Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Η Ελβετία γίνεται η πρώτη χώρα που μέσω δημοψηφίσματος οι πολίτες της θα αποφανθούν για την εφαρμογή ενός Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος χωρίς όρους και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ( Universal Basic Income -UBI).

Θα επιχειρήσουμε να εξηγήσουμε τί είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα θετικά και τα αρνητικά, όπως και τους υπερασπιστές και τους πολέμιους ενός τέτοιου μέτρου.

Τί είναι Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα;

Επί του παρόντος τα κρατικά επιδόματα, που παίρνουν οι πολίτες βασίζονται στο ύψος των αποδοχών τους.

Υπάρχουν διαφόρων ειδών μοντέλα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, που εφαρμόζονται από χώρα σε χώρα.

Στο δημοψήφισμα της Ελβετίας δεν έχει καθοριστεί ακόμη το ύψος της συγκεκριμένης παροχής, αλλά οι υποστηρικτές του εγχειρήματος κάνουν λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα, περί τα 2.260 € για τους ενήλικες και 560 € για τα παιδιά.

Γιατί έρχεται τώρα στην επιφάνεια;

Η επικαιροποίηση του ζητήματος, που προκαλεί πολλές διαμάχες οφείλεται στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελβετία την Κυριακή 5 Ιουνία, για το αν θα πρέπει να υπάρχει ή όχι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στη χώρα.

Εκεί οι πολίτες μπορούν να θέσουν ένα θέμα σε δημοψήφισμα αρκεί να έχει την στήριξη μέσω 100.000 υπογραφών.

Παρά το γεγονός ότι η Ελβετία είναι η πρώτη χώρα, που θέτει το ζήτημα του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε δημοψήφισμα, το ερώτημα έχει τεθεί επί της αρχής κι όχι με τις λεπτομέρειές τους.

Τα επιχειρήματα των υπερμάχων;

Οι θιασώτες της εφαρμογής ενός τέτοιου μέτρου θεωρούν ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται η φτώχεια και η ανισότητα, ενώ ταυτόχρονα εξαφανίζονται οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.

Έτσι όπως αναφέρουν, θα αυξηθεί εντυπωσιακά κι ο βαθμός ελευθερίας ενός πολίτη να επιλέξει την εργασία της αρεσκείας του και να επιδιώξει τον επιθυμητό ρόλο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ένα επιπλέον επιχείρημα, που αναφέρουν είναι ότι οι νέες γενιές θα έχουν μεγαλύτερη άνεση χρόνου για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, όπως και ότι θα γεφυρωθεί το μισθολογικό χάσμα ανδρών-γυναικών.

Η οργάνωση Basic Income Earth Network αναφέρει: «Είναι η ανικανότητα καταπολέμησης της ανεργίας μα συμβατικά μέσα, που οδήγησε εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία στο να ληφθεί σοβαρά η ιδέα στην Ευρώπη από μία σειρά ακαδημαϊκών και οργανισμούς. Κοινωνική και οικονομική πολιτική δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ανεξάρτητα και το βασικό εισόδημα ολοένα και περισσότερο θεωρείται ως ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να συμφιλιωθούν δύο βασικοί σκοποί: η ανακούφιση της φτώχειας και η εργασίας για όλους.

Μήπως είναι ένα καλοφτιαγμένο παραμύθι;

Κάποιοι από τους επικριτές αποκαλούν το όλο ζήτημα σοσιαλιστικό παραμύθι, υποστηρίζοντας πως έτσι θεσμοθετείται η αποθάρρυνση αναζήτησης εργασίας, αφού πλέον ο καθένας θα έχει αρκετά χρήματα για να καλύπτει τις ανάγκες του.

Ένα άλλο βασικό επιχείρημά τους είναι πως πρόκειται για κάτι δυσβάσταχτο για τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αφού θα σημάνει και τεράστια αύξηση στην φορολογία.

Μία τέτοια κίνηση θα σημάνει φυγή επιχειρήσεων από την χώρα, προκειμένου να βρουν φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον και ταυτόχρονα αύξηση μεταναστευτικών ροών για να εκμεταλλευθούν τα νέα δεοδμένα.

Άλλες χώρες που σκέφτονται την θέσπισή του

Η Φινλανδία σκοπεύει από τις αρχές του 2017 να το θέσει σε πιλοτική μορφή.

Τον περασμένο μήνα το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά πέρασε ψήφισμα για την ανάπτυξη μίας στρατηγικής μείωσης των επιπέδων φτώχειας παρέχοντας ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Στην Ολλανδία η πόλη της Ουτρέχτης θα προχωρήσει σε ένα ανάλογο πείραμα μαζί με το τοπικό πανεπιστήμιο.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Ποιοί το πρωτοανέφεραν

Ο Γερμανός φιλόσοφος Έριχ Φρομ είπε: «Το εγγυημένο εισόδημα όχι μόνο θα εγκαθιδρύσει την ελευθερία ως πραγματικότητα κι όχι ως ένα σύνθημα, αλλά επίσης θα θέσει και μία αρχή βαθιά ριζωμένη στις δυτικές θρησκείας και στις ανθρωπιστικές παραδόσεις: ο άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει ανεξαρτήτως!»

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, μέγας αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είπε: Η λύση στην φτώχεια είναι να την εξαφανίσουμε άμεσα μέσω ενός ευρέως συζητούμενου μέτρου: το εγγυημένο εισόδημα…Είναι πολύ πιθανό να βρούμε ότι τα προβλήματα της στέγασης και της εκπαίδευσης αντί να προηγούνται της καταπολέμησης της φτώχειας».

Ο Ντέκλαν Γκάφνι, πρώην σύμβουλος πολιτικής του Κεν Λίβινγκστον, πρώην δημάρχου του Λονδίνου είπε: «Υπόσχεται ένα διαχωρισμό εργασίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αγορά, που δεν είναι ούτε εφικτός, ούτε επιθυμητός, στον οποίον ο ρόλος της κυβέρνησης για την διασφάλιση της οικονομικής ασφάλειας είναι η αναδιανομή τους εισοδήματος και στην συνέχεια να αποτραβηχτεί».



euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου