Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Στον ανακριτή ο 14χρονος που σκότωσε τον φίλο του. Τι οδήγησε στο έγκλημα

Με την καταγγελία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση απολογείται εντός της ημέρας ο κατηγορούμενος μαθητής, ο οποίος σκότωσε τον φίλο του καρφώνοντας ένα κουζινομάχαιρο στον λαιμό του, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, για μια -όπως φαίνεται μέχρι στιγμής- ασήμαντη αφορμή.

Συγγενείς, συμμαθητές και φίλοι του άτυχου εφήβου είπαν χθες το τελευταίο «αντίο» στον μικρό Τάσο μέσα σε κλίμα απέραντης οδύνης. Σε ένα ολόκληρο χωριό ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει....

Όλοι προσπαθούν να εξηγήσουν το «γιατί», τί ήταν αυτό που έγινε και όπλισε το χέρι του δράστη να μπει στο σπίτι του και να πάρει ένα κουζινομάχαιρο και να πάει να σκοτώσει τον φίλο και συμμαθητή του.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Star, κάτοικοι του χωριού υποστήριξαν ότι οι δύο οικογένειες γνωρίζονται πολλά χρόνια και είχαν πολύ καλές σχέσεις.

Πάντως, ακόμα και έμπειροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ προσπαθούν να δώσουν εξηγήσεις και αναρωτιούνται για τις επιπόλαιες αλλά και τις ψύχραιμες κινήσεις του δράστη. Ήταν ο ίδιος ο οποίος αφού διέπραξε το έγκλημα, πήγε σπίτι του, πλύθηκε άλλαξε ρούχα και έπεσε για ύπνο.

Ενώ την άλλη ημέρα το πρωί, συμμετείχε μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού, στις έρευνες της αστυνομίας και κλαίγοντας ρωτούσε τους αστυνομικούς τί μπορεί να έχει συμβεί στον φίλο του.

Τί ισχυρίστηκε ο 14χρονος για την ενέργεια του - Ήταν θύμα bullying ή όχι ;

Τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη και έφτασε στο σημείο να σκοτώσει τον ίδιο του τον φίλο έδωσε ο 14χρονος κατά την ολιγόλεπτη παραμονή του στο εισαγγελικό γραφείο.

Όπως είπε ο νεαρός δράστης στους αστυνομικούς, εδώ και δύο χρόνια δεχόταν από το θύμα και άλλους φίλους του ένα ιδιότυπο bullying με προσβλητικές και μειωτικές εκφράσεις για τον ίδιο, αλλά και για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του. Μεταξύ άλλων ανέφερε:

"Για δύο χρόνια δεχόμουν προσβολές. Παρότι ήμασταν φίλοι, ο Τάσος με πείραζε και με κορόιδευε. Δεχόμουν φραστικές επιθέσεις για την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς μου. Μου έλεγε συνεχώς ότι ο πατέρας σου δεν είναι ικανός ούτε ένα καλό τρακτέρ να πάρει και δεν μπορούμε να αγοράσουμε γιατί είμαστε φτωχοί...".

Τι λέει ο συνήγορος του 14χρονου

Ο συνήγορος του 14χρονου Θεόδωρου Σιμόπουλου διατύπωσε την εκτίμησή του πως το παιδί είναι "υπό την επήρρεια κάποιου ψυχολογικού σοκ". Όπως ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, παρότι από τις συζητήσεις που είχε ο ανήλικος με την εισαγγελέα και την ανακρίτρια "δείχνει να έχει συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει, ο ίδιος διατηρεί τις επιφυλάξεις του".

Ο κ. Σιμόπουλος είπε επίσης πως ο 14χρονος έχει μετανιώσει για την πράξη του, υπογραμμίζοντας πως "όλα αυτά είναι θέμα περαιτέρω επαφής του και αντιμετώπισης της υπόθεσης από κάποιον ειδικό παιδοψυχολόγο".

Καβγάδισαν έντονα οι δύο φίλοι πριν γίνει το μοιραίο

Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι λεπτομέρειες που έρχονται στο «φως» αναφορικά με τον τρόπο τέλεσης της αποτρόπαιης πράξης, η οποία «πάγωσε» την κοινή γνώμη. Δράστης και θύμα αποχώρησαν μαζί -τα μεσάνυχτα του Σαββάτου- από το δημοτικό αναψυκτήριο της Γέφυρας, όπου διασκέδαζαν με την υπόλοιπη παρέα τους, αλλά φαίνεται ότι είχε προηγηθεί νωρίτερα μεταξύ τους καβγάς κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βάδιζαν μαζί, επιστρέφοντας ο καθένας στο σπίτι του, ο κατηγορούμενος ανέβηκε στο σπίτι του, προφασιζόμενος ότι πρέπει να πάει στην τουαλέτα, ενώ κάλεσε τον φίλο του να περιμένει προκειμένου να «τα βρουν».

Λίγη ώρα αργότερα, όμως, επέστρεψε με το κουζινομάχαιρο και το κάρφωσε στο λαιμό του άτυχου Τάσου. Μάλιστα, φαίνεται ότι επιχείρησε να πνίξει το θύμα του, με το οποίο πάλεψε στην προσπάθεια του άτυχου αγοριού να υπερασπιστεί τη ζωή του.

Μετανιωμένος δηλώνει ο ανήλικος - Ψυχολόγοι στο πλευρό του

Σύμφωνα με τον συνήγορό του, ο ανήλικος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ και δηλώνει μετανιωμένος για την πράξη του. Όπως επισήμανε, στο πλευρό του ανήλικου βρίσκονται ειδικοί ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ. και πρόθεση της οικογένείας του είναι να συνεχίσει να βρίσκεται υπό την παρακολούθηση παιδοψυχολόγου.

Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, σε ανήλικους δράστες που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και δεν έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους (όπως ισχύει στην περίπτωση αυτή), δεν επιβάλλεται στο στάδιο της ανάκρισης το μέτρο του περιορισμού σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων.

Ο ανακριτής όμως μπορεί να επιβάλει αναμορφωτικά μέτρα. Τα δικαστήρια που δικάζουν αυτές τις υποθέσεις είναι τα Δικαστήρια Ανηλίκων.

Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του 14χρονου, πρόθεση των οικείων του είναι, μετά την ανάκριση, να εγκαταλείψει ο ανήλικος το σπίτι του, στη Γέφυρα, και να συνεχίσει τη ζωή του κοντά σε συγγενικό πρόσωπο, σε άλλη περιοχή.

Πανούσης: Αμφισβητώ αν ήταν η αιτία το bullying

«Είναι πρωτόγνωρο. Εγώ κρατάω πολλές επιφυλάξεις σχετικά με το εάν έτσι έγιναν τα πράγματα» σημείωσε ο καθηγητής εγκληματολογίας και πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό σχετικά με το έγκλημα στη Θεσσαλονίκη. «Ο τρόπος με τον οποίο διέπραξε το έγκλημα εμένα με βάζει σε σκέψεις για το τι έχει συμβεί ακριβώς» τόνισε ο κ. Πανούσης επισημαίνοντας ότι «η υπόθεση θέλει ψάξιμo».

Αναφορικά με τα κίνητρα του δράστη ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία συσσώρευε οργή λόγω του bullying που του ασκούσαν οι συμμαθητές του, ο κ. Πανούσης σημείωσε ότι δεν πιστεύει αυτή τη θεωρία καθώς και ότι χρειάζεται ψυχική προετοιμασία για αυτή την πράξη.

«Είναι μια πράξη που δεν μπορεί να την κάνει εύκολα ακόμα και ο επικίνδυνος ο καθ’ έξιν εγκληματίας» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου