Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Λεφτά τέλος: Παγώνει η χρηματοδότηση ΕΕ στην Ελλάδα. Έγγραφο

Η ΕΕ θα σταματήσει όλες τις πληρωμές προς την Ελλάδα από το Ταμείο Συνοχής για τα προγράμματα 2014 – 2020.

Την αποκάλυψη αυτή κάνει το New Europe αποκαλύπτοντας σχετικό έγγραφο υπογεγγραμένο από τον Γουόλτερ Ντεφάα, Γενικό Διευθυντή για την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Αιτία της απόφασης αυτής είναι η έρευνα που είναι σε εξέλιξη έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού που έχει να κάνει με πιθανή χειραγώγηση των διαγωνισμών για μεγάλα έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Η επιστολή αυτη κυκλοφόρησε εσωτερικά στα στελέχη της ΕΕ στις 17 Ιουνίου, αλλά η ανακοίνωση της απόφασης δεν αναμένεται πριν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ολοκληρώσει το ταξίδι του στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά σίγουρα πριν την εξέταση της υπόθεσης στις 21 Ιουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση του «New Europe» αναφορικά με το εάν ο κ. Γιούνκερ έχει συζητήσει το θέμα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ή για το ύψος των κονδυλίων που «παγώνουν» με την απόφαση αυτή.

Σύμφωνα με την επιστολή, οι ελληνικές αρχές που εργάζονται για την υπόθεση αυτή έχουν «ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετείχαν στη σύμπραξη μεγάλων εταιριών κατασκευής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.»

Το «καρτέλ» ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989, στον τομέα της οδοποιίας, των σιδηρόδρομων, του μετρό, και στα έργα παραχώρησης.

Ο Γενικός Διευθυντής επιβεβαιώνει ότι ορισμένα από αυτά τα έργα «έχουν σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της ΕΕ».

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του «New Europe», αξιωματούχος στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού χαρακτήρισε το έγγραφο αυτό ως «ένα από τα χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα που κυκλοφορούν», και ενημέρωσε ότι υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν σκοπεύουν να «χειριστούν το θέμα με αυτόν τον τρόπο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου