Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

"Καυτό" καλοκαίρι για τον εμπορικό κόσμο της Κοζάνης εν μέσω αυξήσεων!

"Καυτό" προμηνύεται το καλοκαίρι και για τον εμπορικό κόσμο της Κοζάνης, μιας και το μπαράζ αυξήσεων στην αγορά με τους έμμεσους φόρους και την αύξηση του Φ.Π.Α. έχουν βάλει "φωτιά" στις τσέπες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης και την πτώση του τζίρου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά  ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης Δημήτρης Αθανασιάδης : "Η αύξηση του ΦΠΑ επηρεάζει την ένδυση, υπόδηση, επηρεάζει τον εμπορικό κόσμο, επιβαρύνει τα νοικοκυριά της χώρας μας. Δεν βρίσκεται στον σωστό δρόμο η επιβολή των ΦΠΑ γιατί όταν το ΦΠΑ ήταν στο 19% το κράτος ετησίως εισέπραττε 23.6 δις (στοιχεία της ΕΣΕΕ). με το ΦΠΑ στο 21% η είσπραξη για το κράτος έπεσε στα 19 δις ευρώ . Όταν το ΦΠΑ σκαρφάλωσε στο 23% τότε οι εισπράξεις για το κράτος έπεσαν ετησίως στα 16 δις ευρώ και τώρα με το 24% κανείς δεν ξέρει πόσο θα πάνε οι εισπράξεις του κράτους. Πέφτουν οι εισπράξεις του κράτους και θα πρέπει να παρθούν έκτακτα μέτρα. Επιβαρύνονται τα νοικοκυριά και μειώνεται η καταναλωτική δύναμη. πως περιμένουμε να κινηθεί η αγορά και τι αντοχές έχει, πλέον, ο ελληνικός λαός για να ανταπεξέλθει σε όλα τα πρόσθετα μέτρα". 
Ο ίδιος σημείωσε πως με το ΦΠΑ επιβλήθηκαν έμμεσοι φόροι και το καλοκαίρι αναμένεται "καυτό", από πλευράς ΕΝΦΙΑ, έμμεσων φόρων, φόρων εισοδήματος, οικονομικοί φόροι. Εν μέσω του δυσμενούς κλίματος ευχήθηκε να κινηθεί η αγορά και ο τουρισμός, σημειώνοντας ωστόσο πως η τοπική αγορά κινείται πτωτικά, όπως κινήθηκε και το Πάσχα : "Επηρεάζεται η ψυχολογία του κόσμου, δεν έχει αγοραστική δύναμη και όσοι έχουν κάποια χρήματα να ξοδέψουν, δεν το κάνουν για λόγους ψυχολογίας" τόνισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε πως πλέον υπάρχουν προσφορές στα καταστήματα όλη τη διάρκεια του χρόνου, ωστόσο οι καταστηματάρχες είναι σε δεινή κατάσταση, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες τους. " Θα πρέπει η αγορά να ομαλοποιηθεί. Συρρικνώνεται το εισόδημα και η κατανάλωση. Πάμε με ένα μπαράζ αυξήσεων στους έμμεσους φόρους, το καταναλωτικό κοινό είναι εξαντλημένο. Η κρίση ξεκίνησε προ εξαετίας και αντί να παρθούν μέτρα να τονωθεί η οικονομία, γίνεται το αντίθετο" κατέληξε.  

Ποια βασικά είδη και υπηρεσίες είναι ακριβότερα 

«Μπαράζ» αυξήσεων επιφέρει από την Τετάρτη, η αύξηση του ΦΠΑ από 23% σε 24%  Σύμφωνα με το νομοσχέδιο από την 1η Ιουνίου:

- Οι αυξήσεις του ΦΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν ευρύτερες αλυσιδωτές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα πρώτης ανάγκης. 
•    στην σταθερή και κινητή τηλεφωνία
•    σε κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές- Ψωμί τοστ, Μπισκότα- Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ- Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμούς
•    Ρούχα- Παπούτσια
•    Καύσιμα
•    Ηλεκτρονικά- Ηλεκτρικά είδη
•    Εστιατόρια 
•    Μεταφορές κλπ.
- Θεσπίζεται τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

- Αυξάνεται ο ΕΦΚ στην μπίρα σε 5 ευρώ ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας ( από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Επίσης αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα, ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στη μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως. Οι λιανικές τιμές αναμένεται να επιβαρυνθούν κατά 20 λεπτά το κουτάκι.

- Εφαρμόζονται νέα τέλη ταξινόμησης στα αυτοκίνητα τα οποία συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα. Από 1η Ιουνίου τα τέλη ταξινόμησης των Ι.Χ. θα υπολογίζονται με βάση την λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους. 
Για εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως 100 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θεσπίζεται έκπτωση στα τέλη ταξινόμησης 5%. 
- Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αυξάνεται από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 700 ευρώ. Η επίπτωση επί της τελικής τιμής εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης των 5 λεπτών ανά λίτρο.
Στο πετρέλαιο κίνησης, ο φόρος αυξάνεται από τα 330 στα 410 ευρώ το λίτρο (εκτιμάται ότι επιβάρυνση θα ανέλθει σε 8 λεπτά ανά λίτρο).
Στο πετρέλαιο θέρμανσης ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ ( επιβάρυνση έξι λεπτών ανά λίτρο).
Στα υγραέρια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καύσιμα κινητήρων ο ΕΦΚ αυξάνεται από 330 σε 430 ευρώ ανά χιλιόλιτρο ενώ από την 1η Ιουνίου απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Διόδια
Ανατιμήσεις στα διόδια φέρνει η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 24%, οι οποίες κυμαίνονται από 5 έως 10 σεντς ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. 

Από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή /και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού.

Σημειώνεται ότι από 1η Ιουλίου 2017 θεσπίζεται ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος και  φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου