Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016

Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Εκτός από τα εύγευστα και μικρά συσκευασμένα σνακ, τα οποία δεν προάγουν την ευεξία του σώματος, αλλά είναι η εύκολη λύση όλων, υπάρχουν 10 τροφές που μπορούν να μας τονώσουν και να εκτοξεύσουν την ενέργειά μας στα ύψη μακροπρόθεσμα, και όχι μόνο βραχυπρόθεσμα. Ποιες είναι αυτές;

Οι ρυθμοί της ζωής και οι αυξημένες ανάγκες της καθημερινότητας μας αποδυναμώνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε συχνά κουρασμένοι. H φύση όμως είναι σύμμαχός μας. Άλλες πιο κοινές και άλλες πιο εξωτικές, υπάρχουν ορισμένες τροφές που μας δίνουν ενέργεια με τρόπο απολύτως φυσικό, προάγοντας μεταξύ άλλων και την υγεία και την καλή λειτουργία του εγκεφάλου

Οι συγκεκριμένες τροφές, είναι γεμάτες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά τα οποία "φορτίζουν" άμεσα το σώμα, ενώ παράλληλα κρατούν τα επίπεδα ενέργειάς του υψηλά, για σημαντικό χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με ορισμένα "ενεργειακά προϊόντα", τα οποία μπορεί να δίνουν μία άμεση ώθηση, αλλά σύντομα μετά την κατανάλωσή τους θα διαπιστώσουμε ότι αναζητάμε και πάλι κάτι να μας "κρατήσει".

Αυτές οι τροφές έχουν αποκτήσει, τα τελευταία χρόνια, το "παρατσούκλι" superfoods. Όχι άδικα, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, ακόμα και σε μικρές ποσότητες, τα οποία είναι εύκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό και συμβάλλουν στην υγεία και την ευεξία μας, σε βαθμό ανώτερο από των περισσότερων τροφίμων που λαμβάνουμε κάθε μέρα.

Παρακάτω, ακολουθούν 10 superfoods, ιδανικά για όσους λαχταρούν ένα σνακ υγιεινό, αλλά παράλληλα γεμάτο ενέργεια, για να αντιμετωπίσουν τον κόσμο και τις ευθύνες της καθημερινότητας με γεμάτες μπαταρίες.


Ξηροί καρποί


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Οι ξηροί καρποί παρέχουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών της ομάδας B, είναι πλούσιοι σε σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Βοηθάν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παραμένει ισχυρό καθώς είναι πλούσιοι σε βασικά αντιοξειδωτικά μεταλλικά στοιχεία, όπως το σελήνιο, το μαγγάνιο και ο χαλκός. Ως αποτέλεσμα είναι ιδανικοί τόσο για αθλητές και φανατικούς της γυμναστικής πριν την προπόνηση αλλά και μετά, όσο και για όλους όσοι χρειάζονται εύκολες δόσεις ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αυγά


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Τα αυγά είναι ένα “εργοστάσιο πρωτεΐνης” που περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα για την υγιή λειτουργία του σώματος και την παραγωγή ενέργειας. Σύμφωνα με μία σειρά μελετών, τα αυγά έχουν πολύτιμη συμβολή στη μυϊκή δύναμη, βοηθούν στην ικανοποίηση της πείνας και παρέχουν μία πηγή συνεχούς ενέργειας. Ένα μεγάλο αυγό κότας έχει περίπου 70 έως 75 θερμίδες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Ριβοφλαβίνη, υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, θειαμίνη, ψευδάργυρο, ιώδιο, χαλκό, μαγγάνιο, νάτριο, σίδηρο, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D, Ε, Β6 και Β12, φυλλικό οξύ, λιπαρά οξέα και χολίνη. Όχι κι άσχημα!

Μπανάνα με φυστικοβούτυρο


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Η μπανάνα μαζί με το φυστικοβούτυρο είναι ένας καλός συνδυασμός που δίνει ενέργεια φυσικά και... γευστικά. Τα φυσικά σάκχαρα, το μαγνήσιο και τα αμινοξέα της μπανάνας, μαζί με τις πρωτεΐνες και τη βιταμίνη B του φυστικοβούτυρου μας παρέχουν μία σταθερή προμήθεια ενέργειας, ενώ βοηθούν τη διάθεσή μας. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα (2012) η οποία πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο Appalachian, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μπανάνα ήταν τόσο ευεργετική στην παροχή ενέργειας, όσο τα ειδικά κατασκευασμένα για αυτόν τον σκοπό ποτά των αθλητών.

Μέλι


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Το μέλι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και είναι ένα από τα κύρια καύσιμα που έχει ο οργανισμός ανάγκη για να έχει ενέργεια. Ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι σε ένα φλιτζάνι με ένα τσάι της επιλογής μας είτε πρωί είτε βράδυ, μας δίνει ενέργεια και μάλιστα που διαρκεί, ενώ κάνει το ρόφημά μας πιο γευστικό.
  • Μάκα

Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Η μάκα είναι ποώδες φυτό το οποίο καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα, στις Άνδεις του Περού. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το ραπανάκι και αν και "εξωτική", τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να διαδίδεται και στην Ευρώπη, συνήθως σε μορφή σκόνης, χάρη στην υψηλή διατροφική αξία της αποξηραμένης ρίζας της. Ένα κουταλάκι του γλυκού ρίζα μάκα σε smoothies ή χυμούς παρέχει στο σώμα μας μία σειρά από φυτοθρεπτικά συστατικά. Η ρίζα της περιέχει 60% υδατάνθρακες, 10% πρωτεΐνες, 8,5% φυτικές ίνες και 2,2% λίπη, είναι πλούσια σε σελήνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ περιέχει λιπαρά και ελαϊκά οξέα, καθώς επίσης και πολυσακχαρίτες. Προσφέρει καλά επίπεδα βιταμίνης C, ενώ ανεβάζει την ενέργεια και ειδικά, τη λίμπιντο. Στον πολιτισμό των Ίνκα η κατανάλωσή της ήταν προνόμιο των ευγενών. Γιατί άραγε;

Μανιτάρια


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σίδηρο, βοηθούν στην καταπολέμηση της κόπωσης και μας βγάζουν από τον "λήθαργο", ενώ επιτρέπουν την καλή κυκλοφορία του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Μπορούμε να τα συμπεριλάβουμε σε σαλάτες, σούπες ή να τα απολαύσουμε μόνα τους. Το σίγουρο είναι πως το κορμί μας θα μας ευγνωμονεί.

Γλυκοπατάτα


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Με την κατανάλωση της γλυκοπατάτας απελευθερώνονται σταδιακά στον οργανισμό μας εξευγενισμένοι υδατάνθρακες, οι οποίοι οδηγούν σε μία σταθερή προμήθεια ενέργειας. Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ενισχύουν την ενέργειά μας και σαν να μην ήταν αυτά αρκετά, μπορούν να μας βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, καθώς χαρίζουν το αίσθημα της πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποτρέποντας τις επισκέψεις από τις "καταραμένες" λιγούρες. Είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, β-καροτίνη, μαγνήσιο και σίδηρο, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο βοηθά στην εξισορρόπηση των ηλεκτρολυτών. Σε συνδυασμό με την άσκηση, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με σημαντική ικανότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης.

Σπανάκι


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Το σπανάκι είναι εξαιρετικά υψηλό σε σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο. Τα υψηλά επίπεδα σε μαγνήσιο που διαθέτει, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Το μαγνήσιο έχει ιδιότητες χαλάρωσης και μακροπρόθεσμα, μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα και με τον ύπνο, ενώ χαλαρώνει τους σφιχτούς μας μύες.

Σπόροι κολοκύθας, σπόροι chia και ηλιόσποροι


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Όλοι οι ανωτέρω σπόροι έχουν υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και μας βοηθάνε να αναπληρώνουμε τη χαμένη ενέργειά μας και να τη διατηρούμε σε σωστά επίπεδα, ανεβάζοντας παράλληλα τη διάθεσή μας. Ειδικά οι σπόροι chia είναι ιδανική για διατήρηση των αντοχών μας. Μάλιστα, στους Μάγια η λέξη Chia σημαίνει “δύναμη” και καταναλώνονταν από τους δρομείς και τους πολεμιστές ως καύσιμο ενέργειας. 

Σολομός


Superfoods: 10 κορυφαίες τροφές που μας δίνουν ενέργεια

Ο σολομός έχει βιταμίνες του συμπλέγματος B που βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας και στη λειτουργία του εγκεφάλου, βοηθάει επίσης στη γνωστική λειτουργία και ανεβάζει τη διάθεση την ίδια στιγμή της κατανάλωσής του. Μπορεί να συνοδευτεί με καστανό ρύζι και σπανάκι, συνδυασμός ο οποίος μας προσφέρει τεράστια ποσότητα ενέργειας για πολλή ώρα. Άλλωστε, όλοι πια πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για έναν θησαυρό ωμέγα-3 λιπαρών, ο οποίος συνιστάται σε κάθε λίστα υγιεινής διατροφής, κάθε πρόγραμμα για απώλειας βάρους και κάθε κατάλογο τροφών απαραίτητων για τη νοητική και ψυχική μας υγεία έως τα γεράματα.


pathfinder

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου