Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Υπερψηφίστηκε η απλή αναλογική και δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη

Υπερψηφίστηκε από τη Βουλή χωρίς όμως τους 200 ψήφους η απλή αναλογική και η καθιέρωση δικαιώματος ψήφου στα 17 έτη.

Με 179 Ναι και με πολλές κόντρες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου της Βουλής πέρασε η απλή αναλογική αλλά όχι στην εφαρμογή του από την αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση, όπότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

"Ναι" επί της αρχής του νομοθετήματος ψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων.

Την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ψήφισαν 179 βουλευτές κατά την διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Ειδικότερα, οι 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕλ, οι 15 του ΚΚΕ, οι 9 της Ένωσης Κεντρώων, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος.

Ωστόσο, το ΚΚΕ καταψήφισε την διάταξη που προβλέπει τη διατήρηση του 3% ως ορίου εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή. Για την ίδια διάταξη ο οικολόγος συνεργαζόμενος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς ψήφισε “παρών”.

Ειδικότερα, στην ψηφοφορία ψήφισαν 281 βουλευτές. Το άρθρο 1 (ψήφος στα 17) συγκέντρωσε 180 “ναι”, 81 “όχι”, 20 “παρών”, το άρθρο 2 (απλή αναλογική) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 83 “όχι”, 19 “παρών”, το άρθρο 3 (διατήρηση ορίου 3%) συγκέντρωσε 163 “ναι”, 101 “όχι”, 17 “παρών”, το άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι”, 16 “παρών”, το άρθρο 5 (έναρξη ισχύος των ρυθμίσεων) συγκέντρωσε 179 “ναι”, 86 “όχι” και 16 “παρών”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού κατέγραψε σημαντικές διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή του κόμματος. Οι Σπύρος Λυκούδης, Σπύρος Δανέλλης και Γρηγόρης Ψαριανός ψήφισαν «παρών» στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Ο Γιώργος Αμυράς, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισαν «παρών» στην μείωση του ορίου του εκλογικού δικαιώματος στα 17 έτη. Ο Αχμέτ Ιλχάν ψήφισε ωστόσο “παρών” και στη διατήρηση για το κατώφλι 3% εισόδου στη Βουλή.

Κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς «πρώτη φορά εκλογικός νόμος κατατίθεται με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας και βρίσκεται πέρα από σκοπιμότητες που η κυβερνητική πλειοψηφία προσδοκά».

Απαντώντας στις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο πρωθυπουργός είπε πως «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε και δεν έχει Μπαλτάκους που συνομιλούν κρυφά με την Χρυση Αυγή για να κρατηθούν στην εξουσία».

«Κύριε Μητσοτάκη πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;», ρώτησε ο κ. Τσίπρας.«Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι. Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις», πρόσθεσε.

«Κύριε Μητσοτάκη εξαντλήσατε όλες τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Όταν μετά από μήνες προσπαθειών αποφασίσαμε να διεξαχθεί ο διαγωνισμός από την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, υιοθετήσατε το αίτημα της διαπλοκής για εκλογές», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και συμπλήρωσε: «Να φύγουμε εμείς για να γλιτώσουν αυτοί. Να είστε βέβαιοι ότι ούτε εμείς θα φύγουμε, ούτε αυτοί θα γλιτώσουν. Θα είμαστε εδώ ως το 2019 και μετά το 2019 με την ψήφο του λαού».

Υπεραμυνόμενος της ψήφου στα 17 υποστήριξε πως αποτελεί κίνητρο για τους νέους και τις νέες να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, αλλά να βγουν μπροστά παίρνοντας την ζωή τους στα χέρια τους.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, λέγοντας: «Δεν κατανοώ αυτό που συμβαίνει με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Θα μπορούσαν να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο. Αλλά προτιμάτε το ρόλο του συμπληρώματος της δεξιάς του κ. Μητσοτάκη και διαπράττετε ιστορικό ατόπημα. Αρνείστε τους ίδιους σας τους εαυτούς. Αλλά μας κάνετε ένα μεγάλο δώρο, αποκαλυπτόμενοι στο λαό, που θα σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος που ξεκίνησε το '74 και είχε τα στοιχεία του δικομματισμού που γνωρίσαμε. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα. Από έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας», είπε καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας.

Για μικροκομματικές μεθοδεύσεις, σχέδιο ακυβερνησίας και πολιτικό αμοραλισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο.


«Οδεύετε σε μια βαριά ήττα στις επόμενες εκλογές και γι’ αυτό προσπαθείτε να στερήσετε την εξουσία από τη ΝΔ» είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: «Θέλουνε ακυβερνησία και παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς επειδή ξέρουν ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα ηττηθούν κατά κράτος, και προσπαθούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην εξουσία ακόμη και από θέση μειοψηφίας».

Ο εκλογικός νόμος δεν θα ισχύσει, γιατί θα βρει απέναντι μία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων που θα ακυρώσουν στο σχέδιο για ακυβερνησία στην επόμενη Βουλή, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία. Σημαίνει πολιτική αστάθεια. Σημαίνει αναταραχή. "Μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση" φέρεται να είπε πρόσφατα ο κύριος Τσίπρας επαναλαμβάνοντας τη ρήση του Μάο. Και πράγματι αυτόν το στόχο του τον υπηρετεί πλήρως με τη σημερινή κυβερνητική πρόταση», πρόσθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. «Με την απλή αναλογική, η πολιτική διαδικασία εκφυλίζεται σε ένα ατελείωτο αλισβερίσι πιέσεων και εκβιασμών. Πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να ράψουν για τον εαυτό τους κοστούμι ρυθμιστή πάνω στα ερείπια της διαλυμένης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Και τα κυβερνητικά σχήματα που προκύπτουν, αντί να προωθούν την επιθυμητή συναίνεση, οδηγούν σε κυβερνήσεις ελάχιστου κοινού παρονομαστή. Και ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής δεν είναι η παραγωγή πολιτικής και η ανάληψη ευθύνης για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων, αλλά η μοιρασιά της εξουσίας με όρους ανατολίτικου παζαριού».

«Αλήθεια, πόσο πολιτικά έντιμο είναι να αλλάζετε τους κανόνες του παιχνιδιού τώρα που δεν σας βολεύουν; Και υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ήττας στις επερχόμενες εκλογές από την αλλαγή του εκλογικού νόμου; Και αφού κόπτεστε τόσο πολύ για την απλή αναλογική γιατί δεν αλλάξατε τον εκλογικό νόμο το 2015; Αν τα κίνητρά σας είναι ιδεολογικά γιατί δεν το κάνατε στην πρώτη σας κοινοβουλευτική περίοδο; Ιδίως, καθώς υπήρχε και σχετική κατατεθειμένη πρόταση από άλλο κόμμα της αντιπολίτευσης που θα εξασφάλιζε κατά πάσα πιθανότητα τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της απλής αναλογικής. Γιατί απορρίψατε εκείνη την πρόταση και πήγατε στις εκλογές με το ισχύον σύστημα; Προφανώς διότι ξέρατε ότι σας βολεύει. Αυτός είναι ο ορισμός του τυχοδιωκτισμού των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Όχι ιδεολογία. Κυνικός, φθηνός τυχοδιωκτισμός. Δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να μην το πιστεύει αυτό. Πολιτικός αμοραλισμός. Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών που εισηγείται σήμερα την απλή αναλογική, μέχρι πρότινος δήλωνε ότι "απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία"», σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Κατά τον αρχηγό της αντιπολίτευσης η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο εξυπηρετεί έναν σκοπό: την προσπάθεια της Κυβέρνησης να μεταθέσει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης από τη σκληρή οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα στο πεδίο των θεσμικών παρεμβάσεων. «Αλλά δυστυχώς για την Κυβέρνηση και για τη χώρα "το οικονομικό πεπρωμένο φυγείν αδύνατον". Ο λογαριασμός της καταστροφικής διαπραγμάτευσης έχει ήδη έρθει. Οι πολίτες υπέβαλαν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται και το ΕΚΑΣ να κόβεται. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ έρχεται μετά το καλοκαίρι. Επιχειρήσεις χρεοκοπούν κάθε μέρα. Εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους. Η οικονομία αγκομαχά υπό το βάρος των υπερβολικών φορολογικών επιβαρύνσεων. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δεν μπορούν να πάνε διακοπές. Επενδύσεις δεν γίνονται. Ένα κλίμα συλλογικής κατάθλιψης έχει επικαθήσει ως τοξικό νέφος πάνω στη χώρα», τόνισε.


«Πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ένα δημοψήφισμα παρωδία, μνημείο πολιτικού αμοραλισμού και τυχοδιωκτισμού. Ακολούθησαν οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις με σκοπό τον έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η κατάφορα αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον αγαπημένο υπουργό του κ. Τσίπρα, τον κ. Παππά. Οι απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη που επιβεβαιωθήκαν πλήρως και από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους. Ο ανεξάντλητος διορισμός κολλητών και φίλων με σκοπό τον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Και τώρα η πρόταση για απλή αναλογική. Σαν βομβιστής ο κ. Τσίπρας θέλει να είναι σίγουρος ότι με την αποχώρησή του από την εξουσία θα έχει βάλει εκρηκτικό μηχανισμό στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Δεινή η κοινοβουλευτική ήττα της κυβέρνησης

«Η Κυβέρνηση σήμερα θα υποστεί μια μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα. Η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές. Και αυτή είναι μια καλή εξέλιξη, όχι για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά για την ίδια τη Δημοκρατία. Η χώρα δεν χρειάζεται απλή αναλογική, αλλά απλή λογική. Να γίνουμε ξανά μια κανονική χώρα. Να ξαναβρούμε την αυτοπεποίθησή μας ως λαός. Η οικονομία να βρει ξανά το ρυθμό της. Να μειωθούν οι φόροι για να αναπνεύσουν οι πολίτες. Να στηριχθεί η μέση ελληνική οικογένεια. Να δοθεί πραγματική ελπίδα στους αδύναμους. Να υπάρξει διαφάνεια, δικαιοσύνη, αξιοκρατία και αλληλεγγύη για όλους. Σταθερότητα και όχι ακυβερνησία. Δημοκρατική εναλλαγή και όχι αιώνιοι συγκυβερνήτες. Καθαρές προγραμματικές πολιτικές συμφωνίες και όχι καιροσκοπικά παζάρια. Δημοκρατικές λύσεις και όχι τα άκρα σε ρόλο ρυθμιστών», κατέληξε ο κ.Μητσοτάκης.

Σφοδρή αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Βούτση

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο πρόεδρος της Βουλής πήρε το λόγο για να απαντήσει «επί προσωπικού» στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για φλερτ με τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να κερδίσει ψήφους.

«Επί είκοσι ημέρες διακινείτε μια πολιτική αθλιότητα εναντίον μιας μεγάλης πλειοψηφίας που στηρίζει την απλή αναλογική», είπε ο Νίκος Βούτσης.

Και τόνισε: «Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας, είπε πως το Μαξίμου διέρρεε αριθμητικά σενάρια συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για την υπερψήφιση του εκλογικού νόμου.

«Ρωτώ και εσάς και τον κ. πρωθυπουργό, αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους μαζί με τη Χρυσή Αυγή, θα ίσχυε - ναι ή όχι; - ο εκλογικός νόμος; Το Μαξίμου διέρρεε αριθμούς συμπεριλαμβάνοντας και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Τα εννοούσατε ή όχι;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.


Αντιπαράθεση Τσίπρα - Γεννηματά και παρέμβαση Καμμένου

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί η συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν ανάμεσα στον πρωθυπουργό και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά ότι με ύβρεις προσπαθεί να υπερασπιστεί τις επιλογές της και τόνισε ότι στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον εκλογικό νόμο έχασε την ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ηγέτης με στόφα.

Αφορμή για την αντίδραση του πρωθυπουργού στάθηκε η επίθεση που του εξαπέλυσε η κ. Γεννηματά, ότι κυβερνά με ακροδεξιά απόφυση.

Η αναφορά της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την αντίδραση του Πάνου Καμμένου που αντέτεινε ότι η ίδια «είναι παρά φύση σοσιαλίστρια».

«Το μπόνους των 50 εδρών, κύριε πρωθυπουργέ, εσείς το διατηρείτε.

Ακέραια έχετε την ευθύνη γιατί δεν επιδιώξατε ευρύτερες συναινέσεις», είπε η κ. Γεννηματά, απαντώντας στα όσα νωρίτερα είχε καταλογίσει ο Αλέξης Τσίπρας στο κόμμα της, για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει τον εκλογικό νόμο.

«Πέρυσι δεν στηρίξατε τις αλλαγές που σας προτείναμε στο εκλογικό σύστημα με τη δικαιολογία -γιατί έτσι σας βόλευε για να καθαρίσετε το κόμμα σας από τους συνοδοιπόρους σας- ότι η χώρα είναι σε κρίση. Και κάνατε εκλογές», ανέφερε η κ. Γεννηματά

Και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός του μπόνους δεν μπορεί να γίνεται τιμητής. Εμείς είμαστε κόμμα της κεντροαριστεράς με μακρά ιστορία σε μεγάλες αλλαγές, και όχι ένα κόμμα που κυβερνά με τη δεξιά απόφυση. Μιλάτε εσείς που πήρατε τους καριερίστες και τους αριβίστες στο κόμμα σας».

«Να είστε πολύ πιο προσεκτικός, κύριε πρωθυπουργέ, γιατί δεν έχετε αξιοπιστία και κύρος. Δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης. Δεν σας ενδιαφέρει ούτε η απλή αναλογική ούτε η συνεννόηση, γιατί δυο φορές επιδιώξατε να κυβερνήσετε με το κόμμα της ακροδεξιάς και δεν επιδιώξατε με άλλα κόμματα» κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου