Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Τεράστια πτώση του τζίρου στα cafe της Κοζάνης

Η αύξηση του ΦΠΑ "βάζει" φωτιά σε καφέ και μπύρα-
- Στα "κάγκελα" η τοπική αγορά
Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι επαγγελματίες του κλάδου του καφέ και της εστίασης στην Κοζάνη
μιας και οι απανωτές αυξήσεις στο Φ.Π.Α. έχουν ως αποτέλεσμα να μειωθεί κατάκόρυφα ο τζίρος των καταστημάτων και ο κόσμος βλέποντας την "φοροεπιδρομή" να έρχεται, να εμφανίζεται εξαιρετικά συγκρατημένος στην κατανάλωση καφέ, μπύρας και αλκοολούχων ποτών, ο φορολογικός συντελεστής των οποίων
 αυξάνεται από τον Ιούνιο.

Τι αυξήσεις θα γίνουν

Χαρακτηριστικά, την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) για το νέο πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αύξηση ΦΠΑ, την έκτη τα τελευταία χρόνια, από 23% σε 24% στα είδη διατροφής, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη μπύρα και την επιβολή του στον καφέ. Στη μπύρα, όπου ήδη επιβλήθηκε από 1/1/2016 φόρος ζύθου 3%, εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη αύξηση του ΕΦΚ της τάξης του 25-35%, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει ανατίμηση της τάξης του 7-10% στο κόστος ζύθου για τις μικρές και μεγάλες ζυθοποιίες και τελικά θα τις επηρεάσει αρνητικά ιδιαίτερα την φετινή καλοκαιρινή και τουριστική περίοδο, που συνήθως καλύπτει το 65-70% του συνόλου των ετήσιων πωλήσεων. Τυχόν επιβολή ειδικού φόρου (πλέον της αύξησης του ΦΠΑ) ως μέρος του συμπληρωματικού πακέτου μέτρων στον καφέ- σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανίας Τροφίμων- μεταφράζεται σε επιβαρύνσεις: 2 ευρώ ανά κιλό στον ωμό καφέ, 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρδισμένο, 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο.

Ο  κόσμος τρομοκρατήθηκε με τη "φοροκαταιγίδα"

Από όταν αυξήθηκε το ΦΠΑ έπεσε η δουλειά πάνω από 60%, λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στον "Π.Λ" ο νέος πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και καφε ζαχαροπλαστείων "Ο Ερμής"  Βασίλης Δογραματζής , σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες του κλάδου απορρόφησαν το ΦΠΑ σε όλες του τις ανατιμήσεις, κρατώντας σταθερές τις τιμές. Ωστόσο ο κόσμος τρομοκρατήθηκε με τη "φοροκαταιγίδα" που επιβάλλεται με το μνημόνιο , με αποτέλεσμα σε μια εβδομάδα μέσα η πτώση του τζίρου στην τοπική αγορά να ξεπερνάει κατά περιπτώσεις το 40% και το 50%. 'Εβαλαν φόρο σε καφέ, μπύρα, τσιγάρα, εκεί που πονάει ο μέσος Έλληνας", σημείωσε ο ίδιος, λέγοντας πως οι επαγγελματίες του κλάδου μπορούν πλέον να επιβιώσουν μόνο με μειώσεις ΦΠΑ και όχι με αυξήσεις!

Η ανεργία στη Δυτική Μακεδονία και ειδικά στην Κοζάνη "καλπάζει", ενώ οι δυσμενείς εξελίξεις με τη ΔΕΗ εντείνουν την ήδη αρνητική κατάσταση στην τοπική αγορά. "Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα κλείσουν πολλά καφέ και αρκετές οικογένειες θα μείνουν χωρίς δουλειά . ο κλάδος θα ανταγκαστεί, πιθανώς, να διώξει κόσμο , ενώ θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τα καφέ και η εστίαση συντηρούν πολλές οικογένειες, δίνοντας μεροκάματα", είπε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών καφέ και καφεζαχαροπλαστείων Κοζάνης.

"Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε..." - Ελπίδες για ανάκαμψη τους θερινούς μήνες

"Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε ακόμη και αυξήσεις να κάνουμε", λέει χαρακτηριστικά , προσθέτοντας πως αρκετά μαγαζιά έχουν βάλει "λουκέτο" ή κρατιούνται πλέον "με νύχια και με δόντια" . Οι καταστηματάρχες υπενθυμίζουν ότι δεν αύξησαν τις τιμές από όταν το ΦΠΑ αυξήθηκε από το 13% που ήταν αρχικά και τα περιθώρια συνεχώς στενεύουν. Ο κόσμος δεν βγαίνει όσο παλαιότερα, ενώ οι επαγγελματίες της Κοζάνης ελπίζουν σε ανάκαμψη της κίνησης τους θερινούς μήνες, όπου ανεβαίνει η θερμοκρασία και αλλάζει η ψυχολογία του κόσμου.

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Εντωμεταξύ, μετά από εκλογές που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης, στα γραφεία του συνδέσμου επαγγελματοβιοτεχών Κοζάνης, το Σωματείο καφετεριών και καφεζαχαροπλαστίων Κοζάνης "Ο Ερμής" εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τις παρακάτω ψήφους.

Δογραμάτζης Βασίλειος με 38 ψήφους
Μασινάς Ιωάννης με 30 ψήφους
Χατζίδης Νικόλαος με 28 ψήφους
Γρίβας Γεώργιος με 28 ψήφους (κατόπιν κληρώσεως)
Μποζούκογλου Ελευθέριος με 26 ψήφους
Ριγάκης Λεωνίδας με 24 ψήφους
Φτάκας Χρήστος με 16 ψήφους
και αναπληρωτής Γρηγοριάδης Ηλίας με 12 ψήφους






prlogos

5 σχόλια:

  1. Oχι θα πηγαίνει ο κόσμος να πληρώνει ένα ποτό 7 ευρώ που είναι νερό και πάγος όταν μπορεί να πάει μόνος του στην ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ και να πάρει με 10 ΕΥΡΩ όλο το μπουκάλι.Η θα πίνει μία πορτοκαλάδα και θα την πληρώνει 2.5 ευρώ όταν κάνει στο SUPER MARKET το εναμιση λίτρο 0.95 του ευρώ.Τέλος τα κοροϊδα της καφετέρειας του μπαρ και του κλάμπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έξοδα έχει ένας καφές εσπρεσο και μας τον χρεώνουν 2 ευρω δηλαδή κοντά 700 δραχμές; Ας τον κάνουν 1 ευρω να βγει ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το 2016 με τα Καφέ και τα Κλάμπ ασχολείται όποιος είναι είκοσι χρόνια πίσω και όποιος δεν έχει χρήματα για να ζήσει καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως στο κέντρο της πόλης στο γνωστό στενό εκείνο το γωνιακό μαγαζί δουλεύει μια χαρά.Όλοι οι χωριάτες οι βλάχοι οι τσομπάνοι οι αλλοδαποί οι τσιγγάνοι και ότι φανταστεί κανείς εκεί μέσα είναι.Την μία μέρα έχει Δημοτικά την άλλη μέρα έχει Βλάχικα την άλλη μέρα έχει Ποντιακά την άλλη μέρα κατσίκα night την άλλη μέρα λαϊκά μετά ρεμπέτικα και μιλάμε για πολύ γέλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω πως θα ακουστεί αλλά δεν με ενδιαφέρει κιόλας για να πω την αλήθεια.Κατα την δική μου λογική στην έξοδο κοιτάω τα αφεντικά των μαγαζιών.Είναι από την Κοζάνη θα αφήσω χρήματα.Δεν είναι από την Κοζάνη δεν θα αφήσω δραχμή.Το να έρχεται ο κάθε ένας από όπου θέλει και να χτυπάει την τοπική αγορά των ανθρώπων της πόλης το θεωρώ λάθος μιας που μπορούσε να κάνει κάτι στο δικό του χωριό ή πόλη κάτι που θα σήμαινε ταυτόχρονα και ανάπτυξη σε εκείνη την περιοχή.Άρα δεν έχω κανένα λόγο ως πολίτης να αφήσω χρήματα σε οποιοδήποτε κατάστημα ότι και αν είναι αυτό από την στιγμή που δεν είναι καθαρά τοπικό από ανθρώπους της πόλης και μόνο.Εγώ το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα και ας το θεωρεί ο κάθε ένας αστείο αν και υπάρχουν πολλοί που το βλέπουν λογικό.Το να παίζει κάποιος με την νοημοσύνη μας και την μία να έχει λαϊκή βραδυά την επόμενη λαϊκή την επόμενη Κριτική την επόμενη Ποντιακή την επόμενη νησιώτική και πάει λέγοντας το θεωρώ τραγικογελοίο και έμπνευση χωρικών που είναι σε θέση να κάνουν κιλοτάκι Party για να τα αρπάξουν.Στα 44 μας έτη δεν μπορούνε να μας περάσουν κοροϊδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή