Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΝΦΙΑ: Προσοχή στα λάθη που αυξάνουν τον φόρο

Μπορεί να έχει αυξηθεί ο φόρος για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, είναι όμως πολλοί εκείνοι που κινδυνεύουν με επιπλέον φόρο λόγω λαθών στη συμπλήρωση των χαρακτηριστικών των ακινήτων.
Μέχρι τις 29 Ιουλίου οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν το Ε9 καταβάλλοντας μόνο το μισό πρόστιμο που προβλέπει η νομοθεσία.

Τα λάθη που αυξάνουν τον φόρο:

- Λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων με αποτέλεσμα να χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος

- Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

- Λανθασμένη δήλωση ακινήτων στα οποία υπάρχει επικαρπωτής. Σημαντικό σε αυτήν την περίπτωση είναι να δηλώνεται το σωστό έτος γέννησης του επικαρπωτή διότι από την ηλικία του εξαρτάται και το ποσοστό του φόρου του ακινήτου το οποίο θα χρεωθεί σε αυτόν και αντίστοιχα το ποσοστό του φόρου που θα χρεωθεί στον ψιλό κύριο. Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο επικαρπωτής έχει περάσει το 80ο έτος της ηλικίας του, τότε ο ίδιος πληρώνει μόνο το 10% του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στο ακίνητο και ο ψιλός κύριος το υπόλοιπο 90%.

- Λάθη στην επιφάνεια, την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας) και τον όροφο είναι πολύ συνηθισμένα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.


Τα πρόστιμα:

Το πρόστιμο για τη διόρθωση των λαθών είναι 100 ευρώ αλλά μέχρι τι 29 Ιουλίου μειώνεται κατά 50% στα 50 ευρώ. Υπάρχει όμως μια κρίσιμη λεπτομέρεια το πρόστιμο επιβάλλεται ανά διόρθωση ετήσιας περιουσιακής κατάστασης ανεξαρτήτως των ετών που αλλάζει η περιουσιακή κατάσταση. Για παράδειγμα, αν ένας ιδιοκτήτης διορθώσει την επιφάνεια μιας ιδιοκτησίας και το έτος έκδοσης οικοδομικής αδείας μιας άλλη ιδιοκτησίας στο ίδιο έτος (π.χ. 2010) και η διόρθωση επαναληφθεί σε όλα τα επόμενα έτη τότε πληρώνει πρόστιμο μόνο 50 ευρώ. Αν όμως η δεύτερη διόρθωση αφορά άλλο έτος (π.χ. 2012) τότε θα πληρώσει διπλό πρόστιμο, δηλαδή 100 ευρώ. Μετά τις 29 Ιουλίου θα πληρώσει 100 και 200 ευρώ αντίστοιχα.



newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου