Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Η κατανάλωση ψαριών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του εντέρου

Οι ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου οι οποίοι τρώνε άφθονα λιπαρά ψάρια μπορεί να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Το όφελος αποδίδεται στα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν και τα οποία πιστεύεται ότι μπορεί να καταστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και να εμποδίσουν την τροφοδοσία των καρκινικών κυττάρων με αίμα.

Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, οι οποίοιεξέτασαν στοιχεία από 1.659 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.

Οι 561 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μιας δεκαετίας, με τους 169 να πεθαίνουν από τον καρκίνο τους και τους υπόλοιπους από άλλα αίτια (π.χ. καρδιολογικά).

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Gut», προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ασκούν αντινεοπλασματική δράση, αλλά η η τυχόν επίδρασή τους στην επιβίωση από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν είχε διερευνηθεί.

Για να διερευνήσουν το θέμα, αναζήτησαν τους πάσχοντες από καρκίνο του παχέος εντέρου σε δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων, στις οποίες καταγράφονται από τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής περισσότερων από 170.000 αμερικανών εθελοντών.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (μέσω τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων) από τους ασθενείς τους, πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους έτρωγαν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (2,1 γραμμάρια την εβδομάδα) από λιπαρά ψάρια, είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (κάτω από 0,7 γραμμάρια την εβδομάδα).

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το όφελος για όσους αύξησαν σημαντικά την κατανάλωση ψαριών μετά τη διάγνωση του καρκίνου: είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν βελτίωσαν ή βελτίωσαν ελάχιστα τη διατροφή τους.

Αντιθέτως, όσοι μείωσαν την κατανάλωση ψαριών μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους διέτρεχαν κατά 10% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Η προστατευτική δράση των λιπαρών οξέων ήταν εντονότερη στους εθελοντές φυσιολογικού σωματικού βάρους οι οποίοι δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (σ.σ. το φάρμακο χορηγείται για την πρόληψη των εμφραγμάτων, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δρα προστατευτικά και έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου).

Ανάλογα φαίνεται να είναι τα οφέλη και από τα διατροφικά συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και ο αριθμός των ασθενών που τα έπαιρναν ήταν μικρός, προσθέτουν οι ερευνητές.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, οι ασθενείς θα μπορούν να βελτιώνουν την πρόγνωσή τους με μία απλή, διατροφική παρέμβαση, λένε οι ερευνητές.

Οι σαρδέλες και η ρέγγα περιέχουν 1,3 έως 2 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, το σκουμπρί 1,1 έως 1,7 γραμμάρια, ο σολομός 1,1 έως 1,9 γραμμάρια, η γλώσσα του Ατλαντικού 0,60 έως 1,12 γραμμάρια και ο τόνος 0,21 έως 1,1 γραμμάρια (όλες οι περιεκτικότητες αφορούν 85 γραμμάρια ψαριού).



real

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου