Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

18 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Στις 18 Μαΐου σε όλο τον κόσμο γιορτάζεται η «Διεθνής Ημέρα Μουσείων» η οποία φέτος επικεντρώνεται στα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία».
Η ιδέα του μουσείου αρχίζει να παίρνει για πρώτη φορά υπόσταση, στις αριστοκρατικές συλλογές του 16ου και 17ου αιώνα στην Ευρώπη και βασίζεται στην ανάγκη του ανθρώπου για συλλογή αντικειμένων,με στόχο την κοινωνική καταξίωση και τη διατήρηση της μνήμης στο μέλλον,μια μορφή αθανασίας.

Η μορφή, η ποικιλία και η πολυμορφία των μουσείων ως τις μέρες μας, ο ρόλος και η λειτουργία τους έχει αλλάξει δραματικά.

Σήμερα, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, (ICOM) τα μουσεία είναι οργανισμοί μόνιμοι, μη κερδοσκοπικοί με σκοπό τη μελέτη,την εκπαίδευση και τη ψυχαγωγία.

Με αφορμή την σημερινή ημέρα, όλα τα μουσεία της χώρας μας, είναι ανοιχτά, προσφέροντας στο κοινό δωρεάν εκδηλώσεις.

Στην πόλη της Κοζάνης υπάρχουν και λειτουργούν, το Λαογραφικό Μουσείο και Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Δημοτική Χαρτοθήκη (Μουσείο) και το Μουσείο Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας.

Με λύπη παρατηρούμε πως τα παραπάνω μουσεία δεν θα συμμετέχουν στον εορτασμό, εκτός βέβαια από το φωτεινό παράδειγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, το οποίο έχει βγάλει ήδη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και έχει ενημερώσει τους πολίτες.

Έτσι λοιπόν, δεν μπορώ παρά να αναρωτηθώ περιμένοντας ίσως απαντήσεις στα παρακάτω:

Ποιες είναι οι δράσεις του Λαογραφικού Μουσείου, του Μουσείου τοπικής Ιστορίας και της Δημοτικής Χαρτοθηκής για σήμερα; (και γενικότερα)

Γιατί το μουσείο Τοπικής Ιστορίας βρίσκεται πλέον στην αφάνεια;

Γιατί η Χαρτοθήκη, ένα σπάνιο Μουσείο,παραμένει κλειστή όχι μόνο σήμερα αλλά και τις υπόλοιπες μέρες;

Η σημερινή ημέρα έχει καθιερωθεί με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, με στόχο την ενίσχυση της μόρφωσης,την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των λαών.

Σε μία εποχή όπου οι παραπάνω αξίες δοκιμάζονται, η δημιουργία ζωντανών φορέων πολιτισμού αποτελεί επιτακτική ανάγκη ώστε να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη του παρελθόντος,με το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα, με προοπτική για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Χατζηπαναγιωτίδου Κορίνα
Απόφοιτη του τμήματος «Διαχείριση Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νεων Τεχνολογιών»
Πανεπιστήμιο Πατρών

1 σχόλιο:

  1. 1. Το Λαογραφικό Μουσείο δεν έχει καμία δωρεάν εκδήλωση γιατί είναι ιδιωτικός φορέας (κατά τα λεγόμενα τους)
    2. Το μουσείο Τοπικής Ιστορίας ποίος το γνωρίζει; Εγώ και άλλοι που ρώτησα κανένας
    3. Οι συλλογή του Αρχαιολογικού μουσείου Κοζάνης είναι μη επισκέψιμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή