Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

10 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας εξυπνότερα - τους συστήνουν οι επιστήμονες

Τα γονίδια δεν αλλάζουν, όμως το περιβάλλον, οι συνήθειες και η συμπεριφορά σας απέναντι στα παιδιά σας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη της ευφυΐας τους.

Πως λοιπόν μπορείτε να τα βοηθήσετε να αναπτυχθούν νοητικά;

Μαθήματα μουσικής

Απλό και κατανοητό. Τα μαθήματα μουσικής κάνουν τα παιδιά σας πιο έξυπνα, σύμφωνα με μελέτες. Μάλιστα, είναι εξίσου αποτελεσματικά και σε μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, αυξάνοντας το IQ τους.

Άσκηση και Μάθηση

Είναι μύθος πως τα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό, δεν είναι καλοί μαθητές. Αν το παιδί σας αφιερώνει τον ίδιο χρόνο στα γήπεδα και στα μαθήματά του, τότε μπορεί να βελτιώσει τις γνωστικές λειτουργίες του. Έρευνα έδειξε ότι μετά την άσκηση, τα παιδιά μπορούν να μάθουν νέες λέξεις και να αποστηθίσουν 20% πιο γρήγορα. Επιπλέον, μετά από μόνο 3 μήνες συστηματικής άσκησης, η ροή του αίματος στον εγκέφαλο αυξάνεται κατά 30% στα τμήματα που αφορούν τη μνήμη και τη μάθηση.

Μην διαβάζετε απλά στα παιδιά σας, διαβάστε μαζί τους

Αν το παιδί σας είναι στη φάση που πρωτομαθαίνει ανάγνωση, μην του διαβάζετε απλά αφήνοντάς το να χαζεύει τις εικόνες. Βοηθήστε το να αναπτύξει τις δεξιότητές του στην ανάγνωση, διαβάζοντας μαζί του.

Να είστε αυστηροί με τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου ζημιώνει σε μεγάλο βαθμό τον εγκέφαλο του παιδιού. Έρευνα έδειξε πως ακόμα και 1 λιγότερη ώρα ύπνου ισοδυναμεί με την απώλεια 2 ετών γνωστικής ωρίμανσης και ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί και με τους χαμηλούς βαθμούς.

Το IQ πρέπει να συνδυάζεται με αυτοπειθαρχία

Δεκάδες μελέτες δείχνουν πως η δύναμη της θέλησης είναι πιο σημαντική από το υψηλό IQ. Ειδικά όσον αφορά τους βαθμούς στο σχολείο, την εισαγωγή τους σε σχολές και την επαγγελματική τους σταδιοδρομία το κριτήριο είναι η ευσυνειδησία και η αυτοπειθαρχία παρά η εξυπνάδα.

Η μάθηση είναι μια ενεργητική διαδικασία

Τα γνωστά “έξυπνα” παιχνίδια που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις εγκεφαλικές τους ιδιότητες, μάλλον δεν λειτουργούν. Τι εννοούμε; Τα παιχνίδια και dvd που λένε λέξεις, συνήθως στα νήπια, προσπαθώντας να τα κάνουν να “παπαγαλίσουν” λέξεις, αριθμούς κ.τ.λ. δεν φαίνεται να βοηθούν αλλά μάλλον καθυστερούν την νοητική ανάπτυξη των παιδιών. Η διαδικασία της μάθησης πρέπει να γίνεται με έναν ενεργητικό τρόπο, να υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στο παιδί και το παιχνίδι, να υπάρχει εξέλιξη στο παιχνίδι, όχι απλά να λέει 5 – 10 φράσεις στο παιδί.

Η διατροφή

Το ιδανικό θα ήταν ένα παιδί να τρώει υγιεινά κάθε μέρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποκλείουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Επιπλέον, οι έφηβοι μπορούν να πίνουν καφέ σε λογικές ποσότητες. Η ζάχαρη και ο καφές βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου όταν λαμβάνονται στην κατάλληλη ποσότητα και στην σωστή ώρα της ημέρας, σύμφωνα με μελέτες. Όλοι γνωρίσουμε πως όταν τα παιδιά έχουν ένα σημαντικό διαγώνισμα, πρέπει να έχουν φάει ένα καλό πρωινό. Όμως, είναι εξίσου σημαντική και η διατροφή που έχει προηγηθεί όλη την εβδομάδα. Μελέτες έδειξαν πως οι μαθητές που κατανάλωναν τροφές χαμηλές σε λιπαρά, λίγους υδατάνθρακες ή βαριά φαγητά για την πέψη (κρέας, αυγά, τυρί και κρέμα γάλακτος) δεν απέδιδαν καλά στις εξετάσεις τους. Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που είναι υψηλή σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες.

Τα χαρούμενα παιδιά είναι και πιο έξυπνα

Τα παιδιά που είναι ευτυχισμένα έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες. Λειτουργούν καλύτερα στο σχολείο, παίρνουν καλύτερους βαθμούς και στο μέλλον τείνουν να έχουν καλύτερες θέσεις εργασίας, υψηλότερους μισθούς και καλύτερη προσωπική ζωή.

Οι φίλοι και το περιβάλλον

Πέρα από τα γονίδια που επηρεάζουν σημαντικά τη νοημοσύνη των παιδιών, το περιβάλλον επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την νοητική τους ανάπτυξη. Η συναναστροφή με παιδιά που είναι ενεργητικά και πολυάσχολα τα επηρεάζει θετικά σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η πίστη στις ικανότητές του

Είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά σας να πιστεύετε στις δυνατότητές τους, να τα παροτρύνετε και να τα ενθαρρύνετε. Σε μια έρευνα που έγινε σε σχολεία, επιλέχθηκαν τυχαία κάποια παιδιά τα οποία η δασκάλα τους τα ενθάρρυνε λέγοντάς τους πόσο καλοί μαθητές, πόσο ικανοί και πόσο έξυπνοι είναι (κάτι που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα). Οι μαθητές αυτοί αύξησαν άμεσα και κατακόρυφα τις επιδόσεις τους στο σχολείο ενώ η συμπεριφορά τους απέναντι σε γονείς, συμμαθητές και δασκάλους βελτιώθηκε σημαντικά.



yolife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου