Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Επώνυμες και ανώνυμες αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Τραγικές ανθρώπινες ιστορίες

Οι περισσότεροι επιστήµονες το λένε πλέον καθαρά. Η τροµακτική αύξηση των αυτοκτονιών στα χρόνια µας οφείλεται κυρίως στην οικονοµική κρίση. Η ιστορία, αλλά και η σημερινή πραγματικότητα το έχουν αποδείξει.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος και οι εκρηκτικές αλλαγές που σημειώνεται πολλοί ανατρέχουν στη Μεγάλη Ύφεση, Στις 24 Οκτωβρίου του 1929, στη Wall Street, όπου βρίσκεται η έδρα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, έγινε αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Αποτέλεσμα ο πανικός.


Μέσα σε λίγες ώρες, οι τιμές κατρακύλησαν κάτω και από την πραγματική τους αξία και χάθηκε επενδυμένη υπεραξία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα στην ίδια μέρα, καταστράφηκαν 50.000 μικρές επιχειρήσεις. Ήταν το περίφημο «κραχ της Νέας Υόρκης». Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το κραχ οδήγησε σε χιλιάδες αυτοκτονίες...ΚΡΑΧ 1929
Η Ελλάδα τότε δεν έμεινε αλώβητη. Σύμφωνα με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος, η χώρα μας επηρεάστηκε έντονα από το φαύλο κύκλο του προστατευτισµού, που συνετέλεσε στη µείωση του διεθνούς εµπορίου και στην εξάπλωση της Μεγάλης Ύφεσης στην παγκόσµια οικονοµία. Αυτά όλα αφορούν σε αριθμούς οι οποίοι ωστόσο είχαν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων.
Το φαινόµενο λοιπόν έπληξε και τη χώρα µας όπου η µία µετά την άλλη οι µικρές επιχειρήσεις και οι µικρές τράπεζες έριχναν «κανόνι». Οι αυτοκτονίες «διά λόγους οικονοµικούς» αυξήθηκαν στα µέσα του 1929 και συνεχίζονταν, µε αυξηµένους ρυθµούς, µέχρι και το 1934. Όπως έχει γράψει ο ιστορικός ερευνητής-δημοσιογράφος, Λευτέρης Σκιαδάς, στην εφημερίδα «Ο Μικρός Ρωμηός» που εκδίδει το Τμήμα Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, οι αυτοκτονίες γίνονταν από άντρες και οφείλονταν σε οικονοµικές δυσχέρειες.
Ανάμεσα στις χαρακτηριστικές περιπτώσεις της εποχής που περιγράφει ο «Ο Μικρός Ρωμηός» ήταν ο Πειραιώτης αλευροβιοµήχανος Δ. Σταματίου. Ο Σταματίου έχοντας επενδύσει µεγάλα ποσά σε νέα µηχανήµατα και έχοντας προαγοράσει µεγάλες ποσότητες πρώτων υλών σε υψηλές τιµές, επισκέφθηκε τον κυλινδρόµυλό του (Δραγατσανίου και Πλούτωνος) και µπήκε στο γραφείο του, όπου αυτοκτόνησε.
Τον ίδιο δρόµο διάλεξε και ο 67χρονος Κωνσταντινουπολίτης Κ. Σοφάρογλου, ο οποίος έκοψε τον λαιµό του µε ξυράφι. Ο 45χρονος δερµατέµπορος Λάμπρος Λαμπρίδης αυτοκτόνησε στου Φιλοπάππου γράφοντας: «Δεν µπορώ να ζήσω στη σηµερινή κοινωνία, της οποίας έµβληµα είναι “Ο θάνατός σου η ζωή µου”».
Ένα από τα τραγικότερα περιστατικά καταγράφεται στη Βέροια, όπου για λόγους οικονοµικούς ένας πρώην εφέτης Ανδριανουπόλεως, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα ιδρύοντας βιοµηχανία, σκότωσε τα τρία παιδιά του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Είναι ίσως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι µόνο σε µία ηµέρα, στις 15 Μαρτίου 1932, αυτοκτόνησαν πέντε άνθρωποι στην Αθήνα και τον Πειραιά...
Εκείνη την ημέρα τέρµα στη ζωή του ο 63χρονος υποστράτηγος εν αποστρατεία Δημήτριος Ρικάκης, ο οποίος λόγω της οικονοµικής κρίσης είχε καταστεί µελαγχολικός, ιδιαίτερα διότι αναγκαζόταν να ενισχύεται οικονοµικά από τον γιο του. Αυτοκτόνησε ο 31χρονος χρηµατοµεσίτης Παύλος Πηγαδιώτης, ο οποίος, επειδή είχαν απαγορευτεί οι χρηµατιστηριακές πράξεις στην ελεύθερη αγορά, είχε αναγκαστεί να εργάζεται ως παραγγελιοδόχος. Ωστόσο, η οικονοµική του κατάσταση επιδεινωνόταν και αναγκάστηκε να υποθηκεύσει τη διώροφη κατοικία της γυναίκας του. Μόλις το έµαθαν οι συγγενείς της γυναίκας του, τον επιτίµησαν µε ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο και εκείνος κλείστηκε στο δωµάτιό του και αυτοκτόνησε.
Για τους ίδιους λόγους αυτοκτόνησε και ο 50χρονος εργολάβος Μηνάς Σιγάλας, «βληθείς διά σφαίρας περιστρόφου εις τον δεξιόν κρόταφον». Όσο για τον 61χρονο Μικρασιάτη Αναστάσιο Αθετσόπουλο, προτίµησε να πνιγεί στο Φάληρο και το πτώµα του εκβράστηκε µπροστά από το ξενοδοχείο «Ακταίον».
Στις δεκάδες αυτοκτονίες της κρίσης, οι οποίες συνεχίστηκαν και το 1934, χάθηκαν «επώνυµοι» αλλά και άνθρωποι της καθηµερινότητας. Ανάµεσά τους, για λόγους πάντα οικονοµικούς, και ένας από τους κοσµικούς της ελληνικής πρωτεύουσας, ο διπλωµατικός υπάλληλος Γεώργιος Σακελλαρίδης, αλλά και γνωστός ανταποκριτής αµερικανικών εφηµερίδων στην Αθήνα.
Ο Σάλμον ήταν επί 15ετία στην Ελλάδα, έχοντας συµβόλαιο µε την ελληνική κυβέρνηση για να προωθεί τον ελληνικό τουρισµό στα αµερικανικά έντυπα. Το συµβόλαιο ακυρώθηκε, αποζηµίωση δεν του δόθηκε, ενώ σταµάτησε την έκδοσή του και το αµερικανικό «Νέον Βήµα», του οποίου ήταν ανταποκριτής. Δεν είχε να ζήσει οπότε έδωσε τέλος στη ζωή του µέσα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», όπου διέµενε.

Οι ανώνυμες αυτοκτονίες στην Ελλάδα της κρίσης

1775851
Αξιοσημείωτη αύξηση των κρουσμάτων αυτοχειρίας έχει παρατηρηθεί στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, με τις αυτοκτονίες να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις οικονομικά ενεργές ηλικιακές ομάδες και στους άνδρες να είναι σημαντικά περισσότερες απ’ ό,τι στις γυναίκες.
Στη διάρκεια της δεκαετίας 2001-2012, σημειώθηκαν στην Ελλάδα 4.641 περιπτώσεις αυτοκτονίας. Οι αυτοκτονίες στους άνδρες ήταν 3.840 (82,7% του συνόλου), ενώ οι αυτοκτονίες σε γυναίκες ήταν σημαντικά λιγότερες (801 σε απόλυτο αριθμό ή 17,3% του συνόλου). Ο δείκτης αυτοκτονιών αυξήθηκε συνολικά κατά 43,9% την περίοδο 2001-2012.
Η κατάθλιψη και η αυτοκτονικότητα αναδεικνύονται σε μείζονα προβλήματα σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία που παρέθεσε σχετικά πρόσφατα η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής (Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο - Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) κα Μαρίνα Οικονόμου.
1775999
Ακόμη έρευνα με επικεφαλής τον Ελληνα γιατρό Νικόλαο Αντωνακάκη και τον καθηγητή Αλαν Κόλινς, είναι η πρώτη που επιχειρεί να συνδέσει άμεσα τις συνέπειες που έχει η κρίση της Ευρωζώνης, στις χώρες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από αυτή, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Σύμφωνα με αυτήν, τα ποσοστά μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ είναι ανάλογα με αυτά των αυξήσεων των αυτοκτονιών. Για κάθε 1% μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ, υπάρχει 0,9% αύξηση των ανθρώπων που επιχειρούν να αυτοκτονήσουν.
Τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα τα λουκέτα και οι απολύσεις, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, και μαζί οι αυτοκτονίες, για λόγους οικονομικής δυσχέρειας, έχουν πολλαπλασιαστεί. Ανεξάρτητα από το πώς καταγράφονται στο δελτίο συμβάντων της αστυνομίας ή από το αν φτάνουν τελικά ως «αυτοκτονίες» στον περίγυρο του αυτόχειρά και στην κοινωνία.
Τα περιστατικά που σημάδεψαν τοπικές κοινωνίες και συγκλόνισαν τη χώρα είναι αμέτρητα...

Ο συνταξιούχος φαρμακοποιός Δημήτρης Χριστούλας συγκλόνισε όλη την Ελλάδα

Ήταν 4 Απριλίου του 2012 όταν ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλας συγκλόνιζε το πανελλήνιο προκαλώντας ακόμη και κυβερνητικού τριγμούς αποφασίζοντας να αυτοκτονήσει χτυπημένος από την κρίση, στην πλατεία Συντάγματος, απέναντι ακριβώς από τη Βουλή των Ελλήνων.
«Δεν αυτοκτονώ, με σκοτώνουν». Αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια πριν δώσει τέλος στη ζωή του με ένα πιστόλι, αφήνοντας δίπλα του ένα σημείωμα με το οποίο κατακεραύνωνε τον πολιτικό κόσμο και τις πολιτικές των μνημονίων που τον οδηγούσαν σε αυτή την πράξη. Δείτε ολόκληρο το σημείωμα που άφησε.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Η είδηση έκανε το γύρο του διαδικτύου άμεσα και πολύ σύντομα στο σημείο άρχισαν να συγκεντρώνονται λουλούδια, γράμματα και κεριά, δημιουργώντας ένα άτυπο μνημείο για τον 77χρονο. Συγκεντρώσεις στη μνήμη του μάλιστα πραγματοποιήθηκαν από χιλιάδες κόσμου τις επόμενες ώρες και μέρες.
ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Μάλιστα είχε συγκλονίσει ο ιερέας που πήγε στο σημείο.  «Φώναζα, ρωτούσα, ποιο είναι το όνομά του να τον μνημονεύσω… Κάποιοι απάντησαν ‘’πάτερ, πες τα δικά μας ονόματα’’».
Ο πατήρ Δημήτριος βρέθηκε στην πλατεία Συντάγματος, στο σημείο που έβαλε τέλος στη ζωή του ο 77χρονος Δημήτρης Χριστούλιας.
Ξεχώρισε ανάμεσα στους εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εκφράσουν τη θλίψη τους. Και δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του. Έψαλε τρισάγιο στη μνήμη του συνταξιούχου φαρμακοποιού και ύστερα χάθηκε στο πλήθος.

Συγκλονίζει η αυτοκτονία άνεργου νεαρού στο Πήλιο

Πήρε τον ιμάντα από τα ρολά, έφτιαξε αυτοσχέδιο βρόγχο και κρεμάστηκε από κλαδί μουριάς έξω από το σπίτι του στο κτήμα. Η αυτοκτονία έγινε λίγο μετά τις 19.00 το απόγευμα της 1ης Φεβρουαρίου στη Δράκεια, στο 5ο χιλιόμετρο, μετά την Αγριά, με τον 28χρονο άνδρα να βρίσκεται απαγχονισμένος. Τον άτυχο νέο βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
Ο νεαρός αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του, τα οποία τον στεναχωρούσαν πολύ. Είχε τροχαίο ατύχημα πριν μερικά χρόνια και του είχε αφήσει κινητικά προβλήματα. Επιπλέον, δεν έβρισκε δουλειά για να εργαστεί.

Απολυμένος σχολικός φύλακας αυτοκτόνησε στην Πάτρα

Τέλος στη ζωή του αποφάσισε να βάλει τον Οκτώβριο του 2014 ένας 62χρονος άντρας από την Πάτρα, ο οποίος αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στο υπόγειο σπιτιού στην Αγιά. Ο άτυχος άντρας ήταν απολυμένος σχολικός φύλακας και πρόσφατα είχε καταθέσει αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση. Τον 62χρονο βρήκε μέσα σε μια λίμνη αίματος ο γιος του.

Απολυμένη της ΕΡΤ πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας

Σε απονενοημένο διάβημα προέβη τον Οκτώβριο του 2013 απολυμένη εργαζόμενη του τρίτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης. Πρόκειται για διοικητική υπάλληλο η οποία εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη δημόσια τηλεόραση. Η 46χρονη πήδηξε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας που βρίσκεται στην οδό Περδίκα. Ήταν μία από τους εκατοντάδες εργαζόμενους που έμειναν στο δρόμο μετά το ξαφνικό λουκέτο στην ΕΡΤ. «Ξεπέρασα το πρόβλημά μου, όμως το κλείσιμο της ΕΡΤ δεν θα μπορέσω να το ξεπεράσω». Αυτά ήταν τα λόγια που είχε πει σε οικείους της η 46χρονη απολυμένη της ΕΡΤ.

Τραγική αυτοκτονία 53χρονου στο Βόλο

Απαγχονισμένος από δέντρο, μέσα σε τάφρο βρέθηκε πριν ένα μήνα ένας 53χρονος άντρας, στη Νέα Δημητριάδα Βόλου, ο οποίος παράλληλα, είχε προκαλέσει τραύμα με μαχαίρι στο λαιμό του. Ο αυτόχειρας έδωσε τέλος στη ζωή του, με τόσο τραγικό τρόπο λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε, καθώς ήταν άνεργος εδώ και χρόνια και ζούσε από την σύνταξη της μητέρας του, η οποία ήταν και αυτή που τον βρήκε νεκρό...

Δεν άντεξε γιατί ο γιος του απολύθηκε από την ΕΡΤ

1942919
Τέλος στη ζωή του έβαλε τον Ιούλιο του 2013 ένας 75χρονος στην Αμοργό επειδή ο γιος του απολύθηκε από την ΕΡΤ. Ο 75χρονος, φέρεται να μην μπόρεσε να αντέξει ότι ο γιος του παντρεμένος με παιδιά έμεινε άνεργος και ο ίδιος δεν μπορούσε να τον βοηθήσει οικονομικά, ενώ παράλληλα είχε τη συνεχή επιμέλεια του δεύτερου γιου του που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.
Όσοι τον γνώριζαν, έλεγαν ότι από την ημέρα που απολύθηκε ο γιος του από το μουσικό τμήμα της ΕΡΤ, ο 75χρονος δεν έκρυβε την αγωνία του από τους συγχωριανούς του. Μέρα με τη μέρα, η ψυχολογία του έπεφτε όλο και περισσότερο, αφού δεν μπορούσε να δεχθεί το γεγονός, ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να ενισχύσει οικονομικά τον απολυμένο γιο του και την οικογένειά του.
Έτσι, έφυγε από το σπίτι του και μετά από λίγο βρέθηκε στο σημείο όπου είναι η δεξαμενή της Αρκεσίνης στην οποία συγκεντρώνονται τα όμβρια νερά που χρησιμοποιούνται από τους αγρότες της περιοχής. Κανείς δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει πού βρήκε τη δύναμη να σηκώσει το βαρύ και μεγάλων διαστάσεων καπάκι που τη σκεπάζει και στη συνέχεια να πέσει μέσα, δίνοντας έτσι τραγικό τέλος στη ζωή του.

Αυτοκτονία στο γηροκομείο Αθηνών

Ένας άνδρας 73 ετών αυτοκτόνησε μέσα στο Γηροκομείο Αθηνών ένα περίπου μήνα. «Ζητώ συγγνώμη. Δεν ζητώ ευθύνες από κανέναν. Δεν θέλω να μάθει τίποτα η κόρη μου» έγραψε σε ένα σημείωμα. Ο 73χρονος είχε οικονομικά προβλήματα και κατά την διάρκεια της νύχτας πήρε την μοιραία απόφαση. Έβαλε την καραμπίνα στην κάτω γνάθο πάτησε την σκανδάλη και έδωσε τέλος στην ζωή του.

Αυτοκτονία επιχειρηματία στο Νέο Φάληρο

Τον Φεβρουάριο που πέρασε τέλος στη ζωή του έβαλε ένας άνδρας στο Νέο Φάληρο. Πρόκειται για 40χρονο επιχειρηματία ο οποίος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Είχε αναλάβει τα ηνία σε οικογενειακή επιχείρηση, αλλά εν μέσω κρίσης δεν τα κατάφερε...

Κρεμασμένος στο υπόγειο του εστιατορίου του

Στην αυτοκτονία φαίνεται να οδήγησαν, τον περασμένο Μάρτιο, τα οικονομικά προβλήματα έναν 48χρονο ιδιοκτήτη εστιατορίου με έθνικ κουζίνα, στο Χαλάνδρι. Ο άτυχος άνδρας φαίνεται να μην άντεξε τις οικονομικές πιέσεις και για το λόγο αυτό αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του με τον πιο τραγικό τρόπο. Ο 48χρονος επιχειρηματίας, που ήταν πατέρας ενός παιδιού. Οι κοντινοί του άνθρωποι τον βρήκαν κρεμασμένο στο υπόγειο του εστιατορίου του, όταν, δυστυχώς, ήταν πια πολύ αργά.

Κρεμάστηκε εργολάβος στα Ιωάννινα

Με τραγικό τρόπο άφησε την τελευταία του πνοή ο 60χρονος, πρώην εργολάβος δημοσίων έργων, ο οποίος βρέθηκε κρεμασμένος μέσα στο σπίτι του, στην οδό Ζυγομάλη στα Ιωάννινα. Τον 60χρονο βρήκε κρεμασμένο φιλικό του πρόσωπο. Ο 60χρονος φαίνεται ότι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και άφησε και ένα σημείωμα, στο οποίο εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη.

Επώνυμοι επιχειρηματίες που οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία

Οι αυτοκτονίες δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στους μικρούς επιχειρηματίες ή στους άνεργους. Οι κρίσεις οδηγούν πολλές φορές και επώνυμους, μεγάλους επιχειρηματίες να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Σοκ από την αυτοκτονία Μαμιδάκη

ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ
Η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία Κυριάκου Μαμιδάκη προ ημερών έπεσε σαν κεραυνός. Ο ισχυρός άνδρας της Jetoil φαίνεται ότι δεν άντεξε την πτώχευση της εταιρείας του και προέβη στο απονενοημένο διάβημα μέσα στο σπίτι στον Διόνυσο. Πάνω στο γραφείο του γνωστού επιχειρηματία βρέθηκε μία λευκή κόλλα χαρτιού, που όπως εκτιμούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ήθελε να γράψει κάποια λόγια στους δικούς του ανθρώπους για να τους εξηγήσει τους λόγους της πράξης του, αλλά δεν το έκανε.
Έτσι, πήρε το 32αρι περίστροφο, προέβη σε μία βολή, πιθανότατα για να δει αν ήταν εύχρηστο το παλιό περίστροφο ή αρχικά δεν είχε το ψυχικό σθένος για να προβεί στο απονενοημένο διάβημα. Η σφαίρα καρφώθηκε στον τοίχο του γραφείου του, στο σπίτι του στο Διόνυσο. Έπειτα σήκωσε για δεύτερη φορά το περίστροφο το τοποθετεί στον κρόταφο του κεφαλιού του και πατά τη σκανδάλη με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατό του.

Μιχάλης Ασλάνης: Φεύγω για να ησυχάσω

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ ΑΤΕΛΙΕ
Νεκρός βρέθηκε ο γνωστός σχεδιαστής Μιχάλης Ασλάνης στο σπίτι του στο Κολωνάκι τον Αύγουστο του 2013. Ο γνωστός σχεδιαστής ήταν για αρκετές ώρες χωρίς τις αισθήσεις του στο διαμέρισμα και όπως κατέληξε στο πόρισμά του ο ιατροδικαστής αυτοκτόνησε καταναλώνοντας μεγάλη ποσότητα χαπιών. Ο μεγάλος Έλληνας σχεδιαστής, αυτοκτονήσει έδινε αγώνα για να σταθεί στα πόδια του οικονομικά.
Στο γράμμα που άφησε πίσω του ο Μιχάλης Ασλάνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η χειρότερη περίοδος που περνάω, αισθάνομαι λεηλατημένος. Έχασα την υγεία μου, τα πάντα. Έχω κατάθλιψη, σάκχαρο, πίεση, χοληστερίνη. Είναι κρίμα κόποι μιας ζωής να πάνε χαμένοι. Σε τέτοια ηλικία αντί να ησυχάσω να περνάω τέτοιες δυσκολίες. Δεν φτάνει λοιπόν τα όσα έφαγαν τόσα χρόνια, κυρίως ή ... αλλά και η ... ζητάνε και από πάνω υπερβολικά λεφτά τα οποία δεν τους οφείλω. Ξέρανε βέβαια ότι εγώ δεν παρακολουθούσα τα οικονομικά, μόνο το δημιουργικό μέρος της δουλειάς. Βγάλανε και τις βοηθητικές μοδίστρες στο χορό για να με ξεκάνουνε και να μου πάρουν όσα περισσότερα μπορούσαν».
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΣΛΑΝΗΣ
«Φεύγω για να ησυχάσω. Δεν έχω τη δύναμη να ζω άλλο σε ένα κόσμο τόσο σκληρό. Συγχωρείστε με. Δε γινόταν αλλιώς, ως εδώ ήταν. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ άλλο τα πράγματα. Το έκανα για να ησυχάσω. Δεν θέλω να πονέσετε. Σας αγαπώ! Είστε η οικογένειά μου, οι μοναδικοί μου άνθρωποι. Ο Θεός να σας έχει καλά», κατέληγε.

Το «ναυάγιο» του Σάμινα, η κρίση που ακολούθησε και η αυτοκτονία Σφηνιά

204934 (1)
Στις 28 Νοεμβρίου 2000 ο εφοπλιστής Παντελής Σφηνιάς ενημερώνει τη γραμματέα του να μην τον ενοχλήσει κανείς. Ανεβαίνει στο περβάζι της βεράντας, στον έκτο όροφο, της εταιρείας του στον Πειραιά και κοιτώντας τη θάλασσα απέναντί του, πέφτει στο κενό. Ο Παντελής Σφηνιάς το 1974 πρωτοστάτησε στην ίδρυση της εταιρείας λαϊκής βάσης Μινωικές γραμμές. Κατάφερε να εξαπλώσει τις Μινωικές γραμμές στην Αδριατική θάλασσα και να τις καταστήσει ισχυρές στο χώρο της ακτοπλοΐας.
204702
Ωστόσο στις 26 Σεπτεμβρίου του 2000, ανοιχτά της Πάρου και συγκεκριμένα στη βραχονησίδα Πόρτες το Επιβατηγό/Οχηματαγωγό πλοίο της νέας εταιρείας Εξπρές Σαμίνα ναυάγησε με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο 82 επιβατών. Έκτοτε ακολούθησε μια μεγάλη κρίση με τον ίδιο στο επίκεντρο. Ήταν μια κρίση που δεν άντεξε... δύο μήνες μετά, στις 28 Νοεμβρίου 2000 στις 11 το πρωί, ο Παντελής Σφηνιάς έδωσε τέλος στη ζωή του.


Weekend
madata

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου