Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα,Πώς θα την ξεπεράσετε

Η επιλόχειος κατάθλιψη επιφέρει συνεχές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς επίσης και στην ψυχοσυναισθηματική της κατάσταση, όπου αυτό σιγά σιγά καθώς ολοκληρώνεται η κύηση κλιμακώνεται με αποτέλεσμα κάποιες γυναίκες, αφού έχουνε γεννήσει να νιώθουν πολλά έντονα συναισθήματα άγχους ή έντονα συναισθήματα κατάθλιψης, εκεί που περίμεναν να χαρούν πολύ για το μωρό να νιώθουν ανάμεικτα συναισθήματα και μαζί με την χαρά να υπάρχει και μία μεγάλη αγωνία για το πώς θα αντεπεξέλθουν...
που σαφώς με κάποιους άλλους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες όπως είναι η υποστήριξη που θα λάβουν ή δεν θα λάβουν από την οικογένεια, η ψυχική υγεία της εγκύου ή μητέρας, να επιδεινώνεται περισσότερο.

Μπορεί μια γυναίκα να καταλάβει ότι έχει επιλόχειο κατάθλιψη;

Το ποσοστό των γυναικών που έχουν συναίσθηση για το τι συμβαίνει, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Πολλές φορές ανακαλύπτουν μόνες κάποια «σημάδια» και ζητούν βοήθεια τόσο από το οικογενειακό τους περιβάλλον όσο και από κάποια γραμμή υγείας.

Δεν υπάρχει μόνο ροζ συννεφάκι μετά τη γέννηση ενός παιδιού υπάρχει και το... παιχνίδι των λυγμών ή αλλιώς (επιλόχειος κατάθλιψη)

Πολλές είναι οι γυναίκες που τα φαντάζονται όλα ρόδινα στην εγκυμοσύνη τους. Υπάρχουν όμως επιπλοκές, όπως για παράδειγμα, αντί να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό όπως ήθελαν να γεννούν με καισαρική τομή, να αντιμετωπίζουν δύσκολη από τα συμπτώματα, κύηση, να είναι δυσβάσταχτο το άγχος της επόμενης ημέρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης

Αρκετά ευαίσθητη

Ευάλωτη

Ευσυγκίνητη

Νεύρα

Άγχος

Δεν θέλει το μωρό κοντά της

Δεν θέλει να το φροντίζει

Είναι κλεισμένη στον εαυτό της

Δεν ζητά βοήθεια

Δυσκολίες στον ύπνο

Σωματική εξάντληση

«Μύθοι» επιλόχειας κατάθλιψης

Οι μύθοι που συνοδεύουν τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης και δεν θα πρέπει να γίνονται πιστευτά από τις νέες μητέρες είναι ότι:

είναι «φυσιολογικά»

είναι λιγότερο σοβαρά από την «κανονική» κατάθλιψη

περνούν μόνα τους, χωρίς να προκαλέσουν επιπτώσεις

οφείλονται μόνο στις ορμονικές αλλαγές

δεν θα εμφανιστούν ξανά μετά το πέρας της λοχείας

Έρευνες υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη ψυχικών διαταραχών που δεν θεραπεύονται, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών που μεγαλώνουν με τους πάσχοντες γονείς. Τα συμπτώματα ψυχικών διαταραχών μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και στο δεύτερο παιδί ή ακόμη και το τρίτο παιδί.

Μια γυναίκα με επιλόχειο κατάθλιψη πρέπει να ζητά βοήθεια από το οικογενειακό της περιβάλλον ή από κάποιον ειδικό.




Το διαβάσαμε στο mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου