Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Πανελλήνιες 2016: Μεγάλη άνοδο των βάσεων δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τα βατά θέματα και ο σχετικά μικρός βαθμός δυσκολίας στα πρώτα μαθήματα φέρνουν πληθώρα αριστούχων στις πανελλήνιες εξετάσεις του 2016. Τα πρώτα γραπτά δείχνουν ότι εφέτος οι βαθμοί θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι, κάτι που θα συμπαρασύρει και τις βάσεις με αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη αύξηση στις σχολές με μεγάλη ζήτηση, ενώ και στις σχολές με μικρή ζήτηση να αυξηθεί το όριο εισαγωγής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις οι σχολές που πέρυσι κινήθηκαν μεταξύ 18.000 και 18.500 μονάδων θα κινηθούν πιο ψηλά από τις 19.000 μονάδες, ενώ για τις σχολές που πέρυσι η είσοδος μπορούσε να επιτευχθεί με 10.000 μονάδες η προσέγγισή τους μάλλον θα εκτιναχθεί στις 12.000 μονάδες.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από τον βαθμό δυσκολίας των επόμενων μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές, όμως εάν ο βαθμός δυσκολίας μείνει απλά στα περυσινά επίπεδα ή είναι χαμηλότερος, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εκτίναξη των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από τη σειρά προτίμησης, όμως και εδώ δεν αναμένονται πολλές αλλαγές, ούτε και λόγο της απόστασης της σχολής από τον μόνιμο τόπο κατοικίας του υποψηφίου.

Όλα τα στοιχεία προς το παρόν δείχνουν αύξηση και μάλιστα μεγάλη των βάσεων. Πιο ασφαλείς θα είναι οι προβλέψεις στα μέσα Ιουνίου οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα υπάρχουν τα πρώτα μαζικά στατιστικά στοιχεία για την απόδοση των μαθητών.

1ο επιστημονικό πεδίο

Ευνοούνται οι υποψήφιοι που επέλεξαν να εξεταστούν και στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας που θα ανοίξουν την πόρτα για τις Παιδαγωγικές σχολές. Οι βάσεις σε αυτές αναμένεται να πέσουν καθώς δεν τις επέλεξαν πολλοί μαθητές.

2ο επιστημονικό πεδίο

Οι σχολές υψηλής ζήτησης αναμένεται να ανέβουν. Αντίθετα με τα έως τώρα δεδομένα οι μαθητές φαίνεται ότι εύκολα πιάνουν τη βάση των περισσότερων σχολών χαμηλής ζήτησης, αλλά και στα ΤΕΘΙ δεν αναμένονται αλλαγές στις βάσεις. Το γεγονός ότι εφέτος πολλοί υποψήφιοι επέλεξαν να μην εξεταστούν στο μάθημα Μαθηματικά Προσανατολισμού που οδηγεί στο 2ο επιστημονικό πεδίο, θα συγκρατήσει κάπως την άνοδο.

3ο επιστημονικό πεδίο

Με βάση τα έως τώρα γραπτά δεν θα υπάρξουν ιατρικές σχολές κάτω από 18.000 μονάδες, αντιθέτως, το εισιτήριο θα κινηθεί κοντά στις 19.000 μονάδες. Η κατάργηση της υποχρεωτικής εξέτασης των μαθηματικών προσανατολισμού ανεβάζει τις βάσεις, οι οποίες αναμένεται να ανέβουν και στις σχολές των παραϊατρικών επαγγελμάτων.

4ο επιστημονικό πεδίο

Δύσκολα τα πράγματα καθώς ευνοούνται στις παιδαγωγικές σχολές οι υποψήφιοι του του 1ου πεδίου και όσοι εξετάστηκαν και στο 5ο μάθημα. Η Ιστορία Γενικής Παιδείας δεν είναι το ... αγαπημένο μάθημα των υποψηφίων του 4ου πεδίου και έτσι η είσοδος σε ανάλογες σχολές θα είναι δύσκολη.

5ο επιστημονικό πεδίο

Οι περιφερειακές Οικονομικές Σχολές αναμένεται να έχουν πτώση στις βάσεις καθώς από φέτος έχουν αποκλειστεί οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης. Οι υποψήφιοι πάντως θα πρέπει να δώσουν ... μάχη και με τους περυσινούς υποψήφιους που είχαν ως δεύτερο μάθημα βαρύτητας τα Μαθηματικά Γενικής Παιδείας και ευνοούνται.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου