Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Μελωδία και γεύση Παρακλητικού Κανόνα εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον, στην ορεινή και βροχερή Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη) των Πιερίων ορέων

Μελωδία και γεύση από τον Παρακλητικό Κανόνα στην Υπεραγία Θεοτόκο, στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ψηλά στην ορεινή, βροχερή και ανταριασμένη Αγία Κυριακή (Σκούλιαρη), το εσπέρας της Δευτέρας, 8-8-2016.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Από τις μικρές και μεγαλύτερες χαράδρες του βουνού τα χώματα και οι πέτρες, που αποκόλλησαν από τους βράχους, παρασύρθηκαν και επικάθησαν στην άσφαλτο, μαρτυρούσαν τη δυνατή νεροποντή που προηγήθηκε. Ο καιρός ζεστός και υγρός. Τα σποραδικά σύννεφα και αραιή ομίχλη σκέπαζαν κάτω χαμηλά το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου του Βελβεντού και της επιφάνειας της μεγάλης λίμνης του Αλιάκμονα-Πολυφύτου. Αχνά φαίνονταν στο βάθος τα Καμβούνια και ο Μπούρινος.


Η έλευση στην προγραμματισμένη Αρχιερατική Παράκληση όπου θα χοροστατούσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, λόγω ξαφνικής αλλαγής του προγράμματός του, αναβλήθηκε. Τον Σεβασμιώτατο κ. Παύλο εκπροσώπησε ο αρχιερατικός επίτροπος της Αρχιερατικής Περιφέρειας Βελβεντού πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, ο οποίος μετέφερε στο εκκλησίασμα την ευχή του.
Όσοι καλοκαιρινοί παραθεριστές και αρκετοί πιστοί που ανέβηκαν από το Βελβεντό στην Αγία Κυριακή συνάχτηκαν στην εκκλησιά για την Παράκληση στην Παναγία και για την Αρτοκλασία ‘’υπέρ υγείας και σωτηρίας’’, που ετοίμασαν οι ίδιοι. Παρών και ο Πρόεδρος της τ. Κοινότητας Αγίας Κυριακής Δημοσθένης Κακούλης.
Στο αναλόγιο του ιερού Ναού οι μελωδικοί ψάλτες του Αγίου Διονυσίου Βελβεντού Γιάννης Παπαγόρας και Βασίλης Καρανώτας έψαλαν ολόκληρο τον Κανόνα, τα θαυμάσια Μεγαλυνάρια και τα μελωδικά Εξαποστειλάρια της Παναγίας.
‘’Την υψηλοτέραν των ουρανών και καθαρωτέραν, λαμπηδόνων ηλιακών, την λυτρωσαμένην, ημάς εκ της κατάρας, την Δέσποιναν του κόσμου, ύμνοις τιμήσωμεν’’. (Μεγαλυνάριο).
‘’Ο γλυκασμός των Αγγέλων, των θλιβομένων η χαρά, Χριστιανών η προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, αντιλαβού μου και ρύσαι, των αιωνίων βασάνων. (Εξαποστειλάριο).
‘’Την Δέσποιναν του κόσμου, ύμνοις τιμήσωμεν’’ (Μεγαλυνάριο), ‘’Παρθένε Μήτηρ Κυρίου’’. Όλο αυτό μαζί είναι ‘’ακατανόητον θαύμα’’ ( Εξαποστειλάρια). Η Παναγία αποκαλείται (και δικαιούται να είναι) η Δέσποινα όλου του κόσμου, ακριβώς διότι έγινε η ‘’Μήτηρ (του) Κυρίου’’. Που κατά παράδοξο και ανερμήνευτο τρόπο ήταν (πριν την κύηση) και παρέμεινε (κατά την κύηση και μετά τη γέννηση) Παρθένος.
Καλή Παναγιά! Μαζί της είμαστε αισιόδοξοι, ό,τι κι αν συμβαίνει.
prlogos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου