Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται το τέλος για τους οικονομικούς ντίζελ κινητήρες

Δύσκολο προβλέπεται το μέλλον των προσιτών ντίζελ κινητήρων και μάλιστα όχι το πολύ μακρινό.
Αυτή είναι η πρόβλεψη των υψηλά ιστάμενων μηχανολόγων της Renault και σχετίζεται άμεσα με τις προδιαγραφές των εκπομπών ρύπων που θα ισχύσουν από το 2019.

Προκειμένου λοιπόν οι κινητήρες να τις ικανοποιήσουν, θα απαιτηθεί υψηλό κόστος εξέλιξης. Θα μιλάμε δηλαδή για μια επένδυση που στα σουπερμίνι αλλά και πολλά μικρά οικογενειακά μοντέλα, δε θα αποβεί αρκετά επικερδής. Έτσι, δεν αποκλείεται καθόλου η ντίζελ γκάμα στις συγκεκριμένες κατηγορίες να περιοριστεί σημαντικά μετά το 2020 κι ένα μέρος της να αντικατασταθεί με εκδόσεις που θα έχουν φτηνότερη τεχνολογία.

Για παράδειγμα, η Renault αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να προσφέρει ντίζελ επιλογή μόνο στις ακριβότερες εκδόσεις του Megane καθώς και σε μοντέλα όπως το Espace.

Αντίστοιχη είναι και η άποψη που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει οι μηχανολόγοι και αρκετών άλλων εταιρειών, δηλώνοντας ότι πετρελαιοκίνηση σταδιακά θα καταλήξει να απευθύνεται κυρίως στα premium μοντέλα.

Συγκεκριμένα, παρότι ο επικεφαλής τεχνολογικής εξέλιξης της Audi δήλωσε πρόσφατα στους βρετανούς συναδέλφους μας πως «οι ντίζελ έχουν ακόμα πολύ μεγάλη δυναμική εξέλιξης», εν τούτοις φρόντισε να περάσει το μήνυμα ότι αυτό δεν αφορά στους πιο συμβατικούς –και προσιτούς- τετρακύλινδρους.


Autocar.co.uk
drive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου