανό Brexit προ των πυλών, θεωρεί ότι μια τέτοια κατάσταση θα ήταν εκτός ελέγχου (του).

Συνυπολογίζονται, μάλιστα, και οι φόβοι για νέα, μεγαλύτερα προσφυγικά κύματα προς την Ευρώπη το επόμενο διάστημα, που θα προέρχονται από την Λιβύη και την Αίγυπτο.

Είναι ευνόητο, λοιπόν, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ότι οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα παραμένουν σε πρώτο επίπεδο ενδιαφέροντος στο κόμμα της Μέρκελ. Χαρακτηριστικό είναι ότι γίνεται προσπάθεια από γερμανικής πλευράς για κατανόηση και των εσωτερικών ισορροπιών στην ελληνική συγκυβέρνηση και, ειδικά το τελευταίο διάστημα, για τους «53» του ΣΥΡΙΖΑ και τις προθέσεις τους.

Από την γερμανική οπτική, λοιπόν, και θεωρώντας ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο και ισχυρό μέρος της λύσης του προσφυγικού, διατυπώνεται ως φόβος για τα γερμανικά συμφέροντα οποιαδήποτε πιθανότητα πολιτικής αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, ειδικά σ' αυτό το τόσο κρίσιμο τάιμινγκ.

Αυτή η θέση ουσίας από πλευράς Χριστιανοδημοκρατών, ανεξάρτητα από το παιχνίδι εντυπώσεων, προφανώς μπορεί να επηρεάσει θετικά – για την Ελλάδα – το διαπραγματευτικό θρίλερ που εξελίσσεται για την αξιολόγηση. Και να διευκολύνει τα πράγματα στην παρούσα φάση.

Θα πρέπει, όμως, να συνυπολογίζεται και κάτι ακόμα. Το πολιτικό κόστος για όσα συμβαίνουν.
Σε ενάμιση χρόνο η Γερμανία έχει εκλογές. Και παραμένει άγνωστο αν η Μέρκελ θα διεκδικήσει την ανανέωση της θητείας της.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κυρίαρχη άποψη στους χριστιανοδημοκράτες, η Μέρκελ, φροντίζοντας να διασφαλίσει την υστεροφημία της και την εικόνα που θέλει να περάσει ότι «ολοκλήρωσε ένα δύσκολο έργο» στη θητεία της, θα σκεφθεί να αποσυρθεί από την κεντρική πολιτική σκηνή της Γερμανίας μόνο στην περίπτωση που έχει κλείσει, αν όχι όλα, τα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα.




topontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου