Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η συνήθεια που διπλασιάζει τον κίνδυνο για τις γυναίκες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μία χρόνια πάθηση, η οποία προκαλεί φλεγμονή κυρίως στις αρθρώσεις, αλλά μπορεί να παρουσιαστεί και σε άλλα όργανα του σώματος.
Οι επιστήμονες αναζήτησαν τις αιτίες που οι γυναίκες προσβάλλονται από ρευματοειδή αρθρίτιδα τρεις φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Για το λόγο αυτό εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 31.000 γυναικών.

Από αυτές οι 158 εμφάνισαν ρευματοειδή αρθρίτιδα. Όπως αποφάνθηκαν οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ καφέ την ημέρα είχαν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ όσες έπιναν κανονικό καφέ δεν κινδύνευαν περισσότερο από τη νόσο.

Επικίνδυνο ήταν και το τσάι, καθώς όσες κατανάλωναν περισσότερα από τρία φλιτζάνια ημερησίως είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η οικογενειακή κατάσταση και η λήψη ορμονικών φαρμάκων, αλλά η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα παρέμεινε παρά τους υπόλοιπους παράγοντες, όπως τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Μίκουλς.

Σε ανάλογη έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης στη Μασαχουσέτη εξέτασαν παράγοντες που πιθανόν σχετίζονται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα σε ένα συνολικό δείγμα 64.000 μαύρων γυναικών που παρακολουθήθηκαν από το 1995.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Τίμοθι ΜακΑλιντον, δήλωσε ότι η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη τετραπλασιάζει την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, αλλά δημιουργεί έντονο προβληματισμό το γεγονός ότι ο κοινός καφές, που είναι παρόμοιος, δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα.



  onmed

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου