Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016

Καταθέσεις: Επιδρομή της εφορίας στους λογαριασμούς. Τι πρέπει να κάνετε

Αυτό που συμβαίνει τον τελευταίο καιρό δεν έχει προηγούμενο. Καθημερινά 1.200 λογαριασμοί “εξαφανίζονται”, η εφορία κάνει επιδρομές με... “αναλήψεις” από λογαριασμούς φορολογούμενων με χρέη. Κάθε μήνα οι λογαριασμοί που “ανοίγονται” είναι κοντά στις 30.000 χιλιάδες αν συμπεριλάβει κανείς και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που κάνουν το ίδιο.

Το γιατί έχει την απάντησή του στο νέο μνημόνιο βάσει του οποίου τα έσοδα που πρέπει να έχει το κράτος είναι συγκεκριμένα και έτσι ... ακόμη κι αν δεν θέλουν οι πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους τους υποχρεώνει η εφορία με κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και καταθέσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Από πέρυσι τα λεγόμενα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν αυξηθεί κατά 30%, ήδη 755.806 φορολογούμενοι έχουν δει ποσά από τους λογαριασμούς τους να “εξαφανίζονται”, ενώ κάποιοι ακόμη πιο άτυχοι έχασαν και περιουσιακά στοιχεία.
Κάθε πολίτης, ωστόσο, έχει τη δυνατότητα να προστατέψει μέρος των χρημάτων του, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ. Αυτό βέβαια μπορεί να γίνει με έναν μόνο λογαριασμό σε μία και μόνο τράπεζα και εφόσον ο φορολογούμενος σπεύσει να δηλώσει μέσω taxisnet τον συγκεκριμένο αυτό λογαριασμό.

Εφόσον ο οφειλέτης έχει τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο πιστώνονται κάθε μήνα ποσά μισθών, ή συντάξεων, ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων, οφείλει να γνωστοποιήσει αυτό τον λογαριασμό στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μην κατάσχονται από αυτόν υπόλοιπα χαμηλότερα των 1.250 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος ανέρχεται στο ποσό των 1.000 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι η φορολογική διοίκηση δεν μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ τον μήνα.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος, που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ αλλά δεν ξεπερνά τα 1.500 ευρώ, επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% του τμήματος πάνω από
τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ αν το ποσό υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι εάν, για παράδειγμα, κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ τον μήνα, η εφορία μπορεί να του κατάσχει κάθε μήνα στα χέρια του εργοδότη το 100% του ποσού άνω των 1.500 ευρώ, δηλαδή 100 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς μεταξύ 1.000 και 1.500 ευρώ, ήτοι άλλα 250 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι δεν επιτρέπεται η κατάσχεση ακίνητων και κινητών περιουσιακών στοιχείων οφειλετών του Δημοσίου, στις περιπτώσεις που τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.



Πηγή naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου