Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

17 πρόσωπα που δεν ήξερες ότι ήταν κατάσκοποι

Με αφορμή τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από την CIA το 1947, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιους διάσημους ανθρώπους που ίσως δεν ξέρατε ότι κάποια στιγμή στη ζωή τους υπήρξαν κατάσκοποι.



JOSEPHINE BAKER

Η διάσημη Γαλλίδα χορεύτρια που γεννήθηκε στην Αμερική εργάστηκε σαν κατάσκοπος για τη Γαλλική αντίσταση κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χρησιμοποίησε την ιδιότητά της σαν χορεύτρια και πλησίασε Ιταλούς και Ιάπωνες αξιωματούχους για να συλλέγει πληροφορίες.
Στη συνέχεια έκρυβε μηνύματα με αόρατη μελάνη στις παρτιτούρες της και βοηθούσε πολλούς αθώους να ξεφύγουν. Της απονεμήθηκε μετάλλιο από τη γαλλική κυβέρνηση και ήταν η πρώτη Αμερικανίδα που κηδεύτηκε στη Γαλλία με στρατιωτικές τιμές.


CARY GRANT

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποπτευόταν ότι υπήρχαν υποστηρικτές του Άξονα στη χώρα και ειδικότερα από τον κύκλο της σόου μπίζνες. Το γεγονός αυτό ώθησε τις μυστικές υπηρεσίες να προσεγγίσουν παραγωγούς και ηθοποιούς ζητώντας τους να συμβάλλουν στην ανακάλυψη τους. Ο Cary Grant ήταν ένας από αυτούς που προσέγγισαν.
Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη του ήταν ότι ο συνάδελφός του, ο Errol Flynn ήταν, όπως φημολογείται, υποστηρικτής των ναζί και έγραφε επιστολές υποστήριξης στον Χίτλερ.



JULIA CHILD

Πολύ πριν γίνει διάσημη σεφ και συγγραφέας βιβλίων γαλλικής μαγειρικής, η Julia Child εργαζόταν στο Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών.
Στην αρχή είχε προσληφθεί ως γραμματέας και στη συνέχεια ως ερευνήτρια για την ανάπτυξη ενός απωθητικού συστήματος για καρχαρίες προκειμένου να μην πλησιάζουν τα κήτη τα εκρηκτικά. Είχε εργασθεί επίσης στη Σρι Λάνκα και στην Κίνα όπου κατέγραφε απόρρητες πληροφορίες.



GRETA GARBO

Η Σουηδή ηθοποιός του Χόλιγουντ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες σταρ στις δεκαετίες του '20 και του '30. Ωστόσο, εντελώς ξαφνικά εγκατέλειψε τη μεγάλη οθόνη και αποσύρθηκε διακριτικά.
 Φημολογείται ότι την εποχή εκείνη άρχισε να συνεργάζεται με την περίφημη MI6 και συγκέντρωνε πληροφορίες για έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, το Σουηδό εκατομμυριούχο Axel Wenner-Gren. Λέγεται ότι είχε ρόλο κλειδί στην διαφυγή του φυσικού Niels Bohr από τη Κοπεγχάγη στη Βρετανία.
Ο Bohr στη συνέχεια ανέπτυξε την ατομική βόμβα.


ROALD DAHL

Ο συγγραφέας του περίφημου βιβλίου "Charlie and the Chocolate Factory" ήταν πιλότος της Βασιλικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι που ένα ατύχημα που παραλίγο να αποβεί μοιραίο τον κατέστησε ανίκανο να ξαναπετάξει. Αργότερα μετατέθηκε στην πρεσβεία της Αγγλίας στην Ουάσινγκτον σε διοικητική θέση κάνοντας προπαγάνδα υπέρ των βρετανικών θέσων σε αμερικανικές εφημερίδες. Ο Dahl απέκτησε γρήγορα τη φήμη του γόη στους γυναικείους κύκλους της υψηλής κοινωνίας και δημιούργησε φιλίες με ισχυρές γυναίκες και τις συζύγους σημαντικών ανδρών προκειμένου να ανακαλύψει αμερικανικά μυστικά και πληροφορίες.




IAN FLEMING

Ο δημιουργός του James Bond ήταν και ο ίδιος κατάσκοπος. Ο Fleming εργάστηκε ως μυστικός αξιωματούχος του Βρετανικού Ναυτικού εξασφαλίζοντας την επικοινωνία μεταξύ της ναυαρχίας και του τομέα των μυστικών υπηρεσιών που είχαν αναλάβει τον ευαίσθητο τομέα του σαμποτάζ πίσω από τις γραμμές του εχθρού.
Οι ικανότητές του ήταν μεγάλες και είχε εμπλακεί στο σχεδιασμό ενός οργανογράμματος για την ίδρυση του Γραφείου Στρατηγικών Υπηρεσιών, μια νεώτερη έκδοση της CIA που δημιουργήθηκε κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τον πρόεδρο Franklin Roosevelt.
Το 1942, τέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας κομμάντο που ονομαζόταν '30 Assault Unit' η οποία θα συνόδευε μονάδα του πεζικού με αποστολή
 την απόκτηση εγγράφων από το αρχηγείο του εχθρού.



NOEL COWARD

Ο επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, συνθέτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός και τραγουδιστής της δεκαετίας του '40 είχε εκπαιδευθεί μαζί με το Ian Fleming στη συγκεκαλλυμένη δράση στο περίφημο κέντρο αποκρυπτογράφησης Bletchley Park.
Στη συνέχεια διορίσθηκε επικεφαλής του γραφείου των Βρετανικών Μυστικών Υπηρεσιών στο Παρίσι και συνεργάστηκε με το Γαλλικό Υπουργείο Πληροφοριών. Μιλώντας για το κατασκοπευτικό του έργο κατά τον πόλεμο, ο Coward ανέφερε κάποτε,
“Το να είσαι διάσημος είναι η τέλεια συγκάλυψη.
 Ο κόσμος με θεωρούσε λίγο βλάκα... έναν ανέμελο playboy".


MARLENE DIETRICH

Υπήρξε μία από τις πιο λαμπερές παρουσίες τις δεκαετίες '30 και '40. Η ηθοποιός είχε γεννηθεί στη Γερμανία και θεωρείτο κατάσκοπος από τη νέα πατρίδα της, την Αμερική, παρά το γεγονός ότι έδινε παραστάσεις για τα αμερικανικά στρατεύματα κι ότι είχε εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία. Σύμφωνα με αρχεία του FBI τα οποία άνοιξαν σχετικά πρόσφατα, η διάσημη ηθοποιός παρακολουθείτο για κατασκοπία από το 1942 μέχρι το 1944 με εντολή του τότε διευθυντή J. Edgar Hoover. Η Dietrich επιχείρησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αξιωματούχων του FBI προτείνοντας να βοηθήσει τις αμερικανικές αρχές. Ο ρόλος της περιελάμβανε "τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με μυστικές δραστηριότητες στην Ευρώπη" ενώ βρισκόταν στο μέτωπο εμψυχώνοντας τα στρατεύματα.


CHRISTOPHER LEE

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ είχε προσληφθεί από τις Ειδικές Επιχειρήσεις, μια μυστική ομάδα η οποία είχε αναλάβει τα σαμποτάζ και την κατασκοπευτική δράση στην κατεχόμενη Ευρώπη κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι λεπτομέρειες των αποστολών του Lee παραμένουν απόρρητες μέχρι σήμερα. "Ήμουν στις Ειδικές Επιχειρήσεις κατά καιρούς αλλά δεν μας επιτρέπεται, να συζητάμε ούτε για παλαιότερες, ούτε για σημερινές ούτε για μελλοντικές επιχειρήσεις. Ας πούμε ότι ήμουν στις Ειδικές Επιχειρήσεις κι ας μείνουμε σε αυτό. Οι άνθρωποι ας φανταστούν ό,τι
 νομίζουν από κει και πέρα", είχε πει σε συνέντευξη του το 2011.


FRANK SINATRA

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι ο θρυλικός τραγουδιστής είχε στενές σχέσεις με τη μαφία, η συνεργασία του με τη CIA είναι ένα γεγονός που δεν γνωρίζουν πολλοί. Σύμφωνα με την κόρη του, οι μυστικές υπηρεσίες συμφώνησαν να παραβλέψουν τις διασυνδέσεις με τη μαφία με αντάλλαγμα να εργαστεί ως 'αγγελιαφόρος' της CIA μεταφέροντας έγγραφα και άτομα με το ιδιωτικό του τζετ από και προς τη χώρα.

HARRY HOUDINI

Ο μάγος των αποδράσεων βοήθησε σημαντικά τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Αγγλίας παρέχοντας πληροφορίες τις οποίες συγκέντρωνε στα ταξίδια που έκανε για τις παραστάσεις του σε όλη την Ευρώπη. Είχε ένα σημαντικό αριθμό θαυμαστών στις ανώτερες κοινωνικά τάξεις στη Γερμανία και στη Ρωσία οι οποίοι του εκμυστηρεύονταν μυστικά που αφορούσαν στον πόλεμο, κατά τη διάρκεια διαφόρων κοινωνικών εκδηλώσεων μετά τις παραστάσεις του, τα οποία ο Houdini στη συνέχεια αποκάλυπτε στις μυστικές υπηρεσίες.



ARTHUR J. GOLDBERG

Ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ εργάστηκε για τις Ειδικές Επιχειρήσεις στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών απείχε από τα καθήκοντά του και ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών πίσω από τις γραμμές του εχθρού σε όλη την Ευρώπη.



JOHN FORD

Ο πολυβραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης υπήρξε αξιωματικός του Ναυτικού πριν ξεκινήσει να ασχολείται με τον κινηματογράφο.
Ενώ εργαζόταν ως μυστικός πράκτορας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ενημέρωσε την υπηρεσία του για την πιθανή παρουσία ιαπωνικού πλοίου κοντά στα παράλια της Μπάχα στο Μεξικό. Αργότερα, ο Ford σκηνοθέτησε πολλές προπαγανδιστικές πολεμικές ταινίες.




CHARLES LUCIANO

Ο αρχηγός μιας πανίσχυρης ιταλικής οικογένειας, ο Charles "Lucky" Luciano ήταν ο αναμφισβήτητος ηγέτης του οργανωμένου εγκλήματος στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ τη δεκαετία του '40. Ωστόσο, καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση για σωματεμπορία.
Οι αρχές του πρότειναν να εργαστεί ως μεσάζων για την ανακάλυψη πληροφοριών σχετικά με τους σαμποτέρ που βύθισαν ένα γαλλικό πλοίο στη Νέα Υόρκη με αντάλλαγμα τη μείωση της ποινής του.
Η συνεργασία αποδείχθηκε επιτυχής και οι αρχές κατέφυγαν ξανά στις υπηρεσίες του διαβόητου
μαφιόζου πριν την εισβολή των συμμάχων
 στη Σικελία. Ο Luciano αφέθηκε ελεύθερος εκτίοντας
 μόλις 10 χρόνια από την ποινή του και απελάθηκε στην Ιταλία.


MOE BERG

Ο Berg ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Princeton στις σύγχρονες γλώσσες ενώ είχε και πτυχίο νομικών σπουδών από το Πανεπιστήμιο Columbia.
Ο Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ θεωρείτο από τους ευφυέστερους παίκτες της εποχής εκείνης.
Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε στις Ειδικές Επιχειρήσεις όπου μία από τις αποστολές του ήταν να δολοφονήσει τον Werner Heisenberg, τον αρχηγό του σχεδίου της ατομικής βόμβας των ναζί. Το σχέδιο τελικώς ματαιώθηκε.



STERLING HAYDEN

Ο ψηλός, γοητευτικός ηθοποιός θεωρείτο "ο ομορφότερος άνδρας ηθοποιός" από την Paramount Pictures. Ωστόσο, αφού εμφανίστηκε σε δύο ταινίες, ο Hayden κατετάγη στο Ναυτικό με το όνομα John Hamilton. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μυστικός πράκτορας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρόλος του περιελάμβανε την αποστολή προμηθειών σε αντιστασιακές ομάδες κατά των ναζί στη Γιουγκοσλαβία και στην Κροατία.



 msn




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου