Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Απαρηγόρητος ο Χάρης Παναγιώτου για τον ξαφνικό θάνατο της Έφης Οικονόμου

Απαρηγόρητος ο Χάρης Παναγιώτου, μιλά για την επί 46 χρόνια σύντροφό του, ηθοποιό Εφη Οικονόμου, που «έφυγε» σε ηλικία 79 ετών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών τους

«Σύνορα η αγάπη δεν γνώρισε» για την αγαπημένη «κακιά» του ελληνικού σινεμά και τον άνδρα της ζωής της, που πριν από 46 χρόνια η μοίρα τούς ένωσε με έναν μεγάλο έρωτα σε ένα φωτογραφικό στούντιο και χθες τα ξημερώματα τους χώρισε αναπάντεχα.

Η ηθοποιός Εφη Οικονόμου άφησε την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 79 ετών, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αιγίου, ενώ λίγες ώρες πριν έκανε ανέμελες διακοπές με τον άνδρα της (επίσης ηθοποιό) Χάρη Παναγιώτου στο εξοχικό τους στο Διακοφτό, κολυμπώντας και παίζοντας μαζί του ακόμη μια παρτίδα σκραμπλ.

Η καλλιτέχνιδα με το αριστοκρατικό παράστημα έπασχε από ένα καρδιακό νόσημα, συγκεκριμένα είχε ανεύρυσμα θωρακικής και κοιλιακής αορτής, το οποίο ανακάλυψε το 2011. Πριν από μία εβδομάδα είχε αισθανθεί μια ξαφνική ζάλη και τότε υποβλήθηκε σε εξετάσεις, οι οποίες όμως δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό. Η καρδιά της, όμως, δυστυχώς την πρόδωσε. Η κηδεία της θα τελεστεί αύριο στις 13.30 από το Γ΄ Νεκροταφείο στη Νίκαια.

«Από τότε που γνωριστήκαμε μέχρι και χθες δεν χωρίσαμε στιγμή» λέει στην «Espresso» ο Χάρης Παναγιώτου για τη δική του «Ιουλιέτα», απαρηγόρητος από τον ξαφνικό χαμό της, συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά του. Η γυναίκα με την εντυπωσιακή ξενική ομορφιά, η οποία εξέπεμπε αρχοντιά και ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τους κινηματογραφικούς ρόλους της «αντροχωρίστρας» και της «αντιζήλου» που έπαιζε συνήθως, είχε μια καταπληκτική ψυχή, όπως μας τονίζει ο επί τεσσεράμισι -και βάλε- δεκαετίες σύντροφός της, μιλώντας για άγνωστες πτυχές της «δεμένης» σχέσης τους.


«Με την Εφη πρωτοσυναντηθήκαμε το 1970 στο στούντιο του Σκανάτοβιτς για να βγάλουμε κοινές φωτογραφίες για μια θεατρική παράσταση που θα παίζαμε στο άλσος Παγκρατίου. Εκεί γεννήθηκε ο έρωτάς μας, το 1974 παντρευτήκαμε, και, εκτός από τις προσωπικές μας στιγμές, ήμασταν μαζί και σε πολλές θεατρικές δουλειές» θυμάται. Μάλιστα, πριν από τρεις ημέρες η σύζυγός του έδειχνε λίγο ανήσυχη και σε μια «ζεστή» κουβέντα που είχε με τον αγαπημένο της άνδρα τού εξομολογήθηκε: «Μαζί σου έζησα τα καλύτερά μου χρόνια!».

Εξώφυλλο του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στον ρόλο του Ζάχου Δόγκανου και την Εφη Οικονόμου ως γραμματέα τουΑν και η ηθοποιός δεν έγινε μητέρα (ο Χάρης Παναγιώτου έχει τρεις κόρες από τον προηγούμενο γάμο του), χαιρόταν να βλέπει μικρά παιδιά και να παίζει μαζί τους. Μια από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές με τον σύζυγό της ήταν όταν εκείνος της απήγγειλε ποιήματα του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη.

Ως «κακιά» του σινεμά η Εφη Οικονόμου, η οποία γεννήθηκε στον Πειραιά, ξεχώρισε σε πολλές ταινίες μελό του βιογραφικού της, μεταξύ αυτών οι «Το φτωχόπαιδο», «Φτωχό μου σπουργιτάκι», «Η μικρή ζητιάνα», «Αστέρια στο βούρκο», «Ζωή γεμάτη πόνο», «Ο γυρισμός της μάνας», «Ο τίμιος δρόμος», «Ποιος θα κρίνει την κοινωνία». Ο άψογος τρόπος με τον οποίο απέδιδε ερμηνευτικά τους ρόλους ψυχρών, αδίστακτων και αντιπαθητικών γυναικών την έκανε τόσο πιστευτή στο κοινό, που, όπως μας λέει ο σύζυγός της, κάποτε μια κυρία στην περιφέρεια τη ρώτησε έκπληκτη: «Τι μέσον έβαλες και δεν είσαι στη φυλακή;»

Η ηθοποιός έπαιξε σε δύο ταινίες με τον Θανάση Βέγγο («Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης», «Τύφλα να 'χει ο Μάρλον Μπράντο»), που για εκείνη παρέμειναν μια όμορφη ανάμνηση, ενώ πάντα θυμόταν με παράπονο το πρώτο της φιλμ, το «Ματωμένο ηλιοβασίλεμα» (1959), γιατί δεν είχε το κατάλληλο φόρεμα ώστε να παραστεί στην προβολή του στο Φεστιβάλ των Καννών.

Θεατρικά συναντήθηκε με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα στο έργο «Υπάρχει και φιλότιμο», έπαιξε σε αξιόλογες παραστάσεις που ανέβηκαν από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών (στο οποίο από το 1989 έως το 1992 ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής ο άνδρας της) αλλά και σε κάποιες του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Τελευταία της εμφάνιση στο σανίδι ήταν το 1996 στο έργο «Ζητείται ψεύτης» με τον Γιώργο Σίσκο.

Στην τηλεόραση την απολαύσαμε στη σειρά «Εκείνες κι εγώ» (1976, ΥΕΝΕΔ) ξανά με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον οποίο θεωρούσε καλλιτεχνικό πατέρα της, ενσαρκώνοντας τη γραμματέα του «Ζάχου Δόγκανου». Επίσης, το 1994 την είδαμε στο σίριαλ του ΑΝΤ1 «Πάτερ ημών» με τον Κώστα Καρρά και την Ελένη Μενεγάκη, όπου υποδύθηκε τη «γιαγιά Αλεξάνδρα».




 Espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου