Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αυξήσεις φωτιά σε καύσιμα-τσιγάρα: Έως και 1 ευρώ αύξηση το πακέτο, τι χαράτσι μπαίνει στο ηλεκτρονικό

Αυξήσεις παντού και μια ακόμη νέα βαριά αύξηση στα τσιγάρα φέρνουν οι ρυθμίσεις του πακέτου με τους έμμεσους φόρους, που θα βάλουν φωτιά σε κάθε αγορά της καθημερινότητας.
Συγκεκριμένα η τιμή ανά πακέτο στα τσιγάρα αναμένεται να αυξηθεί από 0,5 έως 1 ευρώ, κάτι που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 24 Μαΐου.

Στο μεταξύ προβλέπεται επιβολή ειδικού φόρου και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο από την 1η Ιανουαρίου 2017.

Παράλληλα οι καπνοβιομηχανίες έχουν να προσαρμοστούν μέχρι τον Δεκέμβριο και με τους νέους κανόνες της ΕΕ και να τυπώσουν τις νέες συσκευασίες με έγχρωμες φωτογραφίες που θα καλύπτουν το 65% της επιφάνειας του πακέτου με προειδοποιητικά μηνύματα υγείας.

Η κοινοτική οδηγία απαγορεύει άλλωστε τα προϊόντα καπνού με χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, όπως φρούτων ή σοκολάτας ενώ κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται μέχρι και το 2020 η γεύση μέντας.

Επίσης δεν θα επιτρέπεται η χρήση αρωματικών ουσιών στα φίλτρα, στα τσιγαρόχαρτα ή στις συσκευασίες, καθώς και η διάθεση στην αγορά προϊόντων καπνού με αυξημένη τοξικότητα ή εθιστικότητα.

Οι νέες συσκευασίες θα κυκλοφορούν υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου 2017 ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξησεις στα τσιγάρα θα ισχύσουν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή και όχι από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Φωτιά σε καύσιμα: αμόλυβδη, κίνηση, diesel

Από την 1η Ιουλίου χιλιάδες προϊόντα θα πωλούνται με ΦΠΑ 24% και τα νοικοκυριά θα χάσουν περίπου 450 εκατ. ευρώ.

«Φωτιά» παίρνουν και τα καύσιμα, αν και την τελευταία στιγμή προτιμήθηκε να πέσει το βάρος στη βενζίνη αντί στο πετρέλαιο κίνησης. Έτσι ο φόρος στην αμόλυβδη θα αυξηθεί έως 8 ή και 10 λεπτά το λίτρο, για έσοδα 200 εκατ. ευρώ, με τη λιανική τιμή να αγγίζει σχεδόν το 1,50 ευρώ.

Στο πετρέλαιο κίνησης η επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 3 με 4 λεπτά το λίτρο και η μέση λιανική τιμή αναμένεται να συγκρατηθεί στα περίπου 1,05 ευρώ.





newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου